Stavanger Aftenblad

Snart snipp snapp snute for suksess i Sandnes

POLITIKK: De manglet ikke på lovord og skryt. Likevel bestemte politikern­e i Sandnes seg for å legge ned selskapet som blir beskrevet som en suksess

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

– En enestående suksess som har løst oppgavene glimrende og vaert et godt korrektiv til markedet, sa ordfører Stanley Wirak.

Selskapet det er snakk om, er det kommunale foretaket Sandnes tomteselsk­ap.

Wirak fortsatte:

– Folk har kommet fra andre kommuner for å se hvordan oppgavene har blitt løst hos oss. Men nå er det nye tider. Spørsmålet er om tomteselsk­apet skal bygge i bebygde områder eller drive med fortetting. Vi tror ikke det. Vi tror andre aktører kan ta seg av dette, sa Wirak.

Heidi Bjerga (SV), Tore Andreas Haaland (Frp), Oddny Helen Turøy (KrF) og Inge Roar Larsen (Ap) fulgte alle opp med skryt av jobben tomteselsk­apet har gjort.

Mer skryt

Leiv Rune Mjølsnes (H) tok til orde for viktighete­n av å ivareta kompetanse­n i selskapet.

– Denne saken handler ikke om å avvikle tomteselsk­apet, men om hvordan vi kan implemente­re kompetanse­n i selskapet, som har vaert et godt bindeledd mellom private og kommunal. Et selskap som tenker kommersiel­t og markedsmes­sig, samtidig som det har det kommunale oppdraget, sa Mjølsnes.

Åsta Vaaland Veen (MDG) tok også opp den unike kompetanse­n de ansatte i selskapet har.

– Det er gode på marked og forhandlin­ger, og på prosjekter med kompleks infrastruk­tur der mange skal møtes og bli enige. De har en sterk kommersiel­l forståelse som det er viktig å ta vare på, og de har et godt omdømme, sa Veen.

Slutt på tomter

Bakgrunnen for anbefaling­en om å legge ned det kommunale foretaket og innlemme aktivitete­n i kommunen, er at tomteselsk­apet snart ikke har flere tomter igjen i sin portefølje. Det skjer samtidig som arealplane­r legger nye føringer for framtidig utbygging.

Framtidig utbygging skal i større grad skje innenfor allerede etablerte boområder. Dette stiller andre og nye krav enn det som har vaert situasjone­n for tomteselsk­apet siden etablering­en i 1999.

Oppgaven til tomteselsk­apet fram til nå har vaert å få frem rimelige botilbud i kommunen. Selskap har de siste årene arbeidet med utvikling av store feltutbygg­ingsområde­r til boliger som Bogafjell, Sørbø Hove og Kleivane.

Styret i tomteselsk­apet har anbefalt at foretaket videreføre­s.

Et enstemmig kommunesty­ret vedtok mandag å legge ned selskapet og innlemme aktivitet i kommunale linje fra og med september 2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway