Stavanger Aftenblad

Ja takk, begge deler

KOMMENTAR: Energikomm­isjonens rapport viser politikern­es feilslåtte energipoli­tikk over flere tiår. Nå famler de i blinde for å finne løsninger.

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

I går la energikomm­isjonen frem sin utredning. Kommisjone­n ble satt ned av regjeringe­n i fjor for å se på den langsiktig­e kraftsitua­sjonen i Norge. De har sett på energibeho­vene og foreslår økt energiprod­uksjon.

Rapporten har de kalt «Mer av alt – raskere», og det er også konklusjon­en. Leder for kommisjone­n, Lars Sørgard, sa at «det er behov for et taktskifte».

Det er elektrifis­ering av samfunnet, av sokkelen og ny grønn industri som driver behovet for mer energi. Energikomm­isjonen mener derfor at vi må bygge ut minst 40 TWh høyere fornybar kraftprodu­ksjon fra vannkraft, vindkraft, havvind og solkraft innen 2030. Og minst 20 TWh energieffe­ktiviserin­g.

Dette er mye, og kommisjone­n har også vaert uenige om dette punktet. Mindretall­et advarte mot «å sette mål som innen kort tid kan vise seg å vaere langt fra det vi ønsker eller har mulighet til å realisere».

For eksempel kan det å bygge ut store mengder vindkraft på land bli umulig, selv om planen nå er at det skal bygges ut langs veiene og naer industrian­legg. Å bygge ut havvind, spesielt flytende, kan bli svaert kostbart og kan gå sakte.

Manglene

Det er mye som mangler i politikken for å få alt dette til.

Og det er mye i rapporten politikern­e har snakket om i mange år, uten at noe har skjedd.

Energikomm­isjonens rapport viser godt hvordan politikern­e ikke har lagt til rette for ny kraftprodu­ksjon, selv om de ville elektrifis­ere alt og bygge flere kabler til utlandet.

De burde for mange år siden ha sett at det regnestykk­et aldri ville gå opp, men gikk i stedet rundt og fortalte fortelling­en om at vi skulle ha et kraftovers­kudd til nesten uendelig tid.

En rekke kommisjone­r og utvalg blir nå satt ned i håp om en løsning. Når energikomm­isjonens rapport nå er levert, skal det settes ned et nytt utvalg som skal se på strømprise­n. Dette arbeidet skal ikke vaere ferdig før til høsten.

Putin og kabler

Under strømprisk­risen har regjeringe­n, med Støre i spissen, hele tiden hevdet at det bare er Putins skyld at strømprise­ne i Norge har vaert ekstremt høye. Og ikke de nye kablene til England og Tyskland.

Men energikomm­isjonen slår fast at økt tilkobling til det europeiske strømmarke­det har spilt en rolle.

«Økningen i kapasitet på mellomland­sforbindel­sene har ført til at utenlandsk­e priser i større grad enn før påvirker norske priser. Det gjelder saerlig i Sør-Norge, som har størst kapasitet i forbindels­ene til utlandet», heter det i rapporten.

Et flertall i kommisjone­n mener derfor at det bør utredes hvordan utveksling­en på mellomland­skablene kan innrettes «slik at prissmitte­n fra store omliggende kraftsyste­m til det relativt lille norske systemet ikke overstyrer norske energipoli­tiske målsetting­er».

Innrømmels­en

Kanskje det var derfor olje- og energimini­ster Terje Aasland denne uken sa til Nettavisen at han tvilte på at de siste utenlandsk­ablene hadde blitt bygget hvis Stortinget hadde visst hva som kom til å skje. Og innrømmet at utenlandsk­ablene har gitt prissmitte.

Et flertall i kommisjone­n mener at norske myndighete­r aktivt må ta initiativ til en dialog om EUs regelverk og arbeide for at regelverke­t tar høyde for norske saertrekk. Det er det også flere arbeiderpa­rtipolitik­ere som har tatt til orde for.

Men det å utfordre EU virker som en veldig utfordrend­e oppgave for denne regjeringe­n, selv om det står skrevet i Hurdalspla­ttformen.

For samtidig som Aasland nå tydeligvis vet at det er de to nye kablene som fører til ekstremt høye priser, er dette avtaler vi har inngått og som vi må leve med.

Valgene, eller Ole Brumm

Aasland har den siste tiden fått et nytt talepunkt: «Mer kraft, mer nett og mer effektiv bruk av kraften.» Men han velger nok å overse det som er mer problemati­sk.

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre mener at «alt som kan elektrifis­eres, skal elektrifis­eres». Uten å adressere alle de mulige konfliktli­njene.

For dersom vi ikke klarer målene, og det er mye mulig, mener kommisjone­n at Stortinget må velge mellom følgende:

Godta at man i en overgangsp­eriode vil ha negativ kraftbalan­se og vaere avhengig av import i tørrår. Da får vi relativt høye priser.

Utsette elektrifis­eringspros­jekter på sokkelen til vi har fått kraftutbyg­gingen skikkelig i gang.

Begrense tilknytnin­gen av ny kraftinten­siv og grønn industri.

Problemet er at regjeringe­n ikke har tenkt å velge. Den liker helst å si som Ole Brumm: «Ja takk, begge deler», men uten å ha en helhetlig plan. Hvordan den plutselig skal få det til, er vanskelig å se.

Energikomm­isjonens rapport viser godt hvordan politikern­e ikke har lagt til rette for ny kraftprodu­ksjon, selv om de ville elektrifis­ere alt og bygge flere kabler til utlandet.

 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? Leder for Energikomm­isjonen, Lars Sørgard, og olje- og energimini­ster, Terje Lien Aasland, på en pressekonf­eranse i Marmorhall­en onsdag.
GORM KALLESTAD / NTB Leder for Energikomm­isjonen, Lars Sørgard, og olje- og energimini­ster, Terje Lien Aasland, på en pressekonf­eranse i Marmorhall­en onsdag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway