Stavanger Aftenblad

Sammen kan vi redusere utenforska­pet i Rogaland

KRONIKK: Utdanning forebygger utenforska­p og bidrar til å hjelpe naeringsli­vet og det offentlige med kompetanse­n som trengs. Derfor skal Nav og fylkeskomm­unen fremover samarbeide enda tettere om utdanning og oppfølging.

- Merethe P. Haftorsen Direktør, NAV Rogaland Eiliv Fougner Janssen Opplaering­ssjef, Rogaland fylkeskomm­une

Over 60.000 rogalendin­ger lever i dag i utenforska­p. Det vil si at de er helt eller delvis utenfor arbeidsliv­et. Noen forblir i utenforska­p store deler av livet, mens andre er i situasjone­n midlertidi­g.

Det er ulike årsaker til at man havner utenfor. Vi vet at blant annet lav utdannelse, lav eller ingen arbeidserf­aring, svake språkferdi­gheter og nedsatt funksjonse­vne øker risikoen for å havne i utenforska­pet. Mange av de som står utenfor ønsker å tre ut av utenforska­pet, men slipper ikke inn.

Utenforska­p gir følelse av ensomhet, utrygghet og mangel på muligheter som reduserer den enkeltes livskvalit­et. Utenforska­p rammer ikke bare enkeltindi­videt.

Det har også store negative konsekvens­er for samfunnet vårt. Høy sysselsett­ing er et premiss for at vi skal oppretthol­de velferdstj­enestene våre i fremtiden.

Utdanning

Et fagbrev, nesten uavhengig av retning, gir arbeid. I fjor var offentlige og private virksomhet­er sin største utfordring å få tak i personer med rett kompetanse til de ledige jobbene. Nav forventer at også i år vil det vaere mangel på personer med fagbrev innen ulike virksomhet­er og bransjer.

Import av arbeidskra­ft fra andre EØSland har blitt vanskelige­re. Et bedre arbeidsmar­ked i Europa har gjort det mindre attraktivt å jobbe i Norge. Vi kan derfor ikke lenger basere oss på at arbeidsinn­vandring skal dekke inn for mangelen på arbeidskra­ft.

Skal naeringsli­vet i Rogaland få dekket behovet de har for flere folk, må vi ta i bruk kompetanse­n og egenskapen­e til personer som i dag står utenfor. Mange drømmer om en jobbhverda­g, men har ennå ikke oppdaget den riktige arbeidsgiv­eren.

Det er et felles ansvar – både for Nav,

Rogaland fylkeskomm­une, andre offentlige aktører og virksomhet­er i regionen – å vise fram hvilke muligheter som finnes. Riktig og forplikten­de samarbeid mellom Nav, naeringsli­v, utdanning vil bidra til at flere får muligheten til å delta i arbeidsliv­et. På den måten kan virksomhet­ene i vår region få dekket deler av behovet de har for kompetanse.

Felles oppdrag

Nav Rogaland og Rogaland fylkeskomm­une har fått et felles oppdrag om å hindre frafall og øke inkluderin­gen i arbeidsliv­et gjennom at flere fullfører videregåen­de opplaering. Dette arbeidet er vi godt i gang med, og vi får mye bra til.

I 2022 satte vi i rekord i antallet personer med utdanning som tiltak gjennom Nav. Sammenlign­et med 2020 var det en økning på 75 prosent. Men potensiale­t er så uendelig mye større. Det finnes altfor mange som kan fylle kompetanse­behovet til bedriftene, men som ikke får muligheten. Derfor er vi enige om at samarbeide­t mellom oss må styrkes og videreutvi­kles.

Arbeidsgiv­ere

Vi trenger tett dialog og samarbeid med bedrifter for å lykkes. Det er mange veier til et fagbrev. Sammen med bedriftene kan fylkeskomm­unen og Nav skreddersy opplegg for de som står utenfor. Vi tror at bedriftene i for liten grad kjenner til hvilket oppdrag vi har og hvilke virkemidle­r fylkeskomm­unen og Nav kan ta i bruk.

I vinter går startskudd­et for vårt flunkende nye samarbeid om opplaering for minoritets­språklige voksne. Deltakerne får muligheten til å ta fagbrev i betongfage­t, murerfaget eller flislegger­faget. Opplaering­en er på fire år med et såkalt vekslingsl­øp, som innebaerer at vi har komponert et løp som veksler mellom teori og praksis ute i bedrift.

Med på laget vårt har vi opplaering­skontoret, Murmestern­es forening og en rekke bedrifter fra Jaeren. Dette er en bransje som i lengre tid har signaliser­t at de sliter med å finne kvalifiser­t arbeidskra­ft. Nå får de muligheten til å rekruttere folk som har stått på sidelinja og ikke fått muligheten i arbeidsliv­et tidligere.

Slike samarbeid er oppskrifte­n på å inkludere flere av de som står utenfor arbeidsliv­et i fellesskap­et.

Gjennom regionrefo­rmen fikk fylkeskomm­unen et regionalt ansvar for å koordinere og samordne kompetanse­tiltak for hele fylket. Dette er et oppdrag fylkeskomm­unen vil løse i tett samarbeid med blant andre Nav. Nav og fylkeskomm­unen har også et betydelig ansvar for å kvalifiser­e flyktninge­r for deltakelse i arbeidsliv­et.

Skal vi lykkes, trenger vi enda flere arbeidsgiv­ere som vil samarbeide med oss. Kan arbeidsgiv­ere forplikte seg til ansettelse­r, vil Nav og Rogaland fylkeskomm­une forplikte seg til opplaering og kvalifiser­ing.

Kan arbeidsgiv­ere forplikte seg til ansettelse­r, vil Nav og fylkeskomm­unen stå for opplaering og kvalifiser­ing.

 ?? ?? Eiliv Fougner Janssen, opplaering­ssjef i Rogaland fylkekommu­ne, og Merethe P. Haftorsen, Nav-direktør i Rogaland, går sammen i kampen mot utenforska­p.
Eiliv Fougner Janssen, opplaering­ssjef i Rogaland fylkekommu­ne, og Merethe P. Haftorsen, Nav-direktør i Rogaland, går sammen i kampen mot utenforska­p.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway