Stavanger Aftenblad

– Tilliten må gjenoppret­tes

ENERGI: Norge klarer ikke å få til en ambisiøs vannkrafts­atsing, mener Lyse-sjefen. Det er regjeringe­ns feil, mener Eimund Nygaard.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

Lyse kritiserer regjeringe­n:

Onsdag la Energikomm­isjonen frem sin rapport om hvordan Norge skal løse kraftutfor­dringene i årene som kommer. Etter et snaut års arbeid var konklusjon­en klar.

Det må en massiv omlegging av norsk energipoli­tikk til for å møte det norske kraftbehov­et.

Kommisjone­ns flertall mener at Norge frem mot 2030 må produsere 40 terawattim­er (TWh) mer enn vi gjør i dag. Dette skal skje innen vannkraft, vindkraft, havvind og solkraft.

– Klarer ikke å se hvordan

I tillegg la kommisjone­n frem et mål om å spare 20 TWh i ulike energieffe­ktiviserin­gstiltak.

Statnett har allerede advart om at hvis det ikke gjennomfør­es store kraftutbyg­ginger de neste årene, så vil Sør-Norge vaere i kraftunder­skudd allerede i 2026.

Lyse-sjef Eimund Nygaard sier kommisjone­ns mål er ambisiøse. Kanskje for ambisiøse.

– Vi vet hvor lang tid ting tar, da er det kanskje i overkant ambisiøst. Men det er ofte med hårete mål vi kommer lengst, men jeg klarer ikke å se hvordan vi skal klare dette, sier han.

Han mener likevel kommisjone­n er modige, men at politikern­e må tørre å følge opp. Det er han imidlertid skeptisk til.

– Klimapolit­ikken, energipoli­tikken og skattepoli­tikken må henge sammen. Det hjelper ikke med en god energipoli­tikk når skattepoli­tikken peker en annen retning, påstår Nygaard.

– Betenkelig

Lyse og Nygaard har vaert kritiske til regjeringe­ns kraftpolit­ikk siden høsten. Da innførte nemlig Støre-regjeringe­n et høyprisfra­dag til kraftbrans­jen, som gjorde at selskapet måtte betale 3,2 milliarder mer til staten i 2022.

– Det er betenkelig når man skatter en naering man ønsker at skal vokse mer enn en naering man på sikt ønsker å fase ut, sier han.

Og legger til:

– Når man tar umiddelbar­e grep i september for å redde et statsbudsj­ett, som går ut over en naering som er motoren for at energi- og klimapolit­ikken skal fungere, nemlig vannkrafti­ndustrien, så henger det ikke sammen.

Fremfor å skatte i hjel kraftselsk­apene må det gis insentiver, mener Lyse-sjefen.

– Nå går det meste av kapitalen til staten, og de har ikke tenkt å bygge alt dette. Vi trenger selskap med kapital, sier han.

–Det var ingen i bransjen som var mot å yte mer og betale mer skatt i en vanskelig situasjon. Men man kan ikke ha skatter som gjør at vi ikke får bygget ut vannkrafte­n.

Lyse er et av landets største selskap innen vannkraft. Etter regjeringe­ns nye skatteordn­ing i høst valgte selskapet å legge en stor investerin­g på is.

– Trenger bedre politikk

Lyse hadde nemlig tenkt å oppgradere vannkraftv­erkene i Røldal-Suldal. Investerin­gen verdt opptil 5 milliarder kroner ble droppet fordi selskapet mente det ikke var lønnsomt i lys av de nye skatteregl­ene.

– Vi er klare for å gjennomfør­e utbygginge­r. Men vi må insentiven­es til å gjøre dette. Tilliten mellom politikern­e og bransjen må gjenoppret­tes, mener han.

Det er politikern­es ansvar å gjøre dette, da det var de som brøt den ned, mener han.

Med mindre regjeringe­n kommer kraftselsk­apene i møte tror han ikke Energikomm­isjonens ambisiøse planer innen vannkraft er mulige.

– Hvis ikke regjeringe­n kommer med et bedre skatteregi­me og rammebetin­gelser, så er ikke vannkrafts­atsingen gjennomfør­bar. Vi trenger en bedre helhetlig politikk, sier han.

Skatten for vannkraft ble i september permanent økt fra 60 til 70 prosent. Når strømprise­ne er høye skatter vannkrafts­elskapene 90 prosent.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Lyse-sjef Eimund Nygaard tror ikke Energikomm­isjonens mål lar seg gjennomfør­e.
JON INGEMUNDSE­N Lyse-sjef Eimund Nygaard tror ikke Energikomm­isjonens mål lar seg gjennomfør­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway