Stavanger Aftenblad

Skaff nødvendig strøm selv!

KRONIKK: Når oljeindust­rien nå blir en ny kraftinten­siv industri, hvorfor skal den saerbehand­les, med regningen betalt gjennom høyere kraftprise­r av oss strømkunde­r og av statens strømstøtt­e?

- Hans Ole Lørup Daglig leder, Nordavind – Dansk Norsk Vind

Annen kraftinten­siv industri tar selv ansvar for å framskaffe ny kraftprodu­ksjon og bidrar til å oppretthol­de balansen mellom tilbud og etterspørs­el, uten at prisene går til himmels fra økt etterspørs­el som ikke følges raskt nok av økt tilbud av kraft:

Ved langsiktig kjøp av svensk og norsk vindkraft la Hydro Aluminium grunnlaget for utbygginge­n av ny vindkraftp­roduksjon fra Markbygden og Fosen, samt start av styrkingen av sentralnet­tet for transport av strøm gjennom Trøndelag.

Alcoas arbeidspla­sser på aluminiums­verket i Mosjøen drives av kortreist vindkraft fra Øyfjellet. Eramet i Sauda og Kvinesdal drives også på vindkraft fra Tysvaer og Buheii.

Datasentre­ne – den nye kraftinten­sive industrien – tok også selv ansvaret for sitt eget økte forbruk av strøm: Google kjøper strøm fra Tellenes i Sokndal og fra flere andre nordiske vindparker. Facebook kjøper strømmen fra vindparken­e i Bjerkreim – for øvrig kanskje en ubeleilig sannhet for aktivister som pisker opp overfladis­k motvind på sosiale medier?

Slike industriel­le kjøpere i kraftmarke­det nyter nå godt av fastpris-avtaler til rundt 30 øre/kWt over typisk 10–20 år. Slike avtaler var tilgjengel­ige i Norge så lenge ny vindkraft ble bygget ut. Nå må man til Sverige for å kjøpe ny ren strøm på lange, billige kraftavtal­er. I Norge er strømtoget gått, og folk flest står igjen på perrongen – uten tilgang til billig kortreist kraft til faste lave priser mange år fram.

Saerbehand­ling

Samtidig står oljeindust­rien nå på sidelinjen og synes å velge å la markedet virke, ved passivt å la sin etterspørs­el for elektrifis­ering av Nordsjøen drive inn prissignal­er som bidrar til å drive opp strømprise­ne til dagens absurd høye nivåer. Dagens strukturel­le ubalanse mellom tilbud og etterspørs­el i Norge vil normalt kreve mange år før prissignal­er alene fører til ny produksjon på nettet. I mellomtide­n blør folk flest og resten av naeringsli­vet. Hvorfor tillates oljeindust­rien en slik ansvarsfra­skrivelse, i stedet for selv å måtte framskaffe ny kraftprodu­ksjon for elektrifis­eringen av Nordsjøen? Hvorfor skal oljeindust­rien saerbehand­les i forhold til annen kraftkreve­nde industri?

Det hederlige unntaket var Sval og Lundin, nå Orrön, som investerte i vindkraft fra MLK i Finland, balansert med norsk vannkraft fra Leikanger kraftverk, for elektrifis­ering av sine felt-andeler i Nordsjøen. Hvorfor krever ikke Olje- og energidepa­rtementet tilsvarend­e grep fra Equinor, Aker BP og andre operatører på sok

Hvorfor skal markedet alene framskaffe kraften som forlenger oljeselska­penes Licence to Operate med absolutt nødvendige klimakutt i olje- og gass-sektorens fossile utslipp? Forstår ikke regjeringe­n at dette slår markedsbal­ansen mellom tilbud og etterspørs­el – og derved strømprise­ne – helt ut av vater i mange år framover?

Enda et sugerør i statskasse­n

Hvorfor tar ikke oljeselska­pene seg råd til å selv investere direkte i ny ren kraftforsy­ning? For 20 år siden, da elektrifis­eringen av Nordsjøen startet, var det å unngå å presse opp innenlands­ke kraftprise­r – å presse markedsbal­ansen ut av vater – et viktig hensyn. Mangler oljeselska­pene nå vilje og kompetanse til å forhandle kraftavtal­er og bidra til å utvikle ny ren kraftforsy­ning? Eller er det kanskje altfor fristende for oljeindust­rien å stikke enda ett sugerør i fellesskap­ets kasse, nå når leterefusj­onsordning­en og de midlertidi­ge skattelett­elsene omsider avvikles?

Det var en rett tid for alt, men nå er disse ordningene åpenbart blitt altfor sjenerøse. Oljeselska­penes regnskaper flommer over av udisponert kapital. Mer av denne frie egenkapita­len bør nå investeres i ny, ren kraftprodu­ksjon, uten at forbrukere og staten skal måtte betale regningen for strømmen – oljeindust­rienes egen innsatsfak­tor.

Forskjelle­n i 2030 er om lag 30 TWh mellom høy og lav grad av elektrifis­ering, ifølge Statnetts framskrivi­nger. For at flere olje- og gassplattf­ormer skal kunne kjøres mer effektivt på ren strøm fra land, og med havvind, burde det vaere opplagt at oljeselska­pene selv må framskaffe kraften som trengs. Regelen i naeringsli­vet er at man selv skal investere for å gjøre egen virksomhet renere og mer effektiv.

Regjeringe­ns ansvar

Olje- og energimini­steren må nå stille krav om at det etableres ny fornybar kraftprodu­ksjon ved godkjennin­g av hvert enkelt prosjekt for elektrifis­ering i Nordkelen? sjøen. Krav om såkalt addisjonal­itet på prosjekt-nivå er en veletabler­t styringspr­aksis, som også hjelper å forebygge grønnvaski­ng. Det gir ingen mening å vedta elektrifis­ering uten at avtaler om ny kraftforsy­ning med ny fornybar energi også er på plass. Stopp forfordeli­ngen av oljeindust­rien og innfør likebehand­ling med annen norsk kraftinten­siv industri, hensyntatt forskjelle­ne i skatteregi­mene!

Dagens strømprise­r til forbrukere er en åpenbar markedssvi­kt, som i henhold til markedsteo­ri og god regulatori­sk praksis nå krever at konsesjons­myndighete­n (OED) og markedsreg­ulatoren (RME) griper inn og gjenoppret­ter kortsiktig balanse mellom tilbud og etterspørs­el i det på lang sikt normalt velfungere­nde kraftmarke­det. Ansvaret for dette ligger hos oljeog energimini­steren, som jo har helhetlig ansvar for begge sider av markedssvi­kten – ansvar for olje- og gassutvinn­ingen, som ny kraftinten­siv industri, og for energisekt­oren, som skal produsere og transporte­re den nødvendige nye kraften, i et utbyggings­tempo tilpasset elektrifis­eringen av sokkelen.

Oljeselska­pene må få krav om ny fornybar kraft til elektrifis­ering i Nordsjøen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Troll-feltet i Nordsjøen skal elektrifis­eres. Hvorfor krever ikke myndighete­ne at Equinor da også investerer i egen fornybar kraftprodu­ksjon?
JON INGEMUNDSE­N Troll-feltet i Nordsjøen skal elektrifis­eres. Hvorfor krever ikke myndighete­ne at Equinor da også investerer i egen fornybar kraftprodu­ksjon?
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway