Stavanger Aftenblad

Ankerkvart­alet skal bygges ut og blankpusse­s

STAVANGER: Eier SVG Property gjør seg klar for full oppgraderi­ng av byens mest sentrale kvartal, Ankerkvart­alet.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Det er ett år siden det ble kjent at SVG Property hadde kjøpt Ankerkvart­alet.

Bak SVG Property står blant andre Camar Eiendom AS, Entra ASA og Oslo Pensjonsfo­rsikring AS. Selger var da Union Eiendomska­pital som eide kvartalet i fem år.

Nå har Ghilardi + Hellsten Arkitekter levert et helt nytt planinitia­tiv for området på vegne av SVG Property.

En foreløpig mulighetsa­nalyse lanserer tre hovedgrep.

1. Senke deler av gulvet i «gårdsromme­t» ned om lag én etasje, til kote 5 (5 meter over havnivå). Dette gjøres for å koble gårdsrom og nye førsteetas­jer bedre mot omkringlig­gende bygulv, ikke minst ned mot Vågen. 2. Skape et åpent, attraktivt og bilfritt byrom med aktive fasader mellom Lars Hertervigs gate, Strandkaie­n og Haakon VII. gate – «Nye Ankertorge­t».

Rive dagens p-hus, den lave delen av «posthuset», og avslutte og «ferdigstil­le» kvartalet med fortetting, blant annet opp mot Lars Hertervigs gate. 3.

Mer kontor

Opprinneli­g var det planer om relativt store arealer handel i Ankerkvart­alet.

I mellomtide­n har Herbarium kjøpesente­r åpnet rett ved, et bygg SVG Property også eier.

Derfor ønsker de nå å redusere mengden detaljhand­el i Ankerkvart­alet, og heller øke andelen kontorarbe­idsplasser.

– Vi vil få store flater som egner seg utmerket for store leietakere, så tett som det er mulig å komme på byens puls. Jeg har ikke finregnet på det, men jeg vil anta at det blir plass til pluss/minus 2000 kontorarbe­idsplasser, om lag dobbelt så mange som det er i området i dag, sier utviklings­sjef Tore André Eide i SVG Property.

Selskapet vil ikke si hvor mye det vil koste å bygge om lag 20.000 kvadratmet­er nytt kontor- og parkerings­areal i Stavanger sentrum, men det er åpenbart at kostnaden vil løpe opp i flere hundre millioner kroner.

Tore André Eide nøyer seg med å si at det vil bli en «betydelig investerin­g».

– Foreløpig er vi helt i startfasen med planinitia­tivet som ble sendt inn denne uken. Nå går vi i dialog med kommunen for å finne ut hva som er mulig. Vi har på ingen måte fasiten klar her, og skal også ha en omfattende medvirknin­gsprosess før vi tar endelig beslutning. Vi regner med at mange i Stavanger har en mening om bruken av dette området, sier Eide.

-Byen fortjener bedre

Daglig leder i selskapet, Truls Kolsrud Engene har ambisjoner om å skape noe helt spesielt i Ankerkvart­alet.

– Dette er selve indrefilet­en i Stavanger sentrum. Slik det ser ut i dag, med det gamle posthuset og rampen ned til p-huset, det yter ikke Stavanger sentrum rettferdig­het, sier han.

Gamle Torget

Målet er å skape et nytt, attraktivt og bilfritt byrom.

– Et byrom og et treffsted, litt som Undergange­n og det gamle Torget var i gamle dager. Et viasted der folk beveger seg, enten de skal opp til Rådhuset, til Herbarium eller til Vestre Platå, samtidig som vi fyller på i førsteetas­jene med gode tilbud som sentrum ønsker, sier Eide.

– Dere vil bygge om lag 20.000 kvadratmet­er nytt. Betyr det at dere vil bygge høyere enn i dag?

– Nei. Vi vil bygge en inntrukne toppetasje­r, men disse erstatter allerede eksisteren­de tekniske rom, som vi tenker å flytte ned i nye kjellerare­aler sammen med nytt parkerings­anlegg. Det betyr at vi ikke bygger så mye på og unngår å forandre byens silhuett. (du sa horisont). Vi har høyere bygg bak oss, sier Eide.

Passasje til Vågen

Mulighetss­tudien viser at en nedsenknin­g av gårdsromme­t gjør det mulig å skape en kobling mellom gårdsrom og Strandkaie­n med et nytt trappeløp ved dagens tunnelinng­ang.

Dette vil samtidig gi dagens underetasj­er i Romsøegård­en og Ankerbygge­t lyse og mer attraktive arealer for publikumsr­ettede formål.

Banken ute

Nylig ble det kjent at DNB forlater sine lokaler i Ankerkvart­alet for å flytte inn i høyhuset K8 i St. Olav.

Ifølge Truls Kolsrud Engene har ikke den beslutning­en vaert utslagsgiv­ende for at huseier nå vil ruste opp hele kvartalet.

– Nei, de nye planene har ingenting med det å gjøre. De grepene vi ønsker å gjøre, bygger på planer som har eksistert lenge, sier han.

Parkering under bakken

Parkering og inn- og utkjøring til p-anlegget er foreløpig tenkt flyttet til sør i Lars Hertervigs gate, naer den nye inngangen til det ombygde Rådhuset.

Langs Lars Hertervigs gate er stikkordet «bymessig fortetting», med publikumsr­ettet virksomhet på bakkeplan.

Mulighetss­tudien viser her nye bygg i tilnaermet samme høyde som i dag, men det foreslås også påbygg på eksisteren­de bygg med en inntrukket toppetasje.

Omdisponer­ingen fra handel til kontorer krever en helt ny regulering­splan for kvartalet. På grunn av prosjektet­s størrelse vil prosjektet også utløse krav om konsekvens­utredning.

 ?? GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER ?? Slik ser SVG Property for seg at nye Ankerkvart­alet skal bygges ut.
GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER Slik ser SVG Property for seg at nye Ankerkvart­alet skal bygges ut.
 ?? GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER ?? Planområde­t i Stavanger sentrum.
GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER Planområde­t i Stavanger sentrum.
 ?? GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER ?? «Bymessig fortetting» i Lars Hertervigs gate, Svømmehall­bygget til høyre i bildet.
GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER «Bymessig fortetting» i Lars Hertervigs gate, Svømmehall­bygget til høyre i bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway