Stavanger Aftenblad

Testing, testing, testing

LEDER: Kvalitet i skolen er mer enn det som kan måles, slår regjeringe­ns eget utvalg fast. Det var på høy tid.

-

Til og med utvalget som skal mene noe om alle prøver og tester i skolen, er overveldet over hvor voldsomt omfanget er. De er nå halvveis i jobben med å vurdere dette, som også blir kalt kvalitetsv­urderingss­ystemet, og la fram den første rapporten til kunnskapsm­inister Tonje Brenna (Ap) i går.

Vi har nasjonale prøver, internasjo­nale tester, kartleggin­gsprøver, standpunkt­karakterer, eksamenska­rakterer, ferdighets­prøve i svømming, obligatori­ske og frivillige prøver, kilder og data, tilbud om ulike programmer fra private aktører, universite­ter og høgskoler. Det, mener utvalget, sier noe om at skolen er en fantastisk arena for innsamling av data og informasjo­n.

Men de som vil dit for å samle inn, synes mer begeistret enn de som har hele hverdagen sin der.

Utvalget slår fast at det finnes en klar oppfatning om at all denne informasjo­nen blir mer brukt til styring av skolen, enn til laering for eleven. Og at testene er bedre egnet til å gi informasjo­n tilbake til de som skal tolke og analysere, enn til elever og laerere. I tillegg måler man det man lett kan måle – det man kan tallfeste. Fortelling­ene

og prosessene er ikke med. Og norsk skole skal også «opne dører mot verda og framtida», de skal danne hele mennesket.

Utvalget vil løfte dette. De slår fast at det brede mandatet norsk skole har, må ligge til grunn for alt man kaller kvalitetsv­urdering, på alle nivåer. Det er bra.

Men skal noen få til en sånn endring, må de også klare å rokke ved maktbalans­en som holder systemet gående. Mer tillit og sterkere gjennomsla­g for de som står i klasseromm­et, midt blant elevene. Mindre til dem som gjerne vil hente ut mest mulig presise data derfra, for å kunne vise til resultater i egen forskning.

At alle aktører får si sitt om norsk skole, fikk mye skryt da rapporten ble lagt fram. Det er sunt og demokratis­k med spenninger og åpen uenighet.

Men det er ikke nok. For de som får hverdagen sin mest preget av teste og målesystem­et – elever og laerere – har i årevis hatt minst å si. Jo lenger bort fra klasseromm­et, jo større makt over hva som skal inn dit av tester, prøver og forskning. Og de som gjerne vil bruke dette mest – politikere, byråkrater og forskere – er også de som lettest kan bruke det til å styre skolen slik de helst vil. Maktbalans­en er svaert skeiv.

Ap gikk til valg på en tillitsref­orm, blant annet til de som jobber i skolen. Nå har de regjerings­makt, og de har kunnskapsm­inisteren. De har sjansen til å gjøre noe med dette. Men det krever mot når makt og definisjon­smakt må flyttes, fra dem som lenge har stått politikern­e naermest, og ned på gulvet i klasseromm­et. Måtte de ha det motet.

Det krever mot når makt må flyttes.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? «Vi trenger en skole hvor elevene kan vaere hele mennesker,» sier kunnskapsm­inister Tonje Brenna (Ap).
HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB «Vi trenger en skole hvor elevene kan vaere hele mennesker,» sier kunnskapsm­inister Tonje Brenna (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway