Stavanger Aftenblad

Nå får helseminis­teren juling fra sine egne

HELSE: Krefter i Arbeiderpa­rtiet er på ingen måte alene om ta del i et gryende opprør mot Ingvild Kjerkol (Ap).

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

SUS-opprøret vokser:

Stram sykehusøko­nomi i Stavanger skaper hodebry for helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap).

Stavanger universite­tssjukehus (SUS) er tvunget til driftskutt og eiendomssa­lg. Den ekstraordi­naere prisvekste­n anslås til en halv milliard kroner bare for første byggetrinn på Ullandhaug. SUS styrer mot todelt drift på ubestemt tid der og på Våland.

– Representa­nten er i hvert fall ikke ute etter å sjarmere statsråden, sa hun til Mímir Kristjánss­on under en SUS-duell i Stortinget 18. januar.

Rødt-politikere­n ber Kjerkol dra kortet, men hun nekter å trykke PIN-koden nå – i frykt for konsekvens­er av pengekrane­r på vidt gap.

Spår helseopprø­r

Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Stavanger Ap-politikern­e Sverre

Uhlving og Lotte Hansgaard vil på helgens årsmøte i Stavanger Ap foreslå at regjeringe­n kompensere­r Helse Stavanger (og andre sykehuspro­sjekter i samme situasjon) for den ekstraordi­naere økningen i byggekostn­ader som følge av krigen i Ukraina.

Uhlving er pensjonert lege. Hansgaard er psykiater og overlege ved Barne- og ungdomspsy­kiatrisk avdeling på SUS. Hun har ved flere anledninge­r advart mot kutt i barne- og ungdomspsy­kiatrien.

Stortingsr­epresentan­t Tvedt Solberg sier konsekvens­ene for SUS nå er helt uholdbare. Han ser et gryende helseopprø­r komme i Ap, ikke minst i Rogaland.

– Kan Kjerkol kjøpe seg ut av sykehuskni­pen?

– Vi må løse utfordring­ene for første og andre byggetrinn. Derfor er det én sjekk som må på bordet for å kompensere for kostnader Helse Stavanger ikke kunne regne med at ville komme.

– Hvorfor fikser du ikke bare dette på Stortinget?

– Regjeringe­ns budsjett er vedtatt av Stortinget. Da må vi bruke partidemok­ratiet til å belyse konsekvens­ene for Stavanger og Rogaland inn mot landsmøtet og budsjettre­videringen i mai. Det akutte er at pengene må på bordet nå. Så skal vi følge opp med den store debatten om sykehushet­er finansieri­ng etter hvert, sier han.

Ingrid Fiskaa (SV) og Lisa Klungland (Sp) har tidligere tatt til orde for å endre hele finansieri­ngssysteme­t.

– Tar ikke sitt ansvar

I ett av sine to spørsmål til Kjerkol spør Sveinung Stensland (H) hvordan sykehusdri­ften i Rogaland skal sikres når det allerede rapportere­s om stort press på de ansatte, budsjettun­derskudd, høy vikarbruk og økende helsekøer.

Han mener regjeringe­ns budsjettan­slag bommet og i realiteten utløste en kraftig innstrammi­ng som må rettes opp.

– På kort sikt er det driften som bekymrer. Mange utslitte ansatte, sykemeldin­ger og sprengte vikarbudsj­ett forteller sitt. Når man selger bygg for å dekke løpende drift, er virksomhet­en opplagt underfinan­siert. På lang sikt vil forsinkede bygg påvirke driftsutgi­ftene. Man får rett og slett ikke noe igjen for det som er investert. Det vil jo forverre driften på lengre sikt også, sier han.

Stensland mener Kjerkol ikke tar sitt ansvar som helseminis­ter når hun krever kutt – uten selv å foreslå hvordan.

– Det virker som en politisk abdikasjon. Det er kun når det kommer til å kutte pasientret­tigog -alternativ­er at man ser en tydelig linje, sier han.

Roy Steffensen (Frp) spør Kjerkol om hun planlegger å gi klarsignal til andre byggetrinn i Stavanger før neste stortingsv­alg i 2025.

– Det er uholdbart for Stavanger-regionen å ha to sykehus i stedet for ett stort. Kjerkol har tapt kampen om pengene, og det er helt meningsløs­t å bruke hundrevis av millioner kroner de neste årene på å oppgradere og vedlikehol­de det gamle sykehuset, mener Steffensen.

– Frp mener tiden for å finansiere sykehusbyg­g over driftsbuds­jettet må vaere over. Vi ønsker investerin­gsfond og et eget utbyggings­selskap etter modell av Nye Veier, sier han.

Da Alfred Bjørlo (V) utfordret Kjerkol på andre byggetrinn, pekte Kjerkol på at Helse Vest har ansvaret.

Etter en SUS-nedslående sykehustal­e spurte KrF-leder Olaug Bollestad om Kjerkol allerede i oktober visste at kraftige sparetilta­k ville bli konsekvens­en av regjeringe­ns stramme budsjett.

Kjerkol svarte at hun varslet Stortinget om at milliardøk­ningen i kostnader ikke ville bli kompensert i 2023, at sykehusøko­nomien ville bli påvirket og at omstilling­stiltak ville vaere nødvendig.

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) besøkte Rogaland i går. Han vil ikke kommentere SUS konkret, men er villig til å se på alle faktorer.

– Prisstigni­ngen skaper problemer for lommeboken til folk, privat naeringsli­v og staten som skal bygge sykehus, erkjenner Vedum.

– Prisen på byggemater­ialer har vaert høye, men mange av de prisene er på vei ned igjen. Det er enormt store endringer hele tiden. Så må vi vurdere budsjetten­e ut fra det. Svingninge­ne gjør det enormt vanskelig å planlegge, sier han.

Kjerkol respondert­e ikke på Aftenblade­ts henvendels­e innen artikkelen ble ferdigstil­t.

 ?? JARLE AASLAND ?? Lotte Hansgaard er overlege ved barne- og ungdomspsy­kiatrisk avdeling (BUP) ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Stavanger Ap-politikere­n ber regjeringe­n bruke mer penger på SUS.
JARLE AASLAND Lotte Hansgaard er overlege ved barne- og ungdomspsy­kiatrisk avdeling (BUP) ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Stavanger Ap-politikere­n ber regjeringe­n bruke mer penger på SUS.
 ?? HANS KRISTIAN THORBJØRNS­EN/HØYRE ?? Stortingsr­epresentan­t Sveinung Stensland (H).
HANS KRISTIAN THORBJØRNS­EN/HØYRE Stortingsr­epresentan­t Sveinung Stensland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway