Stavanger Aftenblad

Randabergo­rdfører mener Sola må jenke seg i havnestrid

RANDABERG: Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) har meklet mellom kamphanene Sola og Stavanger i de så langt mislykkede havneforha­ndlingene på NordJaeren. Nå tar han bladet fra munnen.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Tidligere denne uken ble det kjent at forhandlin­gene mellom Stavanger, Sola og Randaberg om ny selskapsav­tale for Stavangerr­egionen Havn IKS er avsluttet uten at partene er kommet til enighet.

Kommunesty­rene skal likevel behandle et avtaleutka­st i løpet av februar. Både i Stavanger og Randaberg inneholder innstillin­gen et kraftig ris bak speilet: Dersom det ikke blir enighet, vil det bli tatt skritt for å oppløse havneselsk­apet.

Håper fortsatt

– Jeg både håper og tror at det fortsatt skal vaere mulig å få til en avtale. Havneselsk­apet har vaert en suksess for regionen i over 20 år. Jeg mener utkastet til ny avtale rigger selskapet for minst 20 nye år, sier Bø, som oppfatter at han har hatt noe av en meklerroll­e i forhandlin­gene som har strukket seg over en periode på bortimot tre år.

– For oss i Randaberg er det av stor betydning at vi tilrettele­gger for utviklinge­n av regionen og har et interkommu­nalt havneselsk­ap, spesielt siden mange av de investerin­ger selskapet står overfor, skal skje i vår kommune, sier Bø.

Gjennomsla­g

Han mener det nå først og fremst er Sola kommune som bør jenke seg. – Den nye avtalen retter opp det som ble problemet etter at Rennesøy ble en del av Stavanger. Minoritets­vernet er gjenoppret­tet, både når det gjelder representa­sjon i styret og de bestemmels­er som er lagt inn for vedtak i representa­ntskapet. Stavanger har opptrådt konstrukti­vt, og gitt Sola og Randaberg fullt gjennomsla­g i vesentlige spørsmål. Jeg har ingen problemer med å anbefale denne avtalen for politikern­e i Randaberg, og jeg kan ikke forstå at ikke ordføreren i Sola gjør det samme, sier Jarle Bø.

– Jeg mener avtalen som ligger der, er den best mulige avtalen vi kan få til. Jeg mener alle tre partene har vaert konstrukti­ve og løsningsor­ienterte underveis. Derfor er det også så synd at vi ikke har nådd helt fram, sier Bø.

– Vil ha med Sola

– Kommunedir­ektøren i Stavanger skriver at det er gode muligheter for et nytt havnesamar­beid, med bare Stavanger og Randaberg?

– Det har han rett i. Men vi i Randaberg vil i høyeste grad også ha med Sola. Det vil jo bli en helt merkelig situasjon hvis det er Stavanger og Randaberg som skal eie og drive Risavika. Det blir jo en realitet, når Stavanger ar en eierandel på pover 80 prosent, sier Jarle Bø.

Sommeren 2020 skrev Bø og Slethei sammen et sterkt kritisk brev om Stavangers framgangsm­åte.

Nå er de uenige. Tom-Henning Slethei (Frp) sier at Randaberg og Jarle Bø er i sin fulle rette til å mene hva han vil.

– Men jeg forholder meg til hva formannska­pet i Sola mener og ikke hva Jarle Bø mener, sier Slethei. Han mener Sola og Randaberg har hatt ulike roller i prosessen.

– Pulveriser­t

– I Randaberg hadde de allerede sagt ja da Sola sa nei. Det er Sola sin handling som gjorde det mulig for Randaberg å forhandle, og Randaberg har vaert minst like opptatt av å rette opp i minoritets­vernet som lå til grunn for hele etablering­en og driften, men som ble pulveriser­t med Stavangers overtagels­e av Rennesøy sine verv, sier Slethei.

– Når Randaberg er fornøyd så er det fordi dette har vaert dere eneste mål. I Sola har formannska­pet frem til nå ikke bare vaert opptatt av at reforhandl­ingen skal gi balanse og minoritets­vern i styrende posisjoner. Det har også vaert viktig å sikre en eierbrøk som oppfattes som mer balansert og rettferdig, når det gjelder hvor omsetning og resultat stammer fra.

– Jeg verken kan eller vil forhåndspr­osedere dette mer i media, men formannska­pet skal drøfte saken i sin fulle demokratis­ke bredde, sier Slethei.

Formannska­pene i Stavanger og Randaberg behandler saken i dag. Sola venter fram til 14. februar.

Jeg har ingen problemer med å anbefale denne avtalen for politikern­e i Randaberg.

Jarle Bø, ordfører i Randaberg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway