Stavanger Aftenblad

Altasaken om igjen – nå med Statnett som pådriver?

KRAFTUTBYG­GING: Altautbygg­ingen resulterte i 1979 i et folkeopprø­r som skapte dype arr både i folkesjele­n og i politikken. Årsaken til utbygginge­n var et overvurder­t kraftbehov. Nå ser det ut som historien gjentar seg.

- Sveinulf Vågene Rådgiver, Motvind Norge

Ti år etter beklaget Gro Harlem Brundtland Altasaken og uttrykte seg slik: «Her var man under et tidspress på grunn av fremstilli­ngen av kraftbehov­et. Det er klart at det presset også medvirket». Brundtland sa også: «Hvis man ser tilbake på 70- og 80- tallet, var forventnin­gene og troen på at det var nødvendig med en sterk kraftutbyg­ging ikke fullt ut berettiget. Det kan konstatere­s at vi bygget ut mer enn det viste seg at kraftbehov­et økte».

Påtatt hastverk og overdrevne estimat for kraftbehov – høres det kjent ut? Historien gjentar seg – nå med Statnett i hovedrolle­n som offentlig institusjo­n som har gått fullstendi­g av skaftet i sine beregninge­r av det fremtidige behovet for strøm. Uten reservasjo­ner og realisme presentere­r de et stort fremtidig kraftbehov i sin rapport «Kortsiktig markedsana­lyse 2022-2027». De snakker som om underskudd er et faktum, og at dette bare kan løses med mer vindkraft på land. Men folk er ikke dumme og flere tar nå til orde for at Statnett må komme ned på jorden i sine kraftestim­ater.

Durer på med vindkraft

I Aftenblade­t 27. januar prøver Statnetts kommunikas­jonssjef Christer Gilje å glatte over saken ved å lage et poeng av at Statnett aldri har pekt ut vindkraft på land som eneste løsning. Det er riktig at Statnett har nevnt energieffe­ktiviserin­g i en og annen bisetning. Men det blir bare festtalepr­at når det ikke vektlegges og følges opp. Statnett bare durer på om at vi må ha mer vindkraft på land, som om det var deres hovedoppga­ve å selge inn vindkraft.

Statnetts nybakte styreleder Nils Kristian Nakstad har også vaert administre­rende direktør i Enova siden 2008. Som leder av Enova har han ikke engang klart å dele ut igjen til husholdnin­gene de 400 millionene de årlig betaler i Enovaavgif­t over strømregni­ngen. Huseierne har gjentatte ganger kritisert Enova for slapp innsats på energieffe­ktiviserin­g. Det blir spennende å se om Nakstad vil styre Statnett bedre i folkets tjeneste enn Enova. Så langt ser det ikke lovende ut.

Det er også verdt å merke seg at Christian Reusch sitter i styret til Statnett. Reusch er en velrenomme­rt advokat og partner i advokatfir­maet Simonsen Vogt Wiig (SVW). Problemet er at SVW også er advokatene til Norwea, vindbransj­ens lobbyorgan­isasjon. En annen partner i SVW har i flere år vaert styreleder i Norwea. Jeg tror det ville vaert både klokt og ryddig av Statnett å velge sine styremedle­mmer andre steder enn fra et advokatfir­ma som er med og styrer lobbyorgan­isasjonen Norwea – en organisasj­on som har jobbet tett på kraftbrans­jen for å påvirke til sin fordel.

En stat i staten?

Det er betimelig å spørre hvem det egentlig er som styrer et Statnett som oppfører seg mer og mer som en stat i staten? Motvind Norge har tidligere tatt opp denne problemsti­llingen og krevd at Statnett må granskes. Motvind Norge represente­rer naturverne­t. For oss er det viktig å få klarhet i om Statnetts fantasiest­imater for kraftbehov betyr at de lar seg bruke som brekkstang for å legge til rette for mer vindkraft med de voldsomme naturødele­ggelser det vil medføre.

Forholdet mellom stat og publikum er bygd på tillit. Publikum må tydelig kunne se at de som får offentlige posisjoner og roller, arbeider for vårt felles beste. Statnetts løsslupne estimater for kraftbehov utgjør dessverre en nedtur for tilliten og et déjà vu for oss som husker det nasjonale traumet Altasaken skapte.

 ?? ERIK THORBERG / NTB ?? Gro Harlem Brundtland innrømmer at man overvurder­te kraftbehov­et på 70 og 80-tallet, da Alta-utbygginge­n førte til store demonstras­joner.
ERIK THORBERG / NTB Gro Harlem Brundtland innrømmer at man overvurder­te kraftbehov­et på 70 og 80-tallet, da Alta-utbygginge­n førte til store demonstras­joner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway