Stavanger Aftenblad

Fullsatt kirke tok farvel med 18-åring

HOMMERSÅK: – Sorg er å mangle noen og er nesten ikke til å baere, sa sokneprest­en, da familie, venner og kolleger tok farvel med 18 år gamle Magnus Skjørestad Mikkelsen.

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

Utenfor hang flagget på halv stang, og gråvaeret sto i stil med noe av det tristeste en familie på seks kan oppleve: Å si farvel til minstemann, eller som broren Stian sa i minnetalen:

– Du betydde altfor masse for meg til å bli revet fra meg så tidlig i livet. Jeg skulle ønske jeg fikk ha deg lenger her ved siden av meg.

Inne på den hvite kirkevegge­n ble bilder av Magnus vist, mens musikken strømmet ut av høyttalern­e.

Vamp sang at «Det finnes trøst. Det fins ei havn. For kvar ein savna, kvart et navn», og Stavangerk­ameratene sang om å male himmelen blå på en grå dag, og det kunne like gjerne vaert Magnus de sang om:

Eg seie bare så du vett det Eg har så sinnsykt sans for deg Du e engel, du e god som gull Ja, bare så du vett det

Tre dødsulykke­r på ett år

For tredje gang på mindre enn ett år måtte Hommersåk ta farvel med en ung mann som aldri rakk å fylle 20 år.

Felles for alle tre er at de omkom i trafikken, og hver av ulykkene har gitt bygda en brutal påminnelse om hvor skjørt livet er.

I april i fjor døde en 16-åring fra Hommersåk i en ulykke med lett motorsykke­l i Sandnes. I juni døde en 19-åring fra bygda og kjaeresten i en MC-ulykke i Gjesdal, og søndag 22. januar i år omkom 18 år gamle Magnus Skjørestad Mikkelsen.

18-åringen var alene i bilen og omkom på stedet etter en utforkjøri­ng i Seldalsvei­en i Gjesdal.

– Tapet er så stort

Tirsdag var familie og venner samlet til begravelse fra en fullsatt Riska kirke. Kirken har 520 sitteplass­er. Ingen av stolene var ledige, og flere måtte stå.

Bydelen Riska i Sandnes har mellom 7000 og 8000 innbyggere, og drøyt 2000 av dem er under 20 år.

Da trenger du ikke å vaere prest for å forstå at tre dødsfall på kort tid berører mange mennesker. Men sokneprest Eva Vassbø prøvde likevel å sette ord på sorgen og savnet mange nå opplever.

– Det er ingen av oss som kan endre det som har skjedd. Sorgen, fortvilels­en og tapet er så stort. Og verken ord eller handlinger kan får Magnus tilbake, sa sokneprest­en.

«Nesten ikke til å baere»

For sorg er å mangle noen, og Vassbø valgte å sitere boken «Kjaerlighe­tsarr», skrevet av prestekoll­ega Jostein Ørum:

«Sorg er nesten ikke til å baere. Det er bare så vidt vi klarer det. Det er tomt i rommet, men inni oss er det tusen rop: Kom tilbake! Det mangler noe her! Hvordan kan vi gå videre nå?»

For etter å ha fått tre rolige barn, trodde foreldrene at de ville få en til av samme sort da fjerdemann i søskenflok­ken ble født. Men Magnus kom inn i familien med liv og røre og kunne si: «Hva skulle dere gjort uten meg? Da hadde dere hatt det kjedelig!».

– Fantastisk bror og venn

Han begynte å kjøre trail-sykkel da han var fem år, og hele familien var en del av trail-miljøet på Hommersåk. I mange år spilte han håndball, og han var også dommer for yngre lag. Sammen med resten av familien likte han å dra til campingvog­na på Brusand for å fiske krabbe, og han hadde mange gode barndomsmi­nner derfra.

Han viste omsorg for de rundt seg og hadde alltid en ekstra god klem til farmor i Sokndal. I bilen på veien ned satte han gjerne på låter av Bjørn Eidsvåg, for han visste at moren var glad i Eidsvåg, og Magnus var opptatt av å glede folk rundt seg.

Nå må familien klare seg uten minstemann, og selv om sorgen nesten ikke er til å baere, er den likevel naert knyttet til «en kjaerlighe­t så sterk at den var vond å bli fratatt», eller som broren Stian sa i kirka:

– Magnus var en helt fantastisk bror og en helt fantastisk venn. Det er umulig å beskrive med ord hvor glad jeg var i han og hvor heldig jeg var som fikk ha ham som lillebror.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kirken har 520 sitteplass­er, og flere måtte stå.
KRISTIAN JACOBSEN Kirken har 520 sitteplass­er, og flere måtte stå.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Sokneprest Eva Vassbø holdt minneord.
KRISTIAN JACOBSEN Sokneprest Eva Vassbø holdt minneord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway