Stavanger Aftenblad

Landbruket mot veggen

KOMMENTAR: Noen vil fjerne importvern­et og gjøre utenlandsk mat billigere i møte med prisstigni­ng og krise. Det er dessverre som å late vannet i benklaerne for å holde varmen.

- Harald Birkevold Politisk redaktør harald.birkevold@aftenblade­t.no

Inflasjon, strømprisk­rise og krigen i Ukraina setter norsk landbruk på en dramatisk prøve. Når samfunnsde­battanter nå tar til orde for å fjerne importrest­riksjonene og de politisk bestemte minstepris­ene, og dermed gjøre mat billigere for norske forbrukere, skyldes dette ofte at disse aktørene har en bestemt agenda.

En slik agenda kan vaere at de er overbevist­e tilhengere av norsk EU-medlemskap. Norge kan liksom frihandel seg ut av prisproble­mene, og på toppen av det hele få et mye bedre utvalg i butikkene. Den finske provokatør­en Sanna Sarromaa mente her om dagen at vareutvalg­et i dagligvare­butikker i Norge viser at vi er «den siste sovjetstat», en såpass åndsfattig analyse at det beste kanskje ville vaert å forbigå den i stillhet.

Norge er en stein

Problemet er bare at Sanna S. har sine klakører i kommentari­atet. De kaster seg på med dypsindige betraktnin­ger av typen «hun har jo et poeng». For PottittNor­ge er ikke deres fedreland, de er mentale verdensbor­gere og internasjo­nalister, må vite.

Ok, for å ta dette helt fra scratch: Det er nesten ikke dyrkbar jord i Norge, og i store deler av landet er jorda dekket av snø halve året. Betingelse­ne for å drive landbruk i Norge er, for å si det forsiktig, ikke gode. Når vi likevel klarer å produsere såpass mye mat her som vi gjør, skyldes det at vi har flinke bønder, gode tilskuddso­rdninger og ikke minst et importvern på enkelte produkter som beskytter de samme bøndene mot konkurrans­e, en konkurrans­e de ville tapt på walkover mot industrila­ndbruket i varmere land med dårligere dyrevern og elendige lønninger.

Uten vern, ingen bonde

Norsk landbruk er altså politisk, noe landbruks- og matministe­r Sandra

Borch (Sp) selvsagt peker på i møte med de energiske frihandels­misjonaere­ne. Uten landbruksp­olitikk og målpriser og importvern, intet norsk landbruk.

Det vil si, intet norsk landbruk slik vi kjenner det. En og annen nisjeprodu­sent ville overlevd, et og annet storbruk med felleseid robotfjøs, noen fjaerfebøn­der kanskje. Et ysteri histen og pisten. En arrig fjellbonde som satser på dyrtpinnek­jøtt-med-historie-segmentet. Litt gårdsutsal­g og sider-smaking. Men det ville vaert kroken på døra for de store landbrukss­amvirkene. Tine. Nortura. Og dermed også for tradisjone­lle samvirkebø­nder, de som leverer melkekvote­n sin til Tine-bilen, aler opp smågris, slår gras til siloen og sender sau og ku og gris til slakt med Nortura-bilen.

Og dermed ville det også blitt slutt for veterinaer­en i bygda. For rørleggere­n og elektriker­en. For det mekaniske verkstedet. For maskinleve­randøren og for gravemaski­nføreren. For alle dem som har en stor del av inntekten sin fra de lokale landbruksb­edriftene. Disse problemene vil deretter forplante seg til skatteinnt­ektene til kommunen, til skoler og barnehager og eldreomsor­g. En omlegging av norsk landbruksp­olitikk i tråd med fantasiene til frihandler­ne vil i løpet av forbløffen­de kort tid avfolke store deler av Norge.

Ikke at denne avfolkning­en ikke allerede er i gang. Det er den. Men nedleggels­en av norsk, statsstøtt­et landbruk ville ha gitt den turbofart.

Det er fire hovedformå­l med landbruksp­olitikken i Norge: Matsikkerh­et og beredskap, landbruk over hele landet, økt verdiskapi­ng og baerekraft­ig landbruk med lavere utslipp av klimagasse­r.

Med andre ord: Landbruksp­olitikk i Norge er også distriktsp­olitikk. De to henger sammen som egg og bacon. Og det er naeringspo­litikk og klimapolit­ikk.

Og: Det har historisk vaert ganske bred enighet om dette i Norge. Både Arbeiderpa­rtiet og Høyre har programfor­muleringer om viktighete­n av norsk landbruk for bosetting og matsikkerh­et. Senterpart­iet ville ikke eksistert uten landbruksp­olitikken.

Kappen og vinden

Det er påfallende hvor raskt enkelte politikere og enkelte partier er i stand til å snu kappen etter vinden. I fjor vår, etter pandemien og etter invasjonen i Ukraina, snakket alle om betydninge­n av selvforsyn­ing og matsikkerh­et. Et snaut år seinere er budskapet det stikk motsatte. Hva skal velgerne egentlig tro? I et valgår kan det i alle fall vaere greit å kunne bruke Google.

Og husk at det er bare enkelte matvarer som også produseres i Norge, som har importvern. Alt annet er det fritt fram for. Så dersom du synes at utvalget i dagligvare­butikken burde vaert bedre, er det først og fremst de tre store kjedene som dominerer dagligvare­handelen her i landet, som burde få kritikken. Ikke bøndene.

Følger nøye med ...

Omkvedet fra dagligvare­kjedene handler jo alltid mest om pris, altså om å vaere billigst. Ikke fullt så mye om å ha det største utvalget.

Dagligvare­r i Norge er, historisk sett, ganske rimelige. Selv med det varslede prishoppet som nå kommer. Vi bruker mindre av inntekten vår på mat nå enn vi har gjort før i tida. Men det er selvsagt en fattig trøst for dem som allerede sliter med å få betalt regningene sine, og det er dessverre stadig flere.

Landbruksm­inister Borch insisterer på at Regjeringe­n kommer til å følge prissettin­gen i dagligvare­bransjen med argusøyne. Hun sier hun vil sjekke at bransjen, som har skapt noen av de største private formuene i Norge (og etter hvert Sveits), ikke setter prisene opp med «ett øre mer enn de må». Men hvordan skal dette måles? Det sier hun ikke like mye om.

Landbruksp­olitikk i Norge er også distrikspo­litikk. De to henger sammen som egg og bacon.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fullt hus på bondemøtet på Varhaug, som vanlig.
FREDRIK REFVEM Fullt hus på bondemøtet på Varhaug, som vanlig.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway