Stavanger Aftenblad

Krever milliardbe­løp fra regjeringe­n til nytt sykehus

KRAV: Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) blir bedt om å grave dypt i lommeboken for å unngå delt sykehusdri­ft på Våland og Ullandhaug.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Høyre-lagene i Sandnes, Stavanger og Sola tar med seg et kostbart krav til fylkesårsm­øtet i Haugesund 17.–19. februar.

Regjeringe­n blir bedt om «å tilleggsbe­vilge investerin­gsmidler til å bygge ferdig alle byggetrinn ved Nye SUS i et sømløst prosjekt.»

I praksis utgjør denne setningen milliarder av kroner.

Milliardbe­løp

Kenny Rettore, ordførerka­ndidat i Sandnes Høyre, regner med at forslaget blir vedtatt på fylkesårsm­øtet, opplyser han til Aftenblade­t.

Ingen summer er oppgitt i resolusjon­en, men andre byggetrinn – som per nå er i det blå – er beregnet å koste over 11 milliarder kroner alene å realisere. Og den prisen er oppgitt i 2021-kroner. Siden da har prisene steget betydelig.

Den ekstraordi­naere prisvekste­n anslås til en halv milliard kroner bare for første byggetrinn på Ullandhaug.

Stavanger universite­tssjukehus (SUS) er tvunget til driftskutt og eiendomssa­lg, og SUS styrer nå mot todelt drift på ubestemt tid der og på Våland.

I praksis går dermed Rogaland Høyre til valg på å skrive ut en milliardsj­ekk til SUS – om forslaget blir vedtatt. Så hører det med til historien at en slik sum ikke vil komme på plass med mindre Stortinget godkjenner dette.

– Bli ferdig nå

De tre nevnte Høyre-lagene krever at nye SUS bygges ferdig «nå!».

Her utvalgte poenger fra resolusjon­en:

Byggingen av nye SUS er delt opp i flere byggetrinn.

Driften blir ineffektiv når mange funksjoner blir igjen på Våland.

Man må drifte to sykehus i stedet for ett samlet.

Dette alvorlig både for effektivit­et, kostnader og fagmiljøer – som ikke forblir samlet. Høyre frykter effekten blir svakere fagmiljø, lite effektivit­et på helsetjene­stene og for dårlig pasientsik­kerhet. En region med opp mot 400.000 innbyggere risikerer at Nye SUS ikke blir realisert i overskueli­g framtid.

SUS har til enhver tid en kø av utskrivnin­gsklare pasienter. Det spiser av sengekapas­iteten, fordi kapasitete­n i kommunene heller ikke er god nok.

Et attraktivt, nytt SUS bidrar til at regionen er attraktiv. Bygg Nye SUS ferdig mens anleggsmas­kinene og brakkerigg­ene er på stedet. Statssekre­taer Karl Kristian Bekeng (Ap) uttalte følgende til Aftenblade­t denne uken etter flere krav fra Rogalandsb­enken om penger i revidert nasjonalbu­dsjett (RNB) i mai.

– Den økonomiske situasjone­n for sykehusene er krevende, og helseforet­akene må vurdere hvilke konsekvens­er statsbudsj­ettet for 2023 vil ha. Vi følger tett med på driftssitu­asjonen og den økonomiske utviklinge­n i helseforet­akene. Når det gjelder revidert nasjonalbu­dsjett, vil vi komme tilbake til innholdet her når det legges frem i mai.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Sandnes Høyre og ordførerka­ndidat Kenny Rettore med ordførerka­ndidatene Janne Stangeland Rege (Sola Høyre), til venstre, og Sissel Knutsen Hegdal (Stavanger Høyre).
MARIE VON KROGH Sandnes Høyre og ordførerka­ndidat Kenny Rettore med ordførerka­ndidatene Janne Stangeland Rege (Sola Høyre), til venstre, og Sissel Knutsen Hegdal (Stavanger Høyre).
 ?? TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol.
TERJE BENDIKSBY / NTB Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway