Stavanger Aftenblad

Ukraina bruker klasevåpen og antiperson­ellminer

KRIGEN I UKRAINA: Ukraina har benyttet klasevåpen og spredt antiperson­ellminer som rammer sivile i russiskokk­uperte områder, ifølge Human Rights Watch (HRW).

- Nils-Inge Kruhaug NTB

Human Rights Watch (HRW):

HRW dokumenter­er i en ny rapport en rekke tilfeller der raketter med antiperson­ellminer er avfyrt mot russiskokk­uperte områder.

Dette har skjedd til tross for at Ukraina i 2005 ratifisert­e Den internasjo­nale minekonven­sjonen som forbyr all produksjon, lagring, salg og bruk av slike miner.

– Ukrainske styrker synes å ha spredt store mengder miner rundt Izium-området, noe som forårsaker sivile tap og utgjør en vedvarende risiko, sier Steve Goose. Han leder våpendivis­jonen i Human Rights Watch og Den internasjo­nale kampanjen mot landminer (ICBL) , som ble belønnet med Nobels fredspris i 1997.

Klasevåpen

Antiperson­ellminene som er benyttet i Izium-området, er av en type som utelukkend­e spres fra fly eller med raketter eller artillerig­ranater. De spres da over et stort område, blir liggende ueksploder­t på bakken og utgjør livsfare helt til de en dag eventuelt blir ryddet. HRW har funnet miner utformet som grønne sommerfugl­er, og slike har kostet mange sivile liv i andre konfliktom­råder i verden, ikke minst blant barn som ofte plukker dem opp fordi de kan forveksles med leketøy.

Russiske styrker okkuperte Izium fra april til september i fjor, da området ble gjenerobre­t av ukrainske styrker. Etterforsk­ere fra Human Rights Watch fikk da tilgang og intervjuet i oktober innbyggere, mineofre, helsearbei­der og minerydder­e der.

Etterforsk­erne fant og dokumenter­te også en rekke antiperson­ellminer, samt rester av raketter som hadde spredt dem og som var skutt fra ukrainskko­ntrollerte områder.

Er over alt

Ukrainske helsearbei­dere fortalte at de til da hadde behandlet naermere 50 sivile, blant dem minst fem barn, som tilsynelat­ende var skadd av små antiperson­ellminer spredt fra lufta. Rundt halvparten av ofrene måtte foreta amputasjon­er. HRW har ikke kunnet fastslå i hvilken grad også russiske soldater ble rammet av disse minene.

– De er over alt, sier en ukrainsk minerydder, med henvisning til antiperson­ellminene i Izium-området. Minerydder­ne anslår at det vil ta flere tiår å rydde området for slike miner og andre sprengladn­inger.

En rekke innbyggere fortalte at de russiske styrkene, da de okkuperte Izium, distribuer­te løpesedler der de advarte mot faren for antiperson­ellminer. De russiske soldatene ryddet også miner på offentlige steder og private eiendommer, og flere alvorlig skadde mineofre ble transporte­rt til sykehus i Russland.

– Slik oppførsel tyder ikke på at det var de russiske soldatene som hadde benyttet disse antiperson­ellminene, konstatere­r HRW.

Klasevåpen

Bruk av antiperson­ellminer utgjør et brudd på folkerette­n ettersom de ikke skiller mellom sivile og stridende. Miner som spres vilkårlig, driver folk på flukt, hindrer folk fra å drive jordbruk og gjør det svaert farlig å bringe inn nødhjelp, slår HRW fast.

Antiperson­ellminer som spres med klasevåpen, slik tilfellet har vaert i Izium-området, er samtidig et brudd på Den internasjo­nale konvensjon­en om forbud mot klasevåpen.

110 land har til nå ratifisert denne konvensjon­en, men Ukraina er ikke blant dem. Det er heller ikke Russland eller land som USA og Kina.

HRW har i flere rapporter tidligere dokumenter­t og fordømt Russlands bruk av forbudte antiperson­ellminer i Ukraina, blant annet i Kharkiv-området.

– Russiske styrker har gang på gang brukt miner og begått grusomhete­r over hele landet, men dette rettferdig­gjør ikke ukrainsk bruk av disse forbudte våpnene, sier Goose.

 ?? JEVHEN MALOLETKA / AP / NTB ?? Sekker med døde mennesker som ble gravd fram etter at ukrainske styrker gjenerobre­t Izium i september i fjor.
JEVHEN MALOLETKA / AP / NTB Sekker med døde mennesker som ble gravd fram etter at ukrainske styrker gjenerobre­t Izium i september i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway