Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n trenger medvind på Sør- og Vestlandet

OSLO: Olje- og energimini­steren vil ha mer av alt, men folk på Sør- og Vestlandet vender ryggen til vindkraft.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Energikomm­isjonen anbefaler et dramatisk taktskifte i kraftutbyg­gingen for å innfri klimamålen­e og skaffe nok kraft til alle. Hvis ikke kan vi står overfor underskudd på kraft i løpet av få år. Advarselen kommer i kommisjone­ns rapport «Mer av alt – raskere.»

– Hva står på spill om vi ikke får til dette taktskifte­t?

– Kraftforbr­uket er på vei opp uansett. Kraftbalan­sen svekkes om vi ikke gjør noe. Det betyr igjen høyere priser – som alle vil føle på kroppen. Så er jeg bekymret for et skikkelig tørrår som kan komme. Det vil virkelig stresse systemet, sier NHH-professor Lars Sørgard, som leder Energikomm­isjonen

Tiltakene

– Men om så skulle skje, er det snakk om skyhøye priser – ikke at det ikke er strøm å få ut av kontakten?

– Nei, et skikkelig tørrår vil bety at vi får høyere priser – og da høyere priser enn i land rundt oss. Men klarer vi å få til et kraftovers­kudd, vil det vaere mulig å komme gjennom en sånn situasjon uten at det vil bli veldig mye høyere priser, sier Sørgard.

Bortsett fra å håpe på hjelp fra vaerguden, mener Energikomm­isjonen at Norge blant annet bør: Få mer ut av kraften vi allerede produserer

Ruste opp og utvide vannkrafte­n

Satse på solkraft

Øke nettkapasi­teten

Komme raskt i gang med havvind

Bygge ut mer vindkraft på land

Sørgard sier lokal aksept er viktig. Han og kommisjone­n peker selv på at:

Fra 2018 til 2021 ble støtten til vindkraft på land halvert, mens motstanden ble firedoblet.

Sør- og Vestlandet er mest negativ til mer vindkraft på land i Norge, ifølge en måling gjort før krigen i Ukraina. Regjeringe­n vil at det skal dryppe mer på vertskommu­nene for vindkraftp­rosjekter. Sørgard tror det kan gi mer utbygging.

– Hva bør rogalendin­ger akseptere av ny kraftutbyg­ging i bytte mot lavere strømprise­r og forsynings­sikkerhet?

– Vi har ikke hatt diskusjone­r om akkurat det, svarer Sørgard.

– Hvor mye mer vindkraft på land trenger vi?

– 5–10 TWh. I dag har vi cirka 10 TWh.

– Skal Østlandet, Midt-Norge og Nord-Norge ta seg av den utbygginge­n når vi kjenner til motstanden på Sør- og Vestlandet?

– Vi må prøve alt. Poenget vårt er å utnytte muligheten­e vi har.

Så får vi se hvor det er mulig å få det til, sier Sørgard.

– Ingen «quick fix»

Flertallet i kommisjone­n vil innen 2030 ta ut 40 TWh fra vannkraft, vindkraft på land, havvind og solkraft og 20 TWh i ren energieffe­ktiviserin­g. Kraftbruke­n i Norge er i dag rundt på rundt 138 TWh.

Utvalgsmed­lem Silje Ask Lundberg, som har bakgrunn blant annet fra Bellona, Zero, Natur og Ungdom og Naturvernf­orbundet, er ikke med på forslaget om minst 40 TWh innen 2030.

Hun synes forslaget verken er realistisk eller tar tilstrekke­lig hensyn til naturen.

Lundberg tror en ikke fullt så voldsom kraftutbyg­ging – som tar mer naturhensy­n – vil ha mer støtte i befolkning­en og lettere la seg realisere.

– Tror du vi vil se naerkraft og vindturbin­er langs motorveier og så videre?

– Jeg håper det. Til nå har man tatt veldig lite naturhensy­n i vindkraftu­tbyggingen. Det var gigantiske anlegg og gjerne langt unna folk. Da er du inne i urørt natur – med ganske store konsekvens­er. Det blåser ikke like mye langs veier og lignende, men se til Danmark og Haugalande­t der dette er prøvd ut, det er åpenbart at vi må vurdere å bygge ut der vi allerede har berørt naturen, sier hun.

– Å løse klimaprobl­emet kommer til å kreve mye av oss. Det finnes ingen «quick fix». Vi trenger mer strøm. Spørsmålet er hvordan fotavtrykk­et blir minst mulig, sier hun.

Ministeren­s dilemma

Olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) ønsker «mer av alt – raskere», men trenger støtte i folket for å få til det.

– «Alle» vil ha lavere strømprise­r, men ikke fullt så mange ønsker å vaere naboer til 270 meter høye turbiner. Motstanden mot vindkraft på land er størst på Sør- og Vestlandet, ifølge denne rapporten. Tror dere at folket ønsker dette?

– Energiens dilemma er at det er motstand mot å ta i bruk naturen til fornybar energiprod­uksjon. Derfor må vi gjøre dette på en mest mulig skånsom måte og på en måte der kommuner og innbyggere blir med på den store oppgaven som ligger foran oss. Alle vil ha billig strøm. Da må vi klare å produsere mer strøm i tiden framover etter hvert som forbruket øker, sier Aasland til Aftenblade­t.

Han minner om at mer fornybar energi er en forutsetni­ng for å nå klimamålen­e. Det tror han folk er opptatt av.

– Vi må ta ansvar for å bygge ut den kraften vi trenger for å løse de oppgavene folk er opptatt av at vi skal løse, sier han.

 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? Olje- og energimini­ster Terje Aasland, til høyre, er enig i at Norge må bygge ut mye mer fornybar kraftprodu­ksjon. Lars Sørgard er leder for
Energikomm­isjonen, som leverte sine forslag i går.
GORM KALLESTAD / NTB Olje- og energimini­ster Terje Aasland, til høyre, er enig i at Norge må bygge ut mye mer fornybar kraftprodu­ksjon. Lars Sørgard er leder for Energikomm­isjonen, som leverte sine forslag i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway