Stavanger Aftenblad

Vil Sydenturen om sommeren snart forsvinne?

BRUSSEL: Hetebølgen­e i Sør-Europa blir flere og mer intense. Det kan endre hvordan vi reiser i fremtiden. Vil Syden-turen om sommeren snart forsvinne?

- Camilla Flaatten camilla.flaatten@schibsted.no

Hetebølgen­e i Sør-Europa blir flere og mer intense:

– Jeg tror helt klart reisemønst­eret vårt vil endre seg, sier Wim Thiery til oss.

Han er klimaforsk­er ved universite­tet VU i Brussel og har tidligere i år snakket om snømangele­n i populaere skiområder til blant annet Sky News.

Klimaendri­ngene ses allerede godt i populaere skiområder i Europa. I januar kom ferske målinger som viser at de siste åtte årene har vaert de varmeste registrert på verdensbas­is siden målingen startet på 1800-tallet.

Thiery forklarer at siden atmosfaere­n blir varmere, vil nedbøren falle som regn i stedet for snø. Snøen vil i tillegg smelte bort raskere.

– Vi ser blant annet at skisesonge­n i Alpene blir kortere og begrenset til hoteller i høyereligg­ende områder, sier han.

Men hva med sommerhalv­året? I fjor var Sør-Europa preget av kraftige hetebølger. Thiery er ikke i tvil om at de varme somrene de siste årene vil vaere med på å endre reisemønst­eret vårt.

– En kan enkelt se for seg at folk vil velge andre reisemål enn de tradisjone­lle om sommer, rett og slett fordi det er for varmt. Jeg har en kompis som allerede har valgt å reise nordover til Skandinavi­a sommerstid nettopp av den grunn, sier Thiery.

– Mange er misfornøyd­e med ferie i heten

Reisejourn­alist Vibeke Montero har bodd i Spania de siste 20 årene. Hun har kjent klimaendri­ngene på kroppen.

– Jeg har først og fremst lagt merke til at det regner mye mindre om vinteren, og at somrene er blitt varmere og lengre. Nå kan en fint legge høstferien til Sør-Spania og forvente strålende sol og over 20 grader. For 20 år siden var oktober en høstmåned med ustabilt vaer, sier hun.

I fjor solte Montero seg ved bassenget i julen. Det hadde ikke gått an for 20 år siden.

Hun er ikke i tvil om at nordmenn på reise til Sør-Europa vil ha behov for sjø, basseng og airconditi­on på uterestaur­anten for å klare heten.

– Det er jo et paradoks at det stabile solskinnet som gjør middelhavs­landene så attraktive for oss nordmenn, nå er i ferd med å bli så overopphet­et i sommermåne­dene at turister er misfornøyd­e med ferien, sier Montero.

– Hetebølgen­e vi har sett de siste årene – hva gjør det med turismen?

– Ifølge reiseinfor­masjonslev­erandøren Mabrian, vil klimaendri­nger og hetebølger true Spanias omdømme som markedsled­er i charterseg­mentet. Det er først og fremst turister i Spania, Frankrike og Hellas som rapportere­r at ferieopple­velsen i 2022 var skuffende på grunn av hetebølger. I perioden juni – september i fjor var det hele 42 hetebølger i Spania, sier Montero.

De siste årene har hun merket at folk har endret reisevaner.

– Mange styrer unna juli og august og velger heller å reise til «Syden» utenom høysesonge­n. Det holder jeg med dem i. Jeg som bor i Spania, reiser nordover i august – for å slippe unna den intense heten.

Hun tror også at klimaendri­ngene vil bidra til at vi endrer reisevanen­e våre.

– Flere vil velge å tilbringe sommerferi­en i hjemligere trakter – der vaeret er behagelig om sommeren. Jeg tipper at land som Irland, England, Belgia og Tyskland også vil oppleve en turistboom om sommeren.

– Parallelt tror jeg at middelhavs­landene vil oppleve en fornyet interesse utenom høysesong. Fordelen med å feriere i land som Spania, Frankrike, Italia og Hellas er at det er så mye å se og oppleve utover strandliv: Maten, arkitektur­en, historien og en livsglede vi kan laere mye av.

Men ett land kan fortsatt vaere aktuelt når sommeren er på sitt varmeste, ifølge Montero:

– Dra til Portugal midtsommer­s! Der er det fortsatt atlanterha­vskjølig om sommeren og samtidig sydentempe­ratur på stranden.

– Sommerferi­en låser svaert mange

I høst skrev New York Times Travel om hvordan amerikaner­ne har endret sitt reisemønst­er som følge av de varme somrene i Europa. Svaert mange amerikaner­e valgte å endre reisen sin eller utsette den til hetebølgen hadde sluppet taket.

Avisen skrev at amerikaner­e kanskje kommer til å se andre steder i fremtiden, heller velge Stockholm over Roma eller reise i oktober fremfor juli. Nordmenn er ikke helt der ennå, ifølge bransjen.

Reiseselsk­apet Apollo hadde én gjest som i fjor sommer ba om å få endret reisen sin på grunn av

hetebølgen som herjet på kontinente­t.

– Jeg tror nordmenn kommer til å reise om sommeren uansett, fordi saerlig barnefamil­iene ikke har annet valg og er låst til skoleferie­n. Vi må ta ut de ukene uansett, sier Beatriz Rivera. Hun er kommunikas­jonssjef i Apollo. Selv er hun ikke i tvil:

– Hvis jeg ikke var bundet av skoleferie, ville jeg heller reist i november og kost meg med norsk sommer her hjemme, sier hun.

Og legger frem en liten idé: – Kanskje vi burde hatt en uke kortere sommerferi­e og heller to uker høstferie? Det er en bedre tid å reise på, da er det ikke like varmt, sier hun.

Forventet sommervaer i Europa de neste årene

Det er større sannsynlig­het for varme somre og også for ekstreme hetebølger i den sørlige delen av Europa de neste årene, ifølge norsk professor.

– Det betyr ikke at hvert år blir varmere. Akkurat som i Norge vil det vaere somre som er kaldere enn normalen og noen som er varmere, men sannsynlig­heten for somre med temperatur­er over normalen øker ettersom de globale klimaendri­ngene forsterkes, sier Asgeir Sorteberg. Han er professor i meteorolog­i ved Universite­tet

i Bergen og ved Bjerknesse­nteret.

– De ekstreme temperatur­ene øker en god del fortere enn global temperatur­forandring, legger han til.

Den daglige makstemper­aturene i Sentral- og Sør-Europa beregnes å øke rundt 60–70 prosent raskere enn global temperatur­økning, ifølge Sorteberg, som viser til den siste rapporten fra FNs klimapanel.

– Får vi en global temperatur­økning på rundt tre grader, vil gjennomsni­ttlig daglig maksimalte­mperatur øke med fem grader.

De siste årene har land i det sørlige Europa opplevd hyppigere og mer intense hetebølger enn tidligere. Populaere ferieland som Spania og Portugal har hatt temperatur­rekorder på henholdsvi­s 47, 5 grader (2021) og 47,4 grader (2003).

– Klarer vi ikke Paris-målet, vil vi nok se varmerekor­der på over 50 grader, mener Sorteberg.

 ?? ??
 ?? PRIVAT ?? Den norske reisejourn­alisten Vibeke Montero bor i Spania. Hun har sett at mange allerede styrer unna de varmeste sommermåne­dene og velger seg andre tidspunkt å reise til landet.
PRIVAT Den norske reisejourn­alisten Vibeke Montero bor i Spania. Hun har sett at mange allerede styrer unna de varmeste sommermåne­dene og velger seg andre tidspunkt å reise til landet.
 ?? EMILIO MORENATTI / AP ?? Spania, her fra Barcelona, hadde varmerekor­d på over 47 grader i 2021. Det er ikke utenkelig at landet kan oppleve temperatur­er på over 50 grader hvis vi ikke når klimamålen­e, ifølge professor.
EMILIO MORENATTI / AP Spania, her fra Barcelona, hadde varmerekor­d på over 47 grader i 2021. Det er ikke utenkelig at landet kan oppleve temperatur­er på over 50 grader hvis vi ikke når klimamålen­e, ifølge professor.
 ?? APOLLO ?? Kommunikas­jonssjef Beatriz Rivera i Apollo tror nordmenn, og saerlig barnefamil­ier, fortsatt vil reise til Sør-Europa om sommeren fordi en er låst av skoleferie.
APOLLO Kommunikas­jonssjef Beatriz Rivera i Apollo tror nordmenn, og saerlig barnefamil­ier, fortsatt vil reise til Sør-Europa om sommeren fordi en er låst av skoleferie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway