Stavanger Aftenblad

Finsk Nato-solidarite­t med Sverige har en grense

HELSINGFOR­S: Finland vil fortsatt inn i Nato sammen med Sverige, men åpner døren på gløtt for alenegang. Da blir Sverige fornaermet, ifølge forsker.

- NTB

Den finske hovedlinje­n er fortsatt å gå inn i Nato sammen med Sverige. Men en uttalelse fra den finske utenriksmi­nisteren Pekka Haavisto sist uke reiser spørsmål ved om den finske tålmodighe­ten er i ferd med å ta slutt.

– Finland kan komme til å overveie å gå videre med sin Nato-søknad uten Sverige, sa utenriksmi­nisteren i et intervju.

Den finske forsvarsek­sperten Charly Salonius-Pasternak mener Finland med denne holdningen åpner for at man kanskje må åpne for andre løsninger enn felles marsj inn i Nato.

– Det er en grunnlegge­nde vilje til å gjøre dette sammen. Så lenge prosessen går framover, og av og til stanser opp eller går langsomt, er det ingen grunn til å endre linje. Det er frustrasjo­n i Finland over tidsbruken, og spørsmålet er om Haavistos uttalelse er en prøveballo­ng, sier Salonius-Pasternak til det svenske nyhetsbyrå­et TT.

Sverige blir fornaermet

Den danske Nato-eksperten Mikkel Runge ser for seg at en finsk alenegang kan skape splid.

– Det ser ut som Finlands solidarite­t med Sverige har en grense. Sverige blir nok fornaermet hvis finnene velger å gå inn alene. Finlands utspill kan dermed sees som et uttrykk for hvor presset finnene føler seg. Men det er ingen umulighet at finnene kommer inn i varmen hos Nato, mens svenskene må vente i kulden, sier Runge til det danske nyhetsbyrå­et Ritzau.

Matti Pesu forsker på sikkerhets- og forsvarspo­litikk ved Det finske utenrikspo­litiske institutt. Han mener Finland fortsatt vil stå hardt på at de skal gå inn i

Nato sammen med Sverige. Han vil ikke overdramat­isere utenriksmi­nister Haavistos uttalelse. Vi er ikke der at Finland ønsker å fortsette alene.

– Haavistos uttalelse innebaerer en endring i Finlands standpunkt, eller i alle fall kommunikas­jonsstrate­gi. Det forberedes en plan B og en plan C, men de er ikke kommuniser­t offentlig. Jeg tror den finske regjeringe­n så langt har villet unngå å svekke den svenske forhandlin­gsposisjon­en, sier Pesu til TT.

Har tatt hensyn til Tyrkia

Til nå har 28 av 30 Nato-land akseptert søknaden fra Sverige og Finland som skjøt fart etter Russlands angrep på Ukraina. Tyrkia og Bulgaria har ikke ratifisert søknadene. Det er Tyrkia som skaper krøll for medlemskap­sprosessen til våre to nøytrale naboland.

Tyrkia hevder at, spesielt Sverige, er en trygg havn for militante medlemmer av Det kurdiske arbeiderpa­rtiet PKK som har drevet vaepnet kamp mot den tyrkiske staten siden 1984. Både Tyrkia, Sverige og USA anser PKK for å vaere en terrororga­nisasjon.

De tre landene ble i juni i fjor enige om den avtale der både Sverige og Finland sa seg villige til å intensiver­e innsatsen mot terrorisme, og å jobbe hardere får å utvise mistenkte militante. Men svenske domstoler har stanset flere utvisninge­r.

– Sverige har tatt hensyn til mange av Tyrkias bekymringe­r og vil gjennomfør­e trepartsav­talen. Men det er tydeligvis ikke nok, sier Paul Levin til Reuters. Han leder Institutt for tyrkiske studier ved Universite­tet i Stockholm.

– Tyrkias handlinger tjener Putin

Det er valg i Tyrkia i mai. Noen analytiker­e mener at den tyrkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan bruker innmelding­sstriden til å få oppmerksom­heten bort fra inflasjon og krise i Tyrkia. Isteden kan han framstå som en sterk statsleder på den internasjo­nale arena.

To episoder i Sverige skal ha gitt Erdogan vann på mølla: Brenningen av koranen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm, og demonstras­jonen der en Erdogan-dukke ble hengt i en lyktestolp­e.

Som alle andre Nato-land har Tyrkia vetorett mot nye medlemmer. Det finnes ikke formelle mekanismer som kan suspendere eller utestenge et medlemslan­d. Tyrkia regnes som en strategisk viktig alliert i alliansen.

Analytiker­e forventer at medlemskap­sprosessen vil stå på stedet hvil til etter det tyrkiske valget er avholdt. Men også etter valget, er det mye som tyder på at ting tar tid. Det kan ta mange år å gjennomfør­e Madridavta­len mellom Tyrkia, Finland og Sverige. Sverige og Finland håper å unngå en langdryg prosess.

– Tyrkias handlinger tjener Putin akkurat nå. Det bør vaere problemati­sk for hele Nato-alliansen, sier Paul Levin.

 ?? VESA MOILANEN, LEHTIKUVA VIA AP. ?? Finlands utenriksmi­nister Pekka Haavisto vakte oppsikt da han i forrige uke åpnet døra på gløtt for å kunne gå inn i Nato uten at Sverige kommer med samtidig.
VESA MOILANEN, LEHTIKUVA VIA AP. Finlands utenriksmi­nister Pekka Haavisto vakte oppsikt da han i forrige uke åpnet døra på gløtt for å kunne gå inn i Nato uten at Sverige kommer med samtidig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway