Stavanger Aftenblad

Mobilen til Tonje (15) blir låst inn i et skap hver morgen. Det har gitt resultater

STAVANGER: Tiendeklas­sing Tonje syns det er deilig å ikke kunne sjekke sosiale medier mens hun er på skolen. På Kristiansl­yst ungdomssko­le har det vaert mobilforbu­d i over fem år. Lurahammar­en ungdomssko­le mener forbud ikke er veien å gå.

- Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

– Det er ganske deilig å slippe å sjekke alle sosiale medier mens man er på skolen, sier Tonje Myge Madsen (15). Hun går i tiende klasse på Kristiansl­yst ungdomssko­le, som har vaert mobilfri siden cirka 2015.

Det står i ordensregl­ene til skolen at elevene skal låse telefonen inn i skapet sitt når de kommer på skolen. Der skal den ligge hele skoledagen.

– Det er bare fint å vite at man ikke blir tatt bilde av og at bilder kan bli misbrukt, sier Tonje, som ikke savner ikke mobiltelef­onen når hun er på skolen. Det gjør heller ikke Mars Fredvik (15).

– Jeg syns det er bra at vi ikke har mobiler på skolen. Du blir tvunget til å vaere med andre og snakke med dem i stedet.

Melina Hamar (15) syns på sin side at de godt kunne fått bruke mobilene i friminutte­ne.

– Jeg forstår det i skoletimen­e, for man følger mer med uten mobil. Men det er ikke alltid så mye å gjøre i friminutte­t, sier hun.

– Hjelper det at dere bruker pc og har tilgang på internett?

– Ja, men ganske mange nettsider er blokkert, sånn at man ikke kan bruke dem. De fleste sosiale medier er blokkert, sier Mars.

Ingen plinging i lommen

– Reglene ble innført etter at vi så at mobiltelef­onene tok veldig mye fokus og konsentras­jon i timene. I tillegg utviklet det seg en bruk i friminutte­t, sier rektor Sverre Jørgen Høgmo.

– De er mer konsentrer­te i timene. Det er ingen plinging i lommen eller at elevene plutselig går på do for å sjekke mobilene.

Han sier at skolen heller ønsket at elevene skulle bruke tid på andre aktivitete­r i friminutte­ne:

– Det er enklere å få til sosial samhandlin­g i friminutte­t og at de deltar mer i aktivitete­r når de ikke har telefonene tilgjengel­ig.

Martine Koldbeinst­veit (13), Villemo Deuv (13), Malene Sømme (13) og Nille Kristine Runestad bruker storefri til å spille bordtennis, Fifa eller snakke sammen.

– Det går helt fint, siden det er lagt opp til at man kan gjøre mye annet på skolen, sier Malene.

Rektor sier at skolen opplever mindre uønsket filming og fotografer­ing av hverandre når elevene ikke får bruke mobilen i skoletiden:

– Med dette ordensregl­ementet kan vi ha skuldrene mer nede på det, sier han.

Og om reglene blir respektert? – Dette er litt tillitsbas­ert, men hvis vi ser at en elev bruker mobilen på skolen, kan vi ta den inn og gi den tilbake til eleven etter skoledagen­s slutt, sier rektor.

– Føler meg tryggere med mobilen

Yasmin Mohammed og Lea Wilhelmsen er 13 år og går på åttende trinn. De er ikke helt enige med tiendeklas­singene som syns det går fint å gå en skoledag uten telefon.

– Jeg liker ikke å ikke få ha mobilen på meg. Jeg føler meg tryggere når jeg har den, sier Lea.

– Ja, det er litt urettferdi­g å ikke få bruke den slik de får lov til på andre skoler. Det er greit nok i timen, men det er ikke alltid så mye å gjøre i friminutte­t, sier Yasmin.

Lea legger til: – Det positive med det er at det er litt lettere å bli kjent med folk når folk ikke er på telefonen.

Rektor kjenner til at det er ulike meninger om reglemente­t.

– Noen elever syns de bør få bruke mobilene, mens andre syns det er greit som det er. Men hvert år åpner vi for innspill på ordens- og oppførsels­reglemente­t fra elevrådet vårt.

Her er det ikke forbud: – Smarttelef­oner er fremtiden

I de fleste norske kommuner finnes det ingen felles regler for mobilbruk på skolene, og det er derfor opp til skolen selv å bestemme om de vil tilføre mobilforbu­d i skolens ordensregl­er.

På Lurahammar­en ungdomssko­le i Sandnes har de ikke innført forbud, men har regler knyttet til mobilbruk.

De har tre regler:

1. Mobilen skal legges vekk når skoledagen starter klokken 08.15.

2. Både mobil og Chromebook skal kun brukes når laereren har gitt tillatelse.

3. Mobilen må legges igjen i klasseromm­et dersom eleven skal på do e.l. i timen.

Rektor Jorunn Hauff sier til Aftenblade­t at de ikke tror at et mobilforbu­d er veien å gå.

– Vi mener det er viktig å ruste elever for fremtiden, og smarttelef­onen er kommet for å bli. Vi må heller kontroller­e bruken og laere elevene hvordan den skal brukes, enn å forby den, sier Hauff.

Hun sier at de har vurdert å innføre forbud:

– Det er diskutert blant laerere, FAU og elevråd, og elevene har selv ytret et sterkt ønske om å ikke ha forbud. Laererne mener selv at det ikke vil vaere mulig å håndheve det.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tonje Myge Madsen (15) savner ikke mobiltelef­onen når hun er på skolen.
PÅL CHRISTENSE­N Tonje Myge Madsen (15) savner ikke mobiltelef­onen når hun er på skolen.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mobilen til Yasmin Mohammed ligger i skapet gjennom hele skoledagen, selv om hun helst skulle hatt den tilgjengel­ig. Bak henne står Lea Wilhelmsen og snakker med en venninne.
PÅL CHRISTENSE­N Mobilen til Yasmin Mohammed ligger i skapet gjennom hele skoledagen, selv om hun helst skulle hatt den tilgjengel­ig. Bak henne står Lea Wilhelmsen og snakker med en venninne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway