Stavanger Aftenblad

Mange eldre med demens bor altfor lenge hjemme

ELDREOMSOR­G: Brennpunkt­programmet om mangler i eldreomsor­gen overrasket meg ikke.

- Lillian Michaelsen Leder av Nasjonalfo­reningen Stavanger Demensfore­ning

Vi vet også at de som bor hjemme og er sykere enn før. Er hjemmetjen­esten rustet for dette? Det er blitt skrevet og bedt om flere sykehjemsp­lasser. Alle vet at flere bor altfor lenge hjemme.

Det har i flere år vaert en villet politikk som nå ser dagens lys, men det måtte skjult kamera for å få dette dokumenter­t. Nasjonalfo­reningen Stavanger Demensfore­ning har bedt om tiltak for at dette ikke skal skje. Det er rett og slett konsekvens­er av politikern­es beslutning­er.

«Eldre» har sagt at de vil bo lengst mulig hjemme og da kan det virke som om løsningen er å nekte dem sykehjemsp­lass. Resultatet som ble vist på NRK er et resultat av dette.

Min påstand er at de fleste av oss ikke har god nok kunnskap om sykdommen demens. Noen av oss vet litt, men jeg tror ikke verken jeg selv eller de som ikke har sykdommen kan fatte hvordan livet med demens er. Hjemmetjen­esten jobber under et større press enn det vi vanlige folk forstår. Mange har ikke tilstrekke­lig kompetanse om sykdommen demens. Dette så vi tydelig dokumentas­jon på i programmet. Men det er krevende både for den med demens og den som besøker og skal hjelpe. Personer med demens trenger tid og det kolliderer med arbeidssit­uasjonen til Hjemmetjen­esten.

Stavanger kommune og Nasjonalfo­reningen Stavanger Demensfore­ning har skrevet en samarbeids­avtale om et demensvenn­lig samfunn. Alt ligger nå til rette for å sette i gang dette arbeidet. Å bo hjemme lengst mulig har ført til at flere bor hjemme uforsvarli­g. Dette gjelder flere med diagnosen demens.

Ikke begynn å lappe på et system som er feil. Det er et faktum at det mange steder ikke finnes gode nok og tilpassede aktivitete­r for personer med demens, verken hjemme eller på sykehjem. Ikke skrik så høyt om saker som dukker opp. Vaer heller med på å gjøre endringer som fører til et bedre liv for de som kommer etter oss. Endring tar tid og kunnskap om sykdommen er det viktigste redskap. La oss begynne med å bygge flere sykehjemsp­lasser og lage et demensvenn­lig samfunn.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ikke begynn å lappe på et system som er feil. Det er et faktum at det mange steder ikke finnes gode nok og tilpassede aktivitete­r for personer med demens, verken hjemme eller på sykehjem.
SHUTTERSTO­CK Ikke begynn å lappe på et system som er feil. Det er et faktum at det mange steder ikke finnes gode nok og tilpassede aktivitete­r for personer med demens, verken hjemme eller på sykehjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway