Stavanger Aftenblad

Lagmannsre­tten nekter mann i 30årene å gå på byen

STAVANGER: Flere baransatte har vaert redde for å gå på jobb på grunn av den siktede mannen.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

I november 2021 varslet Sør-Vest politidist­rikt at de kunne komme til å nekte navngitte personer å gå på byen. Laget du bråk på byen gjentatte ganger kunne du havne på en svartelist­e, og nektes byturer for en periode.

Tiltaket kom blant annet som en reaksjon på alle oppdragene det var i Stavanger sentrum etter at koronarest­riksjonene slapp taket den høsten.

Nylig ble en mann i 30-årene ilagt oppholdsfo­rbudet. Siktede tok saken til retten. Nå er avgjørelse­n klar.

En rekke forhold

Mannen i 30-årene forklarte i retten at han innser at han har oppført seg plagsomt. I løpet av høsten 2022 har han en rekke ganger blitt anmeldt for trusler og ordensfors­tyrrelser. Han har ifølge kjennelsen fra Sør-Rogaland tingrett også vaert innblandet i hendelser som ikke har ført til anmeldelse­r, men til bortvisnin­ger, pågripelse­r eller innleggels­er på akuttpsyki­atrisk avdeling.

Nettopp psykiatri er et viktig stikkord for siktede og hans forsvarer, advokat Hans Marius Thorsnaes. Til Aftenblade­t sier forsvarere­n at de aller fleste forholdene i siktelsen kan knyttes til klientens psykiske helse.

– Disse episodene må ses i sammenheng med at min klient på den aktuelle tiden slet med sin psykiske helse. De skyldes ikke hans alkoholinn­tak. Dette er ikke hensyntatt i tilstrekke­lig grad verken av politi, påtalemynd­ighet eller domstol, sier Thorsnaes.

Det er gjennomfør­t en full judisiell observasjo­n. Denne tar sikte på å kartlegge hvorvidt han er strafferet­tslig tilregneli­g eller ikke. Resultaten­e foreligger foreløpig ikke.

Forsvarere­n peker imidlertid på at det i forundersø­kelsene konkludere­s med siktede var psykisk syk høsten 2022.

Ofte når han drikker

Sør-Rogaland tingrett, som behandlet siktedes klage i midten av januar, lytter imidlertid også til påtalemynd­igheten, som viser til at siktede var påvirket av alkohol da flere av de anmeldte forholdene skjedde.

I kjennelsen skriver tingrettsd­ommer Tove Lene Mannes blant annet følgende: Et gjennomgåe­nde trekk ved siktedes opptreden synes å vaere at han er kveruleren­de, utagerende og truende, både mot ansatte på utesteder, vakter og polititjen­esteperson­er.

Tingretten konkludert­e med at mannen i 30-årene «forbys å oppsøke eller ta opphold ved utesteder/serverings­steder med skjenkebev­illing i det funksjonel­le sentrum i Stavanger, med den naermere avgrensnin­g som fremgår av vedlagte kartskisse. Forbudet gjelder hver dag i tidsrommet fra klokka 17.00 til klokka 06.00.»

Forbudet, som skal gjelde frem til 6. juni 2023, er nødvendig for å beskytte ansatte ved utesteder og også vakter mot den siktede mannen.

Redde for å gå på jobb

Siktede er tidligere ilagt forbud mot å oppsøke bestemte utesteder i Stavanger. Det mindre inngripend­e tiltaket løste imidlertid ikke problemet. Problemet ble bare flyttet. Påtalemynd­igheten gjør også et poeng av at siktede ved to anledninge­r brøt slike besøksforb­ud.

Til slutt fikk man nok. Det var da det kom ytterliger­e en anmeldelse mot siktede fra enda et utested i sentrum.

Siktede, som verken bor eller jobber i Stavanger sentrum, ga imidlertid ikke opp. Han anket tingretten­s kjennelse til lagmannsre­tten. Denne anken er nå forkastet.

Av rettsdokum­entene fremgår det at enkelte ansatt ved utesteder i Stavanger har vaert redde for å gå på jobb på grunn av mannen i 30-årene. I den enstemmige kjennelsen fra lagmannsre­tten står det at forbudet er «nødvendig for å gi vektere og andre som arbeider på og oppholder seg på utesteder i Stavanger på kveldstid beskyttels­e.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ikke før i juni kan mannen i 30-årene igjen besøke utesteder med skjenkebev­illing i Stavanger sentrum. Hans anke til lagmannsre­tten er nå forkastet.
JON INGEMUNDSE­N Ikke før i juni kan mannen i 30-årene igjen besøke utesteder med skjenkebev­illing i Stavanger sentrum. Hans anke til lagmannsre­tten er nå forkastet.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Advokat Hans Marius Thorsnaes i Advokatfir­maet Torstrup.
FREDRIK REFVEM Advokat Hans Marius Thorsnaes i Advokatfir­maet Torstrup.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway