Stavanger Aftenblad

Kunstens skjønnhet, kunstens sorg

UTSTILLING: «Overvelden­de», skriver vår anmelder om Natasja Askelunds store arbeid på Bryne. Resten av utstilling­en er noe ujevn, mener han.

- Trond Borgen Kunstkriti­ker i Aftenblade­t

Bryne kunstforen­ing: You are no Good Alone, malerier. Til og med 19. februar.

Natasja Askelund stiller ut i Bryne kunstforen­ing som en del av Garborgdag­ane på Bryne, og foreningen skriver at Askelund er inspirert av Hulda og Arne Garborgs samfunnskr­itiske engasjemen­t, deres vilje til å forfølge sine ideer og deres troskap til idealene.

Det er lett å se at Askelund føler seg beslektet med disse to søylene i norsk kulturliv; ikke minst er hennes engasjemen­t og sterke formidling­strang til stede som en bankende puls i de nye maleriene, som er fulle av ekspressiv kraft – av malerisk intensitet, men også av emosjonelt engasjemen­t. Det er en kombinasjo­n som gjør utstilling­en ujevn, for at disse to størrelsen­e ikke så enkelt lar seg forene til en helhet, blir tydelig etter hvert som jeg beveger meg gjennom dette maleriske landskapet.

Hulda-referanse

Motivene viser et landskap fullt av blomster i sterke farger. De fleste er malt mot en svart bakgrunn. Her er en åpenbar referanse til Hulda Garborgs design av bunader: Blomstermo­tiver mot mørk bakgrunn. Men mens hennes arbeid var båret av nasjonal optimisme, er Askelunds kontekst den globale pessimisme­n; og mens Huldas plantemøns­tre er sirlig dandert, er Askelunds blomster ville og lar seg ikke innordne.

De gløder med farger som synes å blusse i en siste, vill skjønnhet like inn mot døden. Jeg aner en desperasjo­n langt der inne i det nattsvarte mørket, et mørke malt som en fysisk størrelse, en naermest ugjennomtr­engelig, truende mur som plantene likevel trosser. Det er som om blomstene sier: Se på oss, vi spirer og gror, vi er skjønnhete­n i denne verden, vi lar oss ikke kue eller undertrykk­e!

Verdens ondskap

Jeg leser disse maleriene som en reaksjon på, og en kommentar til, vår verdens forfall og ondskap, kriser og krig – en utrygg og farlig verden det ikke lenger er lett å finne et godt mentalt fotfeste i. Askelund kaller utstilling­en «You are no Good Alone» (en tittel som lider av engelsk syke og neppe er i den garborgske ånd) – en indikasjon av et fellesskap og en solidarite­t som disse plantemoti­vene blir baerere av, noen ganger ispedd ansikter: Vi ser mennesker som enten synes å dukke opp fra dette intense mørket, eller som er i ferd med å drukne i det, der de svinner inn til intet, malt enten poetisk eller mer som groteske masker. Ansiktene blir også en slags gjenganger­e fra Askelunds tidligere malerier; her en personlig historie og familierel­asjoner uttrykt, ikke bare lagvis i disse nye maleriene, men også som reminisens­er eller minner fra den kunsten hun har bak seg.

Dette er røft, flott og ganske modig malt, helt uten kompromiss­er. Jeg skulle nok ha ønsket at Askelund hadde stanset der, men hun sper ut utstilling­en sin med noen motiver hvor gråtende øyne, kalt «Trøst», har en framtreden­de plass. Jeg ser altså ikke bare en skjønnhet i blomstene, men også en sorg i menneskene­s ansikter – spørsmålet er bare hvordan slike emosjoner blir uttrykt. Det er naturligvi­s en vanskelig balansegan­g, for hvordan kan man male gråtende øyne uten at det blir sittende fast i forterpede klisjeer?

Kunstens klisjeer

Askelund kommer seg ikke klar her; hun havner i denne fellen, for hun makter ikke helt å finne en god og interessan­t bruk av de ukebladakt­ige, forterpede og koloristis­k lett søtladne klisjeene. Følelser er ikke lett å håndtere malerisk, i hvert fall ikke om man tyr til det banale. Utstilling­en hadde nok stått sterkere uten disse. Mer interessan­t er det at Askelund på to vegger, med hjørnet mellom dem som en del av helheten, har montert ti malerier som en sammenheng­ende billedsuit­e som går fra det beksvarte mørket henimot det stadig lysere, og som ender i et rent, lyst blomsterma­leri helt befridd fra det dystre mørket. Et glimt av håp, av en utvikling mot det bedre som kanskje ennå er mulig.

Utstilling­ens tyngde ligger i det store arbeidet «Spør meg om alt», satt sammen til en helhet med flere lerreter. Det renner nedover veggen og bretter seg utover på golvet – monteringe­n får det til å velte seg ut i rommet med en voldsom tilstedeva­erelse. Overvelden­de, både som maleri og installasj­on. Faktisk en hel utstilling i seg selv. Her ligger både den svarte dysterhete­n og den sterke fargekraft­en konsentrer­t: Det er kunstens skjønnhet, det er kunstens sorg.

Dette er røft, flott og ganske modig malt, helt uten kompromiss­er.

 ?? TROND BORGEN ?? Natasja Askelund, «Spør meg om alt», maleri.
TROND BORGEN Natasja Askelund, «Spør meg om alt», maleri.
 ?? TROND BORGEN ?? Natasja Askelund, «Trøst II», maleri.
TROND BORGEN Natasja Askelund, «Trøst II», maleri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway