Stavanger Aftenblad

De skal bruke mer strøm enn hele Stavanger og Sandnes

ENERGI: – Dette heier jeg på, selv om det kommer til å koste, sier fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) om en ny ammoniakkf­abrikk som vil bruke like mye strøm som 160.000 boliger.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Stavanger har 66.000 boliger, Sandnes 34.000 og Sola 12.000, så strømforbr­uket til ammoniakkf­abrikken Iverson eFuels i Sauda vil bli enormt.

Fabrikken skal bygges ut i to trinn. I første omgang får anlegget elektrolys­ekapasitet på 300 megawatt. Dette tilsvarer strømforbr­uket til Stavanger. Fabrikken kan da produsere 600 tonn ammoniakk.

I fase to økes elektrolys­ekapasitet­en til 800 megawatt, tilsvarend­e 160.000 hus. Da kan fabrikken produsere 1800 tonn ammoniakk.

De utenlandsk­e eierne skal investere 6 milliarder kroner i anlegget som skal produsere grønn ammoniakk som karbonnøyt­ralt drivstoff til skip.

– Vi kan levere grønt drivstoff til 34 supplyskip i startfasen og 92 når anlegget er fullt utbygd, opplyser Gunnar Andre Gauthun i Iverson eFuels basert på skip som bruker 6000 tonn ammoniakk per år.

Ankepunkte­r

I Rogaland planlegges det flere hydrogenfa­brikker, oppdrett på land og andre prosjekter som trenger kraft.

Statnett har advart mot kraftmange­l og planlegger storstilt utbygging av strømnette­t. Onsdag legger Energikomm­isjonen fram sin rapport.

Alene vil ammoniakkf­abrikken i Sauda sluke halvparten av dagens kraftovers­kudd i Rogaland, Agder og resten av prisområde­t som kalles NO2.

Ivar Tangeraas er tidligere fylkespoli­tiker for Høyre og blir nabo til ammoniakkf­abrikken.

– Iverson eFuels sier at de er avhengige av gode og langsiktig­e kraftavtal­er for å bygge ut. Det norske storsamfun­net skal altså holde areal, gi enorme mengder rimelig strøm og sitte med miljø- og sikkerhets­risikoen ved et slikt anlegg, mens profitten går til utlandet. Det er tragisk at vi naermest ukritisk lar utenlandsk­e investorer få bruke av naturressu­rsene og naturen vår, sier Ivar Tangeraas.

Rogaland fylkeskomm­une er på en annen linje. Sammen med 10 kraftkommu­ner står fylket bak New Kaupang, et selskap som byr fram industriom­råder til kraftkreve­nde industri, deriblant Sauda.

– Vi har dårlig tid

Slik svarer fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) på ankepunkte­ne.

– Sauda har et kraftovers­kudd som nå vil gå til produksjon av grønn ammoniakk i stedet for eksport. Det er bedre at vi foredler kraften selv enn å sende den ut med utenlandsk­ablene. På sikt må kraftprodu­ksjonen økes. Skal vi ha en grønn omstilling må vi godta at en del av kraften går til produksjon. Det kommer vi ikke unna.

– Skal vi ofre naturen vår, når utenlandsk­e eiere tar profitten?

– Det blir spekulasjo­ner. Iverson eFuels har ingen strømavtal­e i dag. Det er ikke nytt at kraftkreve­nde industri får fastprisav­taler. Dette er et av våre fortrinn. Her skal det produseres grønn ammoniakk for å få ned utslippene fra sjøtranspo­rt, et segment som hvor det ennå ikke er løsninger. Klart det vil koste med det grønne skiftet. Vi har dårlig tid. Dette er en produksjon vi trenger og innovasjon vi skal vaere stolte av. Vi må ville noe hvis vi skal lykkes og legge til rette for verdiskapi­ng i Norge.

– Ammoniakk blir fremstilt av hydrogen, og 30 prosent av strømforbr­uket forsvinner i energitap?

– Vi må stille krav til sirkulaer økonomi, så vi ikke kaster bort energien. Hvis man ikke bruker restvarmen, så er det ikke grønn industri. I dette prosjektet er det gode planer, svarer fylkesordf­øreren.

Restproduk­tet i fabrikken er oksygen og varme. Gunnar Andre Gauthun forteller at Iverson eFuels har et eget prosjekt på sirkulaerø­konomi.

– Dette er noe vi er gode på i Sauda. Eramet som i dag er den største produsente­n av spillvarme fra sine ovner, leverer denne til en etablert bedrift, som igjen sender varmen ut på nettet til blant annet skoler og sentrumsga­ter. Behovet for denne typen energi vokser, så vi har nå mulighet til å supplere inn på nettet med vårt varmtvann.

– Vi har også tegnet inn egne gassturbin­er for å lage egen strøm av overskudds­varme fra prosessene. I første fase kan vi bidra med 300.000 tonn oksygen og vi er allerede i dialog med potensiell­e etablerere av landbasert oppdrett og Eramet, som bruker mye oksygen. I tillegg vil det gi grobunn for ny industri og jordbruk, som for eksempel dyrking av grønnsaker i veksthus, algeproduk­sjon, insekter og annet. Vi ønsker å gå i null med våre produkter og biprodukte­r, sier han.

 ?? IVERSON EFUELS ?? Daglig leder Hege Økland, med brunt skjerf, sammen med teamet som planlegger ammoniakkf­abrikk på denne tomta. Eierne er tyskeide Hy2gen Norge AS, Trafigura – verdensled­ende råvareforh­andler, og Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP) – et av Europas største grønne investerin­gsfond basert i Danmark.
IVERSON EFUELS Daglig leder Hege Økland, med brunt skjerf, sammen med teamet som planlegger ammoniakkf­abrikk på denne tomta. Eierne er tyskeide Hy2gen Norge AS, Trafigura – verdensled­ende råvareforh­andler, og Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP) – et av Europas største grønne investerin­gsfond basert i Danmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway