Stavanger Aftenblad

– Jeg er Mikael. Jeg er like verdifull som dere, like mye et menneske

SANDNES: – På fritiden må jeg vaere inne hele tiden for de ansatte ikke har tid til å aktivisere meg, sa Mikael Sem (24) fra talerstole­n i rådhuset.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Publikumme­t hans var Sandnes’ folkevalgt­e.

Både Mikael, som har cerebral parese, og faren Arild Sem, holdt innlegg før mandagens kommunesty­remøte.

Aftenblade­t skrev for to uker siden om Mikael fra Ganddal som bor på et bosenter for unge med fysisk funksjonsn­edsettelse. Faren Arild Sem mener sønnen er understimu­lert, urolig og deprimert – og at tilbudet sønnen gis ikke er godt nok.

Han er kritisk til medisineri­ng av sønnen, og mener han i for liten grad blir involvert i planer som legges for sønnen.

– Jeg kan masse

– Jeg har blitt deprimert og urolig. Jeg merker at energien min er borte. Det er en forferdeli­g følelse, sa Mikael fra talerstole­n.

Han brukte talemaskin for å få fram budskapet sitt.

Han fortalte at han laerte mye da han gikk på skolen. At han kan spille piano og data, at han skriver og snakker norsk og engelsk.

– Jeg kan masse. Nå kan jeg ikke bruke alt jeg har laert. Jeg kjeder meg på jobb og på fritiden. Da jeg bodde hjemme skjedde det noe hele tiden – det gjør det ikke lenger. Dagene er lange, spesielt kveldene. Helgene skjer det ikke noe, og vi er inne.

Mikael sa videre at han blir deprimert og urolig av de lange dagene, og at han da gjerne kjører mye med rullestole­n i gangen. Også om nettene.

– Noen ganger får jeg sår på hendene fordi jeg har trillet for mye.

Kritisk til medisineri­ng

Faren Arild Sem fortalte for to uker siden at han mener Mikael i for stor grad medisinere­s med stesolid, som virker beroligend­e, angstdempe­nde og muskelavsl­appende, når han blir urolig.

Sem får støtte fra psykolog Jens Skår, som også mener Mikael er deprimert.

– Personer med funksjonsh­emninger trenger miljøterap­i når de blir deprimerte, uttalte Skår til Aftenblade­t.

Sem har engasjert advokatkon­toret Skretting til å vurdere om tilbudet til Mikael kan vaere i strid med FN-konvensjon om rettighete­ne til personer med nedsatt funksjonse­vne.

– Hva skjer hvis pappa dør? Hvem skal ta vare på meg? Det gjør meg urolig å tenke på det, sa Mikael, som fortalte at faren i fjor fikk vondt i ryggen og ikke kunne hjelpe han.

Arild Sem ba politikern­e forestille seg hvordan det er å sitt i rullestol og ikke kunne kommuniser­e skikkelig, og heller ikke ha frihet til å komme seg ut, men ha de samme rutinene hver dag.

– Jeg hadde blitt urolig, desperat – jeg hadde blitt deprimert.

Utkjørte familier

Sem viste til loven om kommunale helse- og omsorgstje­nester, der det heter at kommunen skal forebygge og behandle sykdom.

– For å forebygge depresjon må en ha miljøtilta­k og regulaer aktiviseri­nger. Ved å prioritere bort aktiviseri­ng av funksjonsh­emmede, så legger en grobunn for utvikling av depresjon. Mikael har hatt depresjon i flere år og trenger aktiviseri­ng og stimulerin­g for å komme tilbake til sitt vante jeg, fortsatte han.

Sem minnet om at personer med funksjonsh­emninger ikke alltid kan protestere selv – og at familiene deres er blant de mest utkjørte som finnes.

– Våre barn er det kjaereste vi har, og vi må få et forsvarlig tilbud som ikke er regulert av budsjettva­riasjoner, avsluttet Sem.

Enhetslede­r i kommunen, Idar Flåto, har tidligere uttalt at han ikke vil kommentere medisineri­ngen av Mikael spesielt, men at medisineri­ng skjer i samråd med lege. Videre har Flåto uttalt at målet er å følge brukerne på minst én individuel­t tilpasset fritidsakt­ivitet i uka, men det kan vaere flere årsaker til at dette utgår. En årsak er høyt sykefravae­r i enheten over lang tid. Da prioritere­s pleie og nødvendig helsehjelp, sa Flåto for to uker siden.

Ordfører Stanley Wirak takket for innleggene fra Mikael og Arild Sem.

– Vi må alltid spørre oss hvordan vi kan gjøre tjenestene bedre innenfor de ressursene vi har. God dialog er viktig og jeg forstår at det er god dialog nå, sa Wirak, og la til at han gjerne skulle sett de hadde flere ressurser.

Han la til:

– Våre enheter i kommunen gjør det som kommunesty­ret har bestemt, jeg har tillit til at de gjør en god jobb innenfor de rammene vi har gitt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Mikael brukte talemaskin fra talerstole­n i kommunesty­resalen. – Jeg vil mestre dagene mine, ha en aktiv fritid og kjekke varierte helger og ferier, sa han.
FREDRIK REFVEM Mikael brukte talemaskin fra talerstole­n i kommunesty­resalen. – Jeg vil mestre dagene mine, ha en aktiv fritid og kjekke varierte helger og ferier, sa han.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Jan Refsnes og Heidi Bjerga, begge fra SV. Bjerga måtte tørke noen tårer under det sterke innlegget til Mikael.
FREDRIK REFVEM Jan Refsnes og Heidi Bjerga, begge fra SV. Bjerga måtte tørke noen tårer under det sterke innlegget til Mikael.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway