Stavanger Aftenblad

– Jeg er ikke troende, men gud så mye godt kirken gjør for oss!

POLITIKK: Massive protester til tross – det politiske flertallet i Sandnes vil ha ny kirke i Ganddal bydel.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Det vedtok kommunesty­ret mandag kveld.

Sandnes kommune mottok i september i fjor 835 signaturer på et innbyggerf­orslag om å droppe ny kirke på Sørbø i Ganddal – til fordel for et flerbruksb­ygg. Dermed måtte saken opp til ny politisk behandling.

Ny kirke ble mandag nok en gang vedtatt bygget – mot tre stemmer fra SV og Rødt.

– Kirken er mye mer enn kirke. Kristendom­men oser av frivilligh­et, det tjener kommunen på. Kirken gjør så mye mer enn det vi ser. Nå får vi til både kirke og flerbruksh­us, det høres ut som et forlokkend­e 2 for 1-tilbud. Her tror jeg vi får veldig mye igjen for pengene, sa Kristoffer Birkedal (Frp), og fortsatte.

– Jeg er ikke troende, men gud så mye godt kirken gjør for oss.

Ja takk, begge deler

Kommunesty­ret vedtok i 2019 å bevilge 1 million kroner i planleggin­gsmidler til nytt kirkebygg på Sørbø i Ganddal. Høsten 2021 ble det videre vedtatt å sette av 50 millioner kroner til nytt kirkebygg, med forutsetni­ng at kirken også skal ha bydelsloka­ler.

– Ja takk begge deler! Selvfølgel­ig skal vi få på plass både kirke og flerbruksr­om, sa også Arne Buchholdt Espedal (Ap).

– Jeg har vaert på en del dialogmøte­r, og Sandnes kirkelige fellesråd er positiv til å lage et areal som er tilgjengel­ig for flere. Det tror jeg de får til, kirkene gjør en fantastisk jobb der de er etablert, sa Tore Andreas Haaland (Frp).

– Fellesråde­t har sagt det skal vaere en kirke som er åpen for hele bydelen, da må vi tro på det, sa også Erlend Kristensen (MDG)

Stemte imot

Heidi Bjerga (SV) og Ole Ronny Koldal (Rødt) la fram et alternativ­t forslag om å heller bygge flerbruksh­us på Sørbø – som også vil inkludere Ganddalen menighet i tillegg til lag, organisasj­oner og privatpers­oner.

– Et offentlig flerbruksh­us vil vaere kommunens eiendom. Blir det kirke, tilfaller bygget Den norske kirke selv om kommunen bidrar med 50 millioner kroner, het det i forslaget til Rødt og SV.

– Når prester sier de ikke trenger et vigslet bygg for å utøve sin tjeneste, så mener jeg vi skal lytte til det. Bruken av andre lokaler i Ganddal har vist nettopp dette, sa Bjerga, og viste til at menigheten så langt har holdt gudstjenes­ter på Lundehauge­n ungdomssko­le.

Arbeidet med å skille Ganddalen ut som eget sokn pågår, per i dag ligger det under Gand sokn.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kristoffer Birkedal heier på ny kirke i Ganddal bydel. Her sammen med Bjørn Eikeskog (Frp).
FREDRIK REFVEM Kristoffer Birkedal heier på ny kirke i Ganddal bydel. Her sammen med Bjørn Eikeskog (Frp).
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway