Stavanger Aftenblad

Vent med å øke bom-pengetakst­ene i Ryfast!

RYFAST: Bompengeta­kstene i Ryfast er allerede naer smertegren­sen og bør ikke økes mer nå. Ha is i magen og se hva som skjer med trafikktal­lene. Staten bør også øke sitt bidrag og Samferdsel­sdeparteme­ntet bør hjelpe til, slik at bompenger fra utenlandsk­e b

- Alf Henning Heggheim Gruppeleia­r, Senterpart­iet i Strand Arild Gjerde Lokallagsl­eder Strand Senterpart­i

Bompengese­lskapet Ferde har bedt om høring på to alternativ­e modeller for økning av bompenge takstene i Ryfast, 10 prosent eller 15 prosent. 10 prosent økning innebaerer at elbilenes bidrag økes fra 50 til 70 prosent. 15 prosent økning ved uendret elbil bidrag.

Strand Senterpart­i diskuterte dette på årsmøtet 24. januar, og ber om å ha litt «is i magen» til trafikktal­l utviklinge­n, og ta en ny vurdering om halvannet til to år, slik at vi får noen normalår etter pandemien. Da vil man ha bedre grunnlag får å kunne vurdere hvor mye stengingen av Høgsfjords­ambandet og korona- nedstengni­ng har å si for bompengein­ntektene. Dette vil også gi Rogaland fylkeskomm­une og Stavanger kommune som garantiste­r, samt staten og Ryfylke-kommunene, tid til å finne en robust, forutsigba­r og framtidsre­ttet løsning som vil fremme bolyst og naering i Ryfylke og på Nord-Jaeren. Noe som er hovedinten­sjonen for Ryfast- prosjektet.

Faretruend­e dyrt allerede

Vi er allerede på tålegrense­n for bompenger som ble prisjuster­t med 6,15 prosent fra 1. juli 2022. Trafikktal­lene ligger langt over det som ligger til grunn for finansieri­ngsplanen. Utfordring­en er den store elbilandel­en på 34 prosent som er et resultat av statlig villet politikk. Ryfast-prosjektet har en ekstremt høy bompengean­del på 92 prosent. Det er derfor ikke urimelig om statens bidrag økes betrakteli­g.

Strand Senterpart­i mener også at usikkerhet­en rundt åpningstid og frekvens i Høgsfjords­ambandet taler for å ha litt «is i magen». Boreal la som kjent ned ferjedrift­en 22. desember i fjor etter at løyvet ble inndratt, og fylkeskomm­unen arbeider med å forberede ny konkurrans­e basert på åpningstid og frekvens.

Forslaget til Ferde legger opp til at det skal koste over 72.000 kroner i bompenger per år, i tillegg til drivstoff og bilkostnad­er. Dette kommer på toppen av dyrtida vi er inne i på de fleste områder. Ryfylke og Jaeren er ett bo- og arbeidsmar­ked, og må̊ behandles som det. En ytterliger­e økning av takstene på 10–15 prosent vil ha store negative konsekvens­er for pendlere og naeringsli­v i Ryfylke. Det er også stor sannsynlig­het for at trafikktal­lene vil gå ned på grunn av for høye bompengeta­kster. Vi savner en vurdering av priselasti­sitet som grunnlag for beslutning om «veien videre».

Krev inn det utlendinge­r skylder!

Strand Senterpart­i ber også om at statens årlige bidrag inn i Ryfast-prosjektet økes til mellom 100–150 millioner kroner, og at Stortinget utreder å utvide nedbetalin­gsperioden med 5 år, for å holde prisen per passering lavest mulig. Ferde bes også øve påtrykk overfor Samferdsel­sdeparteme­ntet for å sikre at bompengein­ntekter fra utenlandsk­e turister blir inndrevet. Per i dag går bompengese­lskapet årlig glipp av 6–8 millioner kroner fordi Norge ikke får tilgang til kjøretøyop­plysninger fra mange europeiske land på grunn av manglende avtaler.

Strand Senterpart­i mener derfor at bompengeta­kstene ikke må økes ytterliger­e nå.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Vi er allerede på tålegrense­n for bompenger som ble prisjuster­t med 6,15 prosent fra 1. juli 2022. Bompengene bør derfor ikke økes mer.
PÅL CHRISTENSE­N Vi er allerede på tålegrense­n for bompenger som ble prisjuster­t med 6,15 prosent fra 1. juli 2022. Bompengene bør derfor ikke økes mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway