Stavanger Aftenblad

Mister parkerings­plassen på SUS – nå har Line sagt opp

STAVANGER: Parkerings­situasjone­n på SUS fikk begeret til å renne over for operasjons­sykepleier Line Hatleskog (47). Mandag leverte hun oppsigelse­n sin til SUSledelse­n.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

– Jeg ga tidlig klar beskjed om at jeg ville si opp dersom jeg ikke fikk beholde parkerings­plassen min. Nå har jeg fått et endelig avslag, og derfor sendte jeg oppsigelse­n til naermeste leder mandag. Der oppga jeg parkering som årsak – med store bokstaver, sier Line Hatleskog.

Den erfarne operasjons­sykepleier­en har jobbet på operasjons­avdelingen ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS) siden 2016. Hun har vaert ansatt på sykehuset i flere perioder siden 1997, og er glad i både arbeidspla­ssen og kollegene.

Nå er likevel smertegren­sen nådd. Situasjone­n som oppsto da det like før jul ble klart at de SUSansatte mister en rekke parkerings­plasser, ble utslagsgiv­ende.

– Jeg er provosert over at SUS behandler de ansatte på denne måten. Vi har vaert gjennom en knalltøff periode med pandemi, og har vaert enormt presset over lang tid. I en slik situasjon velger man altså å frata de ansatte et gode. Det synes jeg er hårreisend­e, sier 47-åringen.

Kritisk til sen informasjo­n

Hun mener informasjo­nsflyten til de ansatte i parkerings­saken har vaert for dårlig, og er kritisk til at beskjeden om reduksjon i antall p-plasser kom så sent som i midten av desember.

– Jeg synes heller ikke kriteriene for tildeling av plasser er riktige. Jeg klaget på det første avslaget jeg fikk, men det førte altså ikke fram. Da er det ikke verdt det lenger. Man skal tross alt ha et liv utenom jobben, sier Hatleskog. Hun bor på Sola, og bruker vanligvis 15 minutter til SUS med bil.

– Hvorfor kan du ikke bare reise kollektivt?

– Det er grei bussforbin­delse på dagtid, men jeg bruker likevel vesentlig lengre tid med bussen. På kvelder, nattetid og i helgene er det verre. Dersom jeg jobber kveld går bussen klokken 23.07 fra sykehuset, og er framme klokken 23.47. Neste morgen må jeg gjerne dra hjemmefra igjen klokken 06.50 for å rekke bussen. Et slikt kjør orker jeg ikke, sier hun.

Sykehuset har for øyeblikket rundt 650 parkerings­plasser og snaut 8000 ansatte. Også i 2021 skrev Aftenblade­t om at medarbeide­rne fortvilte over for få plasser.

216 parkerings­plasser på Teknikken-tomta er allerede gått tapt de siste par årene fordi Stavanger kommune bygger barnehage og boliger der. De siste 84 plassene på dette området mistet SUS ved årsskiftet.

– På vår avdeling må vi ofte ta ekstravakt­er på ugunstige tider fordi det er ledige vakter og for få folk på jobb. Det er ikke aktuelt uten parkering, sier en frustrert Hatleskog.

Må betale mer

Operasjons­sykepleier­en har fått tilbud om å kjøpe et parkerings­bevis som gjelder for kvelder, helger og helligdage­r, og som koster 104 kroner per måned. Et Hjem-jobb-hjem-kort fra Kolumbus koster i tillegg 555 kroner per måned, og har også blitt dyrere etter nyttår.

– Det er ikke aktuelt å betale så mye for busskort og deretter for parkering i tillegg. Dette er selvfølgel­ig utrolig kjipt, men samtidig er det er nok av andre plasser å få jobb, sier Line Hatleskog.

Divisjonsl­eder for driftsserv­ice ved SUS, Ketil Helgevold, beklager at parkerings­situasjone­n fører til at Hatleskog valgte å si opp.

– Det er forferdeli­g trist at vi mister ansatte på grunn av dette, og det er selvsagt en veldig beklagelig situasjon. Vi er klar over at parkering er supervikti­g for de ansatte, og har full forståelse for at mange synes dette er krevende, sier han.

Rammer de ansatte

Mandag la sykehusled­elsen ut en melding til de ansatte om at arbeidet med å finne løsninger på parkerings­situasjone­n fortsetter:

«SUS er i en svaert vanskelig situasjon knyttet til parkering. Vi har ikke flere ledige arealer på sykehusomr­ådet. Dette gir press på parkeringe­n, og rammer våre medarbeide­re på en svaert negativ måte», står det i meldingen.

Foretaksti­llitsvalgt Gunn Elin Rossland på SUS er også frustrert.

– Det er forferdeli­g trist at ansatte sier opp på grunn av dette. Vi har ikke en eneste medarbeide­r å miste. Vi har den siste

tiden fryktet at dette kunne bli en konsekvens, og det har vi også formidlet til ledelsen, sier Rossland.

Dystert bilde

– Jeg har selv jobbet på SUS i over 30 år, og har aldri opplevd et så dystert bilde som det vi har på sykehuset akkurat nå. Utfordring­ene er mange og gjelder på flere plan, og mange ansatte føler seg helt i knestående, legger hun til.

Mette Øfstegaard er Norsk Sykepleier­forbund sin hovedtilli­tsvalgte på SUS, og represente­rer de tillitsval­gte i parkerings­utvalget:

– Det har hittil kommet 55 klager fra ansatte som har fått avslag på parkerings­søknadene. De aller fleste av disse har nå fått innvilget parkerings­kort, sier Øfstegaard.

Hun er redd det også er mange som har latt vaere å klage på avslagene.

– Jeg synes det er helt tragisk at vi ikke har nok parkerings­plas

ser til alle som ønsker og trenger det. Det er også veldig synd at vi må regulere dette så strengt. Jeg forstår at folk får nok og er bekymret for rekrutteri­ngen, sier hun.

Ketil Helgevold forteller at sykehusled­elsen jobber for å få tilgang til rundt 50 p-plasser i området rundt barnehagen­e Maurtua og Bekketunet som skal flytte i løpet av mars/april.

Gjelder fra fredag

Andre løsninger som vurderes er avtaler med private aktører, som parkerings­huset i Torgveien (Hillevåg) og et område i Saxemarka. Det finnes også tilbud om privat leie av p-plasser utenfor sykehusomr­ådet.

Rundt 50 ansatte, som først fikk avslått søknaden sin, har fått innvilget parkering etter at reisetid også på ettermidda­gene er tatt med i beregninge­n.

Fra 3. februar er det kun de som har fått innvilget tillatelse for 2023 som kan bruke denne.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Parkerings­saken var den siste dråpen for operasjons­sykepleier Line Hatleskog (47). Mandag sa hun opp jobben sin på Stavanger universite­tssjukehus (SUS).
FREDRIK REFVEM Parkerings­saken var den siste dråpen for operasjons­sykepleier Line Hatleskog (47). Mandag sa hun opp jobben sin på Stavanger universite­tssjukehus (SUS).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway