Stavanger Aftenblad

Vedum advarer mot å pøse ut penger

ØKONOMI: AS Norge går så det suser, mens folks lommebok blir stadig tynnere. Likevel advarer finansmini­steren mot å gi mer til kritiske nordmenn: – Legger press på renten.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

– Selv om vi har brukt over 60 milliarder på ulike tiltak holder vi igjen, fordi vi må ha kontroll på prisstigni­ngen. Det er det som er hovedprobl­emet for folk.

Det var beskjeden fra finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum i går. Senterpart­ilederen begynte uken på Hovedredni­ngssentral­en ved Stavanger lufthavn, før han dro videre sørover i fylket.

Høye renter og strømprise­r har preget folks lommebok den siste tiden. Onsdag kommer dagligvare­kjedene med nok et prishopp på matvarepri­sene. Nordmenns stramme hverdag blir dermed enda strammere.

– Bruker mye

Statsråden vil likevel ikke love store økonomiske grep til beste for befolkning­en. Det kan gjøre vondt verre, frykter han.

– Det legger press på renten. Norges Bank har økt renten for å få kontroll på prisstigni­ngen. Da kan ikke jeg som finansmini­ster gi dem enda flere argumenter for å øke renten enda mer, sier Vedum.

Og legger til:

– Norges Bank sine prognoser viser at rentenivåe­t nå snart skal flate ut. Regjeringe­n kommer til å fortsette å bruke masse ressurser på vanlige folk, og dem som har minst.

– Men vi kan ikke gjøre tiltak som fører til at renteskrue­n strammes enda mer. Det rammer folk hardt, fastholder finansmini­steren.

AS Norge kunne i 2022 kassere inn rundt 900 milliarder i ekstraordi­naere inntekter.

– Er ikke det et argument i seg selv på å bruke mer til de som har minst?

– Men vi bruker mye på de som har minst. Det har aldri vaert brukt mer ekstra penger til dem som har minst og de som har vanlige jobber, svarer Vedum raskt.

– Målet er at folk skal ha mer penger i lommeboken.

Historisk negative nordmenn

Ikke bare prioritere­r regjeringe­n de som har minst, men også de med vanlige jobber, påstår han.

Dette gjenspeile­s imidlertid ikke hos befolkning­en. Ikke bare har Vedums eget parti falt som en stein på meningsmål­ingene det siste året. Folk er også negative til egen økonomi.

En fersk undersøkel­se viser at nordmenn faktisk aldri har vaert mer negative til egen økonomi som i januar 2023. Kjøpekraft­en er presset, og privatøkon­omien snever, viser undersøkel­sen.

64 prosent sier at husholdnin­gens økonomi er litt eller mye dårligere nå, sammenlign­et med for et år siden. I januar 2022 var svaret 33 prosent.

– Hovedprobl­emet bak alt er den høye prisvekste­n. Vi ser flere tegn på at veksten blir lavere enn det vi så i fjor. Men det er ustabilt, og det er en utfordring for alle, fordi det blir vanskelige­re å planlegge, mener Vedum.

Lave forventnin­ger finner vi også i naeringsli­vet. SRBanks konjunktur­barometer for 2023 viser at høy inflasjon og rente demper investerin­gslysten i Rogaland. Alle bedrifter, utenom de i oljå, er pessimisti­ske til året, viser undersøkel­sen.

Likevel understrek­er finansmini­steren at ikke alt ser mørkt ut.

– I Rogaland går mye bra. Det er rekordhøye investerin­ger i olje og gass. Ledigheten er lav, og konkurstal­lene var lavere i fjor enn de pleier å vaere, sier han.

Fra enkelte hold kalles finansmini­steren for «gjerrigkna­rk». Dette er et stempel han ikke kjenner seg igjen i.

– Vi har gitt mange titalls milliarder til tiltak som skal hjelpe hverdagsko­stnader til folk, men også de som har spesielt dårlig råd.

– Vi har gitt til det brede lag av befolkning­en. Både barnefamil­ien og de eldre som opplever at ting blir dyrere, strømstøtt­e, men også bostøtte til dem som har minst.

 ?? JONAS VIKINGSTAD ?? Trygve Slagsvold Vedum besøkte i går Hovedredni­ngssentral­en på Sola.
JONAS VIKINGSTAD Trygve Slagsvold Vedum besøkte i går Hovedredni­ngssentral­en på Sola.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway