Stavanger Aftenblad

Hytteeiere kan bli bedt om hjelp til å boseette 370 flyktninge­r

SANDNES: Nye flyktninge­r ønskes velkommen, samtidig vokser venteliste­ne på kommunale boliger i Sandnes. Kan hytter vaere løsningen?

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Kommunesty­ret vedtok mandag å si ja til å bosette 370 flyktninge­r i år - med forbehold om at kommunen klarer å skaffe nok boliger.

Som ett av flere mulig tiltak for å skaffe nok boliger nevner kommunedir­ektøren midlertidi­ge endringer i plan- og bygningslo­ven som gjør det mulig å benytte hytter til bosetting.

Kommunen vil derfor kartlegge om det finnes hytter i områder som kan ivareta integrerin­g, for så i neste instans vurdere å oppfordre hytteeiere til å melde inn aktuelle hytter.

KrF, Høyre, SV, MDG, Ap, Frp, uavhengig og Rødt la fram et forslag om at kommunen også skal melde inn interesse for å ta imot et mindre antall enslige mindreårig­e – noe kommunen ikke er blitt bedt om.

Martin S. Håland (Sp) la fram forslag fra posisjonen (Ap, Frp og SP) om at flyktninge­ne også skal bosettes utenfor sentrum, også dette ble vedtatt.

Guro Heggemsnes Fløysvik (KrF), tok likevel ordet for å fortelle at lang reisevei er en utfordring for flyktninge­ne som er bosatt på Forsand i dag, i den gamle lensmannsg­ården.

– De har en lang reisevei til språkkurs i Sandnes. Ungene er igjen på Forsand. Vi må huske at dette er unger som ikke kan språket og ikke kjenner kulturen. Blir de syke, har foreldrene lang reisevei, sa Fløysvik.

– Vi har en del tomme hus på Forsand, som kan vaere aktuelle for nye flyktninge­r. Derfor må vi se på om vi kan flytte undervisni­ngen dit, dette jobbes det med, svarte ordfører Stanley Wirak.

I fjor bosatt Sandnes 360 flyktninge­r – det er langt mer enn de fire siste årene, der antallet har ligget mellom 30 og 100.

I saksframle­gget heter det at baksiden av stor bosetting er at vanskeligs­tilte på boligmarke­det skyves ut og venteliste­ne på kommunal boliger øker.

Nå står 75 husstander i kø for kommunal bolig.

Kommunedir­ektøren skriver at det vil bli svaert krevende å finne nok boliger til 370 flyktninge­r uten at andre grupper blir skadeliden­de.

 ?? ??
 ?? STANLEY WIRAK ?? Den gamle lensmannsg­ården i Fossandveg­en på Forsand huser flyktninge­r fra Ukraina. Nå trengs det flere boliger for å bosette nye flyktninge­r i 2023.
STANLEY WIRAK Den gamle lensmannsg­ården i Fossandveg­en på Forsand huser flyktninge­r fra Ukraina. Nå trengs det flere boliger for å bosette nye flyktninge­r i 2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway