Stavanger Aftenblad

Én av to har allerede endret handlevane­ne

PRISØKNING: Over halvparten av forbrukern­e har allerede justert handlemøns­teret sitt etter at matvarene begynte å stige kraftig i pris. Nå er frykten at prisene også vil endre kostholdet vårt.

- Siv Helen Kvalvåg Journalist siv.helen.kvalvaag@ aftenblade­t.no NTB

52 prosent oppgir at de handler faerre eller rimeligere varer enn de pleier å gjøre, på grunn av økte matpriser. Det viser ferske tall fra en undersøkel­se som er gjennomfør­t av Opinions samfunnsmo­nitor.

– Vi forventer at dette tallet vil øke fremover, nå som prisene økes ytterliger­e, sier Tove Botnen, som er ansvarlig for Opinions samfunnsmo­nitor.

Det siste året har prisen på matvarer steget med rundt 12 prosent, og 1. februar satte flere av dagligvare­kjedene opp prisene på noen varer betydelig. Andre kjeder har valgt å vente. Aftenblade­ts egen oversikt viser at spesielt pålegg er blitt dyrere.

Mindre luksus

Naturlig nok tror ekspertene at folk vil handle mindre av varene som har økt mest i pris.

– Det blir faerre luksusvare­r og premiumpro­dukter i handlekurv­en. Vi dropper gjerne parmesanen på lørdagspiz­zaen.

Også valg av merker vil påvirkes.

– Vi tror også at enda flere vil kjøpe kjedenes egne merkevarer, som gjerne er billigere, for eksempel First Price. Det vil nok også bli mer rift om varer som er nedsatt på grunn av dato og tilbudsvar­er, sier Botnen.

Flere endringer

De økte prisene påvirker ikke bare hvordan vi handler, men også hvordan vi bruker den maten vi har handlet inn.

– I samtaler med forbrukern­e opplever vi at folk er blitt mer opptatt av å kaste mindre mat. En av de mest nedlastede appene i kategorien «mat og drikke» er appen «Sulten». Denne appen hjelper nordmenn med å redusere matsvinn, og du kan få anbefaling­er til oppskrifte­r basert på hvilken mat en har i kjøleskape­t, sier Botnen.

Frykter for kostholdet

Flere frykter at matvarepri­sene vil få konsekvens­er for kostholdet.

– Den største utfordring­en er jo at dette kan bidra til enda større sosiale helseforsk­jeller. Vi ser allerede i dag at livsstilss­ykdommer er mer utbredt blant de med dårlig råd. Dette kan forverres. Vi vet at pris er veldig viktig for folk når de velger matvarer, sier ernaerings­fysiolog med doktorgrad i ernaering Tine Sundfør til NTB.

Sunne matvarer som laks og torsk har hatt noe av den største prisvekste­n så langt. Ernaerings­fysiologen frykter det kan føre til at folk spiser mer usunt.

– Hvilke matvarer bør man kutte først?

– Luksusvare­r som dyr alkohol og sukkerrike matvarer. Vi kan godt si at sukkerdrik­ker er billige, sammenlign­et med andre varer. Men når det er noe du overhodet ikke trenger, så er det fortsatt dyrt. Folk kan også med fordel kutte ut dyre fileter med kjøtt, og erstatte det med belgfrukte­r.

Ernaerings­fysiologen kommer med en oppfordrin­g:

– Folk bør heller prøve å tviholde på grønnsaker, frukt og fiskefilet­er, selv om det kan vaere dyrt.

Sunne varer koster mer

Også forbrukerø­konom Derya Incedursun i Nordea frykter at de økte matvarepri­sene vil få konsekvens­er for kostholdet.

– Vi forbrukere ønsker så klart å spise sunnere og mer baerekraft­ig, men det er til sjuende og sist lommeboken som bestemmer, sier hun.

Sunne, baerekraft­ige varer som er gode for helsen, koster ofte mer, påpeker hun.

– Det er allerede vanskelig for mange å spise sunt, selv om vi oppfordres til det. Når økonomien blir presset, blir det enda vanskelige­re.

1200 kroner ekstra

Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO lager årlig et såkalt referanseb­udsjett, som viser hvilke utgifter nordmenn har i gjennomsni­tt.

– I vårt referanseb­udsjett beregner vi at en vanlig familie, med barn i alderen 6–9 år, bruker cirka 12.000 kroner på mat i måneden. Hvis prisene nå øker med 10 prosent, blir det 1200 kroner ekstra i måneden eller 14.400 kroner i året, sier forsknings­lederforsk­ningsleder Alexander Schjøll hos Sifo til NTB.

Den største utfordring­en er jo at dette kan bidra til enda større sosiale helseforsk­jeller. Vi ser allerede i dag at livsstilss­ykdommer er mer utbredt blant de med dårlig råd.

Tine Sundfør, ernaerings­fysiolog

 ?? JARLE AASLAND ?? Vi handler faerre og rimeligere – og kanskje også mer usunne – varer nå enn for kort tid siden. Kjøpmann Trygg Eide Skjelde ved Rema 1000 på Storhaug rydder i hyllene.
JARLE AASLAND Vi handler faerre og rimeligere – og kanskje også mer usunne – varer nå enn for kort tid siden. Kjøpmann Trygg Eide Skjelde ved Rema 1000 på Storhaug rydder i hyllene.
 ?? ?? Tove Botnen, markedsdir­ektør i Opinion.
Tove Botnen, markedsdir­ektør i Opinion.
 ?? ?? Tine Sundfør, ernaerings­fysiolog.
Tine Sundfør, ernaerings­fysiolog.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway