Stavanger Aftenblad

En ambisjon for lokalt innhold vil løfte havvindsat­sing

ENERGI: Det viktigste enkelttilt­aket for å lykkes med å etablere Norge som en av verdens ledende nasjoner innen havvind, er å skape et stort og attraktivt hjemmemark­ed.

- Jarle Dyrdal Havvind-ansvarlig i Å Energi

Norsk leverandør­industri spiller en sentral rolle, og vi bør sette en nasjonal ambisjon for lokalt innhold.

Denne uken samles leverandør­industrien, utbyggere og andre kompetanse­miljøer i Stavanger under Norwegian Offshore Wind Cluster Meeting 2023. Her vil kloke hoder diskuterer milepaeler, eksportmul­igheter og begynne å meisle ut samarbeid som vil ta norsk havvind-satsing et steg naermere en realitet.

I år står vi nemlig foran det virkelige startskudd­et for den norske havvindsat­singen. Innen første kvartal er omme vil regjeringe­n utlyse konkurrans­en om de første områdene for storskala havvind i Norge.

Jobbe målrettet og systematis­k

Sterke konsortier har funnet sammen og står klare. Å Energi skal sammen med den globale havvind-utvikleren Corio Generation konkurrere om areal på Utsira Nord. For Sørlige Nordsjø II har vi også Vårgrønn på laget. Endelig skal den norske satsingen materialis­ere seg i en tid hvor Europa allerede har et betydelig forsprang og virkelig har satt opp farten. Vi må jobbe målrettet og systematis­k for at Norge skal bli en av verdens ledende havvind-nasjoner, og skape et nytt industriev­entyr.

Hvorvidt havvind-satsingen blir det industriev­entyret man håper på, avhenger av en rekke faktorer. Regjeringe­n har allerede satt en ambisjon om utlysning av 30 GW innen 2040 og et mål om at Norge skal ta 10 prosent markedsand­el av det globale havvind-markedet innen 2030. Det neste som nå må gjøres er å skape et stort og attraktivt hjemmemark­ed, og det gjøres i første omgang med å sette en nasjonal ambisjon for lokalt innhold.

Ikke-diskrimine­ringsprins­ippet betyr at det ikke er mulig å legge inn krav om lokalt i havvindtil­delingene. Det er derimot fullt mulig og fornuftig å legge det inn som en nasjonal ambisjon. Den kan for eksempel vaere 60 prosent lokalt innhold innen 2050.

Rogalandsr­egionen er et godt eksempel hvor det finnes en sterk og kompetent leverandør­industri som har bidratt til Norges løfteevne som industrina­sjon, og som vil spille en sentral rolle i den kommende havvind-satsingen.

Samarbeid på tvers av leverandør­kjeden blir avgjørende; leverandør­er, utbyggere og andre kompetanse­miljøer må finne sammen for å skape de konkurrans­edyktige løsningene vi trenger.

Storbritan­nia viser vei

Storbritan­nia har et nasjonalt innhold i dag på 48 prosent. De har en ambisjon om å nå 60 prosent innen 2030. Norge klarte innen olje og gass å øke norsk innhold fra 10 prosent til 60 prosent fra midten av 70-tallet til midten av 80-tallet, og har ligget der siden.

Med dette som bakteppe, tror vi at norsk leverandør­industri kan ta opp mot 30 prosent andel av det norske markedet i 2030, og opp mot 60 prosent i 2050.

Fem anbefaling­er til regjeringe­n

Norge bør ha en ambisjon om 60 prosent lokalt innhold innen 2050, etterfulgt av konkrete tiltak for å nå ambisjonen.

Analyse- og rådgivning­sselskapet Thema Consulting presentert­e en slik ambisjon allerede i 2021. For å få dette til vil det kreve et tett samarbeid mellom myndighete­r og industrien.

Den norske regjering har et godt utgangspun­kt i eksportsat­singen, hvor Norsk Eksportråd på oppdrag av regjeringe­n foreslo en ambisjon og en 20punkter tiltakspla­n for å nå ambisjonen.

Det vil kreve betydelige investerin­ger for å skape et stort og attraktivt hjemmemark­ed. Vi må derfor sørge for et det blir attraktivt og enkelt å investere i Norge. Vi tiltrekker oss de beste og mest erfarne havvind-utbyggerne til det norske markedet. Det må skje en kompetanse­overføring fra disse til norske aktører. Vi må laere av de beste for å utvikle en konkurrans­edyktig norsk leverandør­industri som kan konkurrere på det globale markedet. For å tilrettele­gge for dette må vi ha effektive og forutsigba­re rammevilkå­r.

Det blir nå spesielt viktig at norske myndighete­r benytter den naermeste tiden godt og effektivt for å skape det beste utgangspun­ktet. Derfor kommer vi med fem anbefaling­er til regjeringe­n: 1. Sett en nasjonal ambisjon for lokalt innhold og følg opp med en handlingsp­lan for å oppfylle ambisjonen (etter samme prinsipp som for eksportamb­isjonen for havvind). Etabler et stort og attraktivt hjemmemark­ed.

Etabler et tidsriktig veikart over havvind-utlysninge­r i Norge (fra nå og fram til 30 GW-målet i 2040). Etabler egnede rammevilkå­r for effektive og forutsigba­re regulering­er.

Bruk insentiver for å utløse investe5. ringer fra privat sektor.

Målet bør vaere at når vi ser tilbake på 2023 så var det året hvor vi virkelig gjorde alt vi kunne for å legge grunnlaget for Norges neste industriev­entyr. Det bør vi og skal vi klare. 2. 3. 4.

Vi må sørge for et det blir attraktivt og enkelt å investere i Norge.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Det vil kreve betydelige investerin­ger for å skape et stort og attraktivt hjemmemark­ed», skriver Jarle Dyrdal.
SHUTTERSTO­CK «Det vil kreve betydelige investerin­ger for å skape et stort og attraktivt hjemmemark­ed», skriver Jarle Dyrdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway