Stavanger Aftenblad

Flyr-konkurs kan gi dyrere billettpri­ser

OSLO: Etter kun 19 måneder i lufta er det slutt for flyselskap­et Flyr. Over 400 Flyransatt­e mister jobben når selskapet begjaerer seg konkurs.

- NTB

Flyselskap­et Flyr begjaerte oppbud i går. Styret i selskapet konkludert­e tirsdag kveld med at det ikke fantes alternativ­er for videre drift.

– Alle Flyrs flygninger er innstilt, og billettsal­get er stanset, skrev Flyr i en pressemeld­ing tirsdag kveld.

I november i fjor gikk Flyr inn for en redningspl­an som skulle sikre selskapet 700 millioner kroner i friske midler, men aksjekurse­n har ligget under det som var nødvendig for å kunne gjennomfør­e planen.

Mandag opplyste selskapet at de ikke lyktes med å hente inn nok penger, og at styret vurderte om det fantes alternativ­er for videre drift. Tirsdag kveld ble det klart at styret har konkludert med at det gjør det ikke.

Nå har siste fly gått inn for landing etter kun 19 måneder i lufta.

Over 400 mister jobben

– Dette er en trist dag. Vi prøvde. Vi ga alt vi hadde av energi, kunnskap og erfaringer, men det var dessverre ikke nok, sier grunnlegge­r og styreleder Erik Braathen i Flyr.

Han beklager til alle som får ødelagt sine reiseplane­r, samarbeids­partnere som må omdisponer­e sine ressurser, aksjonaere­r som taper på sin investerin­g, og ansatte som plutselig står uten jobb.

Til Dagbladet sier Braathen at det er over 400 personer som nå vil stå uten jobb.

– Det er smertefull­t å skuffe så mange. Samtidig vil vi takke alle som har heiet på oss, reist med oss og samarbeide­t med oss. Det har gitt oss stor motivasjon til å gi gode opplevelse­r til våre gjester, sier Braathen i meldingen.

Pengene er trolig tapt

Som en konsekvens av konkursen står tusenvis igjen med billetter til et flyselskap som ikke lenger eksisterer. Dersom man har betalt kontant, er pengene trolig tapt.

– Alle krav til selskapet blir dekket etter prioritet. Krav som skatt og lønn skal betales først. Nederst på listen kommer krav som er usikret, sier juridisk rådgiver i Forbruker Europa, Martine Marlene Ruud, til E24.

På flyselskap­ets nettsider oppfordres kunder som har bestilt billett hos Flyr, til å kontakte sitt kredittkor­tselskap for refusjon.

Beinhard konkurrans­e i luftfarten

Konkursen i Flyr er trist for både norsk luftfart, de ansatte og for passasjere­ne, sier forbundsle­der Aleksander Wasland i Norsk Flygerforb­und.

Forbundet organisere­r i overkant av 60 piloter i det konkursram­mede flyselskap­et.

Wasland sier at de ansatte i Flyr over lengre tid har stått i en krevende situasjon, men berømmer dem for å ha vaert lojale mot selskapet og for å ha bidratt med løsninger som har gitt selskapet forutsigba­re rammer.

– Flyr har represente­rt noe nytt og positivt i luftfarten og hatt fokus på en sosialt ansvarlig luftfart og å støtte opp om den norske modellen. At Flyr ikke finner grunnlag for videre drift viser hvor beinhard konkurrans­en i luftfarten er, sier Wasland.

– Ikke overrasket

Professor og flyanalyti­ker Frode Steen er ikke overrasket over konkursen til Flyr. Han tror det vil få konsekvens­er for billettpri­sene i det norske markedet.

– På innlands betyr det ikke noe som helst, men på Spaniarute­ne og de klassiske turistrute­ne blir det nå mindre konkurrans­e og det blir mindre plass. Kombinasjo­nen blir oftere høyere billettpri­s, sier Steen til E24.

Han forklarer at det ikke er plass til tre veldig like flyselskap i et marked som det norske, og anbefaler alle som må finne seg en alternativ reisemåte i sommer å kjøpe nye billetter med en gang.

Også flyanalyti­ker Hans Jørgen Elnaes i Winair sier til E24 at han tror Flyr-konkursen kan medføre noe økning i billettpri­sene.

– Det er ingen tvil om at Flyr har vaert en prispresse­r innenlands i Norge og til dels ute i Europa, sier Elnaes.

 ?? HANNA JOHRE / NTB ?? Flyselskap­et Flyr begjaerte oppbud i går morges.
HANNA JOHRE / NTB Flyselskap­et Flyr begjaerte oppbud i går morges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway