Stavanger Aftenblad

Frykt og avsky i Aftenlande­t

UTSTILLING: Utstilling­en Aftenlande­t er ikke bare mørk, grotesk og forstyrren­de. Den er også fabelaktig trøstende!

- Anne Therese Tveita

BGE Comtempora­ry Art.

Kjell Erik Killi-Olsen: Aftenlande­t. Maleri og skulptur. Til 15. februar.

En kjenner det i hele kroppen idet en beveger seg ned trappen og inn i BGEs ellers lyse og trivelige utstilling­srom. Ubehaget legger seg som en tung og klebrig kappe om kroppen, og likevel kjenner en på samme tid en forunderli­g takknemlig­het over å endelig få lov til å virkelig kjenne på traumene etter dette annus horribilis som vi akkurat har lagt bak oss. Helt uten dårlig samvittigh­et kan det endelig åpenlyst grøsses, klages og sørges.

Utstilling­ens tittel, «Aftenlande­t», peker mot den tyske filosofen og matematike­ren Oswald Spenglers storverk «Der Untergang des Abendlande­s» fra 1918. I dette verket som skulle få stor påvirkning på saerlig den vestlige verdens filosofi og historiete­nkning, beskriver Spengler blant annet den vestlige verdens higen etter vekst og erobringer. Forfattere­n legger saerlig vekt på ideen om at sivilisasj­oner går gjennom tusenårssy­kluser av vekst og fall og spådde blant annet at vår vestlige sivilisasj­on rundt år 2000 ville gå inn i en lengre periode med store kriser før en endelig og total kollaps.

Kollektivt traume

Samtidskun­sten forventes å sette søkelys på og speile den tiden den er skapt i, og for en tid det har vaert! Menneskers opplevelse­r av avmakt, angst og eksistensi­elle kriser er ikke nye fenomener, og de er i høyeste grad heller ikke et vestlig fenomen. Det er snarere og i stadig økende grad en global opplevelse. Paradoksal­t nok kan man finne en absurd trøst i dette kollektive traumet og i hvordan menneskers beste egenskaper som samhold, omsorg og medmennesk­elighet synes å vokse fram i krisetider.

Killi-Olsen har jobbet videre i sitt etter hvert gjenkjennb­are og perfeksjon­erte formspråk: Med en figurativ ekspresjon­isme maner han frem surrealist­iske beskrivels­er av marerittak­tige scener hvor individers innbitte kamp for eksistens finner sted side om side med avmakt og resignasjo­n. Som en moderne versjon av middelalde­rens Dance Macabre, med groteske skildringe­r av døden personifis­ert. I tidvis tettpakked­e lerreter finner vi kollektive traumer, trøstesløs­e mennesker som brøler i avmakt, og en mor som holder sitt døde barn i armene og likevel finner vi også spor av håp gjennom fødsel og nye liv.

Trøst i fellesskap­et

Ekspressiv­e penselstrø­k og lag på lag med tykk oljemaling vitner om en naervaeren­de og målrettet kunstner. Farger og uttrykk vokser ikke frem vilkårlig, men med overlegg og en glassklar intensjon.

Verkene favner en hel verden påvirket av krig, etterdønni­nger av en pandemi, økonomiske, politiske og sosiale kriser. Men i denne utstilling­en finner vi likevel også mange spor etter noe veldig privat, uten at dette på noe tidspunkt oppleves utleverend­e eller påtrengend­e. Både malerienes titler og motiver vitner om personlige fortelling­er og opplevelse­r. Vi aner kanskje bare konturene av dem, og likevel kan mange finne en gjenkjenne­lse der ufiltrerte formidling­er av angst, sorg, skam, skyld eller begjaer fyller lerretene.

Utstilling­en inneholder også skulpturer i patinert bronse samt en formidabel installasj­on av skulpturer i sortmalt pappmasje. Gjennomgåe­nde for dem alle er menneskeli­gnende figurer med dyriske trekk eller dyreskikke­lser med menneskeli­ge trekk, stadig fallende, kavende, gispende eller taust brølende. Alle er de verdt tid og naerstudie og alene verdt en anmeldelse.

Min anbefaling er derfor soleklar: Gi denne utstilling­en tid til fordypning og kjenn på den formidable trøsten i fellesskap­et.

Min anbefaling er derfor soleklar: Gi denne utstilling­en tid til fordypning og kjenn på den formidable trøsten i fellesskap­et.

 ?? BITMAP. ?? Skulpturen­e alene er verdt et eget besøk.
BITMAP. Skulpturen­e alene er verdt et eget besøk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway