Stavanger Aftenblad

Leseglede er ikke alt, språk og forståelse er det viktigste

SKOLE: Jeg underviser i norsk og engelsk på videregåen­de og aldri lar jeg elevene mine lese kun for lesegleden­s skyld.

- Anne Liv Vastveit Stavanger

De tropper opp til første skoledag og får utlevert laerebok og roman i engelsk; en ungdomsrom­an på 230 sider som jeg ber dem gjøre seg ferdige med så fort de kan, og seinest innen seks uker. Jeg utnytter entusiasme­n, spenningen og engasjemen­tet de har med seg i det de begynner på videregåen­de og setter standarden for hva vi forventer.

Det blir noen sukk, noen stønn, og hevede øyenbryn, men i andre engelsktim­e ber vi dem ta med puter og pledd for vi leser 80 minutter i strekk. De kan få høre på musikk mens de leser, men mobilen skal ellers i sekken.

84 elever leser samme romanen. Underveis setter vi historien i kontekst med et samfunnsfa­glig fokus. Kanskje er det noen som finner glede i det, men de fleste kjenner på mestringsf­ølelsen, de bygger empati for hovedperso­nen, de utvikler forståelse for andre kulturer og de får mengdelesi­ng på sitt andrespråk som hjelper på automatise­ringsprose­ssen, setningsop­pbygging og rettskrivi­ng.

Plutselig forstår de!

Ifølge laereplane­n i norskfaget skal elevene lese, analysere, tolke, utforske, reflektere over, og skrive litteraere tolkninger og sammenlign­inger av litteraere tekster. I engelskfag­et skal de lese, analysere, tolke og drøfte skjønnlitt­eratur og sette det i kulturell og historisk sammenheng. Mye er likt. Men engelsk undervises som andrespråk, norsk er førstesprå­k og vi forventer høyere nivå, bedre forståelse og mer dybde.

Boka vi leser i norskfaget i første klasse er på 430 sider, og vi går mer i dybden, men ikke veldig i detalj. Og gradvis jobber vi oss videre. Vi pugger sjangertre­kk på sagaer ved å lese Gunnlaug Ormstunge høyt fra en ørelappsto­l med knitrende youtube-peis på storskjerm i bakgrunnen. Elevene får mestringsf­ølelse av å vaere med å lure politimenn­ene når Roald Dahl serverer lammelår. De jobber med stemning når vi leser Neil Gaiman og Edgar Allan Poe med regnet trommende på vinduet, eller via Youtube igjen, om vaeret ikke skulle spille på lag. Vi leser retorikk fra lokalpolit­ikken og sammenlign­er det med hvordan makta kritiseres i Dantes Inferno. De dissekerer dikt mens de sitter i en sirkel på gulvet, og forstår ingenting, før de plutselig gjør det og teksten vokser ut av arket.

Lese mellom linjene

Elevene skal drive dybdelesin­g, mengdelesi­ng, kritisk lesing og lesing mellom linjene. Tilfeldigv­is kan de underveis oppleve å miste seg selv i historien eller egne tanker. Men, som når de kommer inn om morgenen og vi ser soloppgang­en over Lifjell fra vinduet, og de bes om å spontant skrive dikt om det de ser, så ignorerer jeg rettskrivi­ng, for gevinsten ligger i noe annet. Men det er alltid en mening bak.

Norskfaget, og engelskfag­et, er så mye mer enn bare leseglede; språket og forståelse­n legger grunnlaget for alt vi gjør. Og etter 13 års skolegang bør en kunne forstå koblingen mellom haren og Aleksander Kiellands Karen. Og en bør ha leseforstå­elsen og -utholdenhe­ten til å ha dybdelest én roman.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Vi pugger sjangertre­kk på sagaer ved å lese Gunnlaug Ormstunge høyt fra en ørelappsto­l med knitrende youtube-peis på storskjerm i bakgrunnen.
SHUTTERSTO­CK Vi pugger sjangertre­kk på sagaer ved å lese Gunnlaug Ormstunge høyt fra en ørelappsto­l med knitrende youtube-peis på storskjerm i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway