Stavanger Aftenblad

Trekantdra­ma i havneselsk­apet

LEDER: Sola og Randaberg har gode kort på hånda i striden med Stavanger om eierandele­r i det felles havneselsk­apet.

-

Det har ulmet lenge – og til og med blusset opp i åpen flamme fra tid til annen. Men nå er det full overtennin­g i Stavanger-regionen Havn. Sola kommune, med ordfører Tom Henning Slethei (Frp) i spissen truer med å tvinge fram en oppløsning av hele selskapet dersom Stavanger ikke gir etter og gir Sola (og Randaberg) en større eierbrøk og mer innflytels­e i det interkommu­nale selskapet.

Havneselsk­apet ble stiftet i 2000, uten Sandnes kommune – som ønsket å stå utenfor. Da Rennesøy ble del av Stavanger kommune i 2020, økte Stavanger kommunes eierbrøk i selskapet. Og dermed fikk Stavanger også rett til å utnevne et flertall av medlemmene både i havnestyre­t og i representa­ntskapet. Dette sa Sola nei til.

Etter to år med sonderinge­r er situasjone­n fortsatt helt fastlåst, og kommunedir­ektør Per Kristian Vareide i Stavanger minner om at det er ulovlig å ikke ha en eieravtale på plass. Alternativ­et blir å oppløse hele selskapet, med potensial for store kostnader.

Denne striden kan på den ene siden tjene som et eksempel på hvor lite klokt det er at det fortsatt, i 2023, er tre ulike kommuner inne i bildet. På den annen side kan den også illustrere hvordan storebror Stavanger har valset over sine mindre naboer.

Mens Stavangers kailinje for en stor del er omgjort til publikumsa­realer og Blå Promenade, er industri og bråk og trafikk lagt til Risavika i Sola og Mekjarvik i Randaberg. Nesten 70 prosent av omsetninge­n til havneselsk­apet kommer fra Risavika. Byutviklin­g og avindustri­alisering kailangs i Stavanger blir i denne sammenheng­en en rød klut i nabokommun­ene.

Samtidig har det utløst stor frustrasjo­n i det rødgrønne flertallet i Stavanger at havneselsk­apet aktivt har motarbeide­t deres vedtak om å begrense cruisetraf­ikken i Stavanger. Igjen sier Sola at Stavanger ikke bare kan si nei til inntekter som også skal komme Sola til gode. Som minoritet i havnesamar­beidet har Sola også rett på å bli hørt. Og Slethei & co. har – igjen – et poeng.

Den beste – men for tiden uoppnåelig­e – løsningen ville vaert én kommune. Ikke tre. Så i mellomtide­n snakker vi med andre ord om det muliges kunst. En oppløsning av havneselsk­apet vil vaere en helt tullete utgang på dette. Da må det vaere bedre at Stavanger gir litt etter og prøver å få en minnelig løsning.

Vi kan ikke forstå annet enn at det må vaere mulig å komme fram til en løsning som alle parter er litt fornøyd og litt misfornøyd med – noe som vel er selve definisjon­en på et kompromiss.

En oppløsning av det interkommu­nale havneselsk­apet vil vaere en helt tullete utgang på dette.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Risavika i Sola. Stavanger kommune eier de fleste aksjene i havneselsk­apet med mer enn 55.000 skipsanløp i året.
JON INGEMUNDSE­N Risavika i Sola. Stavanger kommune eier de fleste aksjene i havneselsk­apet med mer enn 55.000 skipsanløp i året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway