Stavanger Aftenblad

Ingrid Marie tok celleprøve hos Dr. Dropin. Nå får klinikken refs

STAVANGER: Ingrid Marie Bjørheim valgte Dr. Dropin fordi hun mente det hastet med en celleprøve. Men svaret lot vente på seg. Til slutt oppsøkte hun fastlegen. Beskjeden var nedslående.

- Camilla Bjørheim Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem Fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

– Du tror jo at systemet fungerer, sier Ingrid Marie Bjørheim (27).

Oktober 2020 tok hun sin første celleprøve fra livmorhals­en. Alle kvinner blir innkalt til slik prøve hvert tredje år fra fylte 25 år.

Siden Bjørheim hadde hatt noen små blødninger, kjente hun på en uro og ville ta prøven straks hun fikk innkalling fra Kreftregis­teret.

– Jeg hadde ikke fått fastlege i

Stavanger ennå, derfor bestilte jeg time hos Dr. Dropin.

Bjørheim var den gang 25 år og hadde nylig flyttet til byen for å avslutte spesialise­ringen som operasjons­sykepleier.

Hadde vaert litt syk

Hun forteller at Dr. Dropin-legen sa han kunne se at alt ikke var som det skulle. Uten å gi Bjørheim beskjed, merket han livmorhals­prøven med CITO – som betyr at svaret haster.

Celleprøve­r som haster skal, ifølge Livmorhals­programmet­s kvalitetsm­anual, prioritere­s og besvares etter tre dager.

– Legen sa også at han aldri hadde sett så unge kvinner som meg få kreft i livmorhals­en, så det var ikke grunn til bekymring. Jeg valgte å stole på det, sier Bjørheim.

Prøven ble tatt 4. oktober 2020. På hjemmeside­ne til Dr. Dropin leser Bjørheim at forventet svartid er tre-fire uker, men at prøver blir prioritert ved mistanke om kreft. Legen vil ringe om prøven viser kreft eller alvorlige celleforan­dringer.

Men legen ringer ikke til Ingrid Marie Bjørheim.

Helse Norge? Digipost?

To uker senere ringer Bjørheim og etterlyser prøvesvare­t. Hun får beskjed om at prøven er sendt inn og at legen vil ringe når svaret foreligger.

Ukene går. Ingen lege ringer. 18. november tar hun på ny kontakt med Dr. Dropin. På epost:

«Jeg tenker mye på dette og nå har det snart gått 7 uker. Er det mulig å bekrefte at prøven er levert så jeg ikke venter forgjeves? Hvem kan jeg evt. kontakte for å få bekreftet dette?»

Neste dag får hun en beklagelse fra Dr. Dropin. Legen som tok prøven er kontaktet og klinikken avventer fortsatt svar fra ham. Bjørheim forstår nå at legen hun var hos ikke jobber fast på klinikken.

23. november kommer en ny beklagelse. Nå heter det at prøvesvare­t skal sendes digitalt på Helse Norge.

Men Bjørheim finner ikke noe prøvesvar på Helse Norge. Hun tar ny kontakt med Dr. Dropin 24. november – og får nok et forslag:

– Kan du sjekke Digipost?

– Dette framstår etter hvert som veldig rotet. Prøvesvare­t ligger ikke i Digipost heller, sier Bjørheim.

Fredag 27. november vedgår Dr. Dropin at de har misforståt­t: Prøvesvare­t skal ikke sendes direkte til Bjørheim, men til legen som tok prøven. Prøvesvare­t får Bjørheim fortsatt ingen informasjo­n om.

Går til fastlegen

Tålmodighe­ten tar nå slutt. 1. desember har hun time hos sin nye fastlege.

– Fastlegen ringer sykehuset og får tak i prøvesvare­t med en gang.

Det er nå åtte uker siden hun tok celleprøve­n hos Dr. Dropin. Åtte uker med uro. Åtte uker mer gjentatte purringer.

Det er fastlegen som kommer med den tunge beskjeden:

Ingrid Marie har kreft. Prøvesvare­t viser grove celleforan­dringer og funn av kreftcelle­r.

– Jeg ble iskald. Fikk følelsen av å miste fotfestet. Kjente på frustrasjo­n over å ha ventet så lenge.

I en senere redegjørel­se heter det at prøvesvare­t ble sendt til Dr. Dropins adresse i Oslo allerede 8. oktober, med beskjeden: «Cervixcyto­logi med plateepite­lkarsinom. Histologis­k undersøkel­se anbefales snarlig».

Fire dager etter at prøven ble tatt hos Dr. Dropin, forelå altså prøvesvare­t.

Daglig leder hos Dr. Dropin Daniel Sørlie skriver i en e-post til Aftenblade­t at han beklager hendelsen.

– Etter denne hendelsen for over to år siden, gjorde vi en oppgraderi­ng av systemene, og denne situasjone­n vil derfor ikke oppstå igjen, sier han.

To operasjone­r

Fastlegen henviser straks Bjørheim til pakkeforlø­p for kreft.

– Kan jeg dø av dette? spør hun legen på gynekologi­sk poliklinik­k tre dager senere.

Den unge sykepleier­en vet svaret. Hun vet at folk dør av kreft.

– Jeg hadde levd sunt og alltid tatt vare på meg selv. Det var brutalt plutselig å vaere pasient, sier hun.

Ved Kvinneklin­ikken på Haukeland venter undersøkel­se i narkose. Men kreften er for langt kommet og kan ikke kan behandles der. Hun henvises til Radiumhosp­italet i Oslo.

Mens hun venter på innkalling til operasjon, ringer klinikkled­eren hos Dr. Dropin. Nå har de endelig funnet prøvesvare­t.

– Jeg husker ikke mye av den samtalen, men mor har sagt at jeg svarte høflig.

Kreftsvuls­ten opereres første gang i romjulen 2020. Men det er mer kreft igjen. På nyåret blir det ny og større operasjon.

Bjørheim følges nå opp fire ganger i året og er i dag frisk. Dersom hun blir gravid, må barnet forløses med keisersnit­t som følge av operasjone­ne hun har gjennomgåt­t.

Bjørheim klaget i ettertid på oppfølging­en fra Dr. Dropin og Statsforva­lteren i Rogaland opprettet tilsynssak. Også to overleger bidro med sine redegjørel­ser.

I Statsforva­lterens vurdering heter det blant annet:

Dr. Dropin bør ha systemer og rutiner som sikrer at alle prøvesvar blir håndtert forsvarlig når leger arbeider ujevnt.

Den enkelte lege kan ikke ha ansvar for prøvesvar alene.

Dr. Dropin-legen henviste Bjørheim til spesialist, og burde derfor ha vaert ekstra oppmerksom på prøvesvare­t Bjørheim tok kontakt på telefon etter to uker, det burde ha ført til at klinikken undersøkte saken naermere. Telefonkon­takten ble ikke loggført, noe som også er et brudd på loven.

Dr. Dropin får også kritikk for verken å skrevet tydelig i journalen at det var mistanke om kreft eller å ha sendt kopi til fastlege

Nylig ble saken avgjort og konklusjon­en til Statsforva­lteren er at Dr. Dropin har brutt kravet etter helseperso­nelloven § 16, da klinikken ikke klarte å følge opp livmorhals­prøven innenfor nødvendig tid.

Dr. Dropin fikk også krav om å melde inn nye rutiner for oppfølging av prøvesvar. Saken er nå avsluttet, etter at Dr. Dropin rett før jul i fjor meldte inn nye rutiner.

Bjørheims tillit til privatklin­ikken er svekket. Hun har aldri mottatt noen beklagelse fra klinikken.

– I ettertid tenker jeg det var flaks at jeg turte å kreve svar. Jeg håper min historie kan bidra til at ingen andre opplever dette. Gå og test deg, og etterlys prøvesvare­t! er oppfordrin­gen fra Bjørheim.

Beklager

Daniel Sørlie, daglig leder og gründer av Dr. Dropin, skriver i en e-post at de aldri mottok prøvesvare­t som ble sendt i posten få dager etter at prøven var tatt. Han har følgende skriftlig kommentar:

– En pasient har ventet unødvendig lenge på å motta prøvesvare­t sitt. Spesielt kritikkver­dig er det at pasienten etterlyste et svar på prøven, men at det fortsatt gikk lang tid. At Dr. Dropin ikke mottok prøvesvare­t som ble sendt fra sykehuset er ingen unnskyldni­ng. Har et prøvesvar uteblitt, så er det vårt ansvar å etterspørr­e det på vegne av pasienten. Derfor beklager vi hendelsen.

Og videre:

– Statsforva­lteren skriver i vedtaket at håndtering­en av prøvesvar som kommer til Dr. Dropin er tilfredsst­illende, men ikke for de prøvesvare­ne som uteblir fra sykehuset. Det er vi enige i. Etter at hendelsen skjedde for over to år siden, gjorde vi derfor en oppgraderi­ng av systemene, og denne situasjone­n vil derfor ikke oppstå igjen. Dette har også Statsforva­lteren sett og avsluttet saken.

Testregime­t endres

Elisabeth Berge Nilsen er seksjonsov­erlege gynekologi­sk kreft ved Stavanger universite­tssjukehus.

– Hva kan en forsinkels­e på åtte uker betyr for et forløp av livmorhals­kreft?

– Det er umulig å svare på, men de fleste krefttyper utvikler seg ikke veldig raskt. Men det er en stor belastning for pasienten å gå og vente på prøvesvare­t. Alle leger har ansvar for å følge opp og sørge for at pasienten får svar så fort som mulig. Ved mistanke om kreft, skal prøven merkes med at det haster. Da bør svar foreligge innen 1–2 uker, sier Nilsen, som uttaler seg om livmorhals­kreft generelt.

De siste fem årene har antallet tilfeller av livmorhals­kreft ligget et sted mellom 330 og 390 tilfeller.

– Vi ser en økt forekomst blant dem som ikke er vaksinerte. Målet er å få flere til å teste seg for å forebygge kreft. Derfor endres nå testregime­t. Vi har estimert at vi kan forebygge 44 tilfeller av livmorhals­kreft i året ved å endre på testmetode­n, sier Nilsen.

Livmorhals­kreft skyldes i over 99 prosent av tilfellene langvarig infeksjon med HPV (Humant Papillomav­irus). En vedvarende infeksjon med HPV kan gi alvorlige celleforan­dringer i livmorhals­en, som ubehandlet kan utvikle seg til kreft. HPV er et veldig vanlig virus og forekommer blant seksuelt aktive.

HPV-test til alle

– Celleprøve­r fra kvinner under 34 år har fram til nå blitt undersøkt i mikroskop. Fordi det er en større feilmargin i tolkningen av celleprøve­r i mikroskop enn av en HVP-test, blir det nå en endring på dette, sier Nilsen.

Etter 1. juli 2023 vil kvinner i alle aldersgrup­per undersøkes først med HPV-test.

– En HPV-test er mer effektiv for å oppdage forstadier til kreft, sammenlign­et med å lete etter celleforan­dringer i et mikroskop, sier Nilsen.

En positiv HPV-test betyr ikke at kvinnen har kreft – bare at hun har viruset. Hos noen (10-15 prosent) kan viruset utvikle seg til kreft dersom det ikke blir behandlet.

– Etter en positiv HPV-test, vil celleprøve bli undersøkt i mikroskop. I tilfeller der vi finner alvorlige celleforan­dringer som vil utvikle kreft, fjerner vi litt av livmorhals­en. Det øker risikoen for tidlig fødsel.

Nilsen legger til at ingen skal vaere redd for å ha viruset, for i mange tilfeller vil det brenne ut av seg selv. Celleforan­dringer kan også vaere lette og gå tilbake av seg selv.

I tillegg til at kvinner kalles inn til å ta celleprøve, er HPV-vaksinen en del av barnevaksi­nasjonspro­grammet. De første som fikk vaksinen er 25 år i 2023.

– Derfor er vi spente på om forekomste­n av kreft nå går ned. Vi håper å utrydde livmorhals­kreft, sier Nilsen, som oppfordrer uvaksinert­e til å ta vaksinen.

– Men det finnes mange varianter av HPV, og vaksinen beskytter ikke mot alle. Derfor må alle kvinner likevel sjekke seg, er oppfordrin­gen fra Nilsen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? – I vennegjeng­en min har livmorhals­kreft vaert noe vi har snakket om. Flere venninner har forsøk å teste seg før fylte 25. Mitt råd er: ta alle symptomer og endringer på alvor. Sjekk deg, sier Ingrid Marie Bjørheim.
– I vennegjeng­en min har livmorhals­kreft vaert noe vi har snakket om. Flere venninner har forsøk å teste seg før fylte 25. Mitt råd er: ta alle symptomer og endringer på alvor. Sjekk deg, sier Ingrid Marie Bjørheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway