Stavanger Aftenblad

Afrika har blitt mindre trygt og demokratis­k

RAPPORT: Afrika har blitt mindre demokratis­k og trygt det siste tiåret, og framgangen innenfor helse og utdanning har bremset opp, viser ny rapport.

- Nils-Inge Kruhaug NTB

Ibrahim indeks of African governance utarbeides av Mo Ibrahimsti­ftelsen med hovedkvart­er i London, og årets rapport er lite lystig lesing.

Mo Ibrahim er en styrtrik forretning­smann fra Sudan, som grunnla mobilselsk­apet Celtel. Han solgte selskapet for naermere 35 milliarder kroner i 2005 og etablerte stiftelsen som arbeider for å styrke demokrati og respekt for menneskere­ttigheter i afrikanske land.

Årets rapport fra stiftelsen konstatere­r at det i årene 2012 til 2021 ble gjort framskritt på flere områder på det afrikanske kontinente­t, først og fremst innenfor økonomisk utvikling, men at den positive trenden begynte å avta for tre år siden.

Krig og konflikt, klimaendri­nger, pandemi, kupp, korrupsjon og udugelige og autoritaer­e ledere har bidratt til dette, og mange afrikanske land vil neppe greie å oppfylle FNs tusenårsmå­l om sosial og økonomisk utvikling innen 2030, går det fram av rapporten.

Ukraina-krigen

Følgene av den russiske invasjonen av Ukraina, som blant annet førte til et kraftig prishopp på energi og matvarer, kom i fjor på toppen av problemene og kastet millioner av nye afrikanere ut i fattigdom.

Vestens vilje til å sende våpen til Ukraina og ta imot flyktninge­r fra landet har også ført til redusert interesse for å bidra til å løse andre konflikter i verden, og mange afrikanske land sliter nå tungt.

Forverring

Ibrahim-stiftelsen­s rapport tar for seg samtlige 54 land i Afrika og går grundig til verks for å undersøke hvordan det står til med innbyggern­es rettighete­r og muligheter.

Konklusjon­en er at det over 30 av disse landene har vaert en forverring når det gjelder sikkerhets­situasjone­n, respekten for menneskere­ttigheter og rettssikke­rheten de siste ti årene.

Nesten 70 prosent av Afrikas drøyt 1,2 milliarder innbyggere lever nå i land der sikkerhets­situasjone­n og rettssikke­rheten har forverret seg, konstatere­r rapporten.

Kaos og anarki

60 prosent lever i land der innbyggern­es rettighete­r og muligheter til å delta i samfunnsli­vet er innskrenke­t siden 2012, og brutale regimer slår stadig oftere og hardere ned på fredelige protester.

Blant eksemplene som trekkes

fram er Nigeria, der ubevaepned­e demonstran­ter ble skutt og drept under demonstras­joner mot politivold i 2020 og i Sudan der over 120 demonstran­ter er drept under protester mot de militaere som grep makten i et kupp i 2021.

Eksemplene på land der utviklinge­n har gått i gal retning er mange, og Sør-Sudan, GuineaBiss­au og Somalia havner aller nederst på lista over generell utvikling, viser Ibrahim-indeksen.

Størst har imidlertid tilbakegan­gen vaert i Libya, som har vaert preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011. Landet har nå blant de dårligste helse- og utdannings­tilbudene i Afrika, og like ille står det til når det gjelder innbyggern­es sikkerhet, slår rapporten fast.

Lyspunkter

Det er imidlertid også lyspunkter. Utbygging av mobil- og internett har gitt nye økonomiske muligheter og resultert i til dels kraftig vekst i mange afrikanske land det siste tiåret. Helsetjene­stene for barn og gravide har også blitt bedre, og det samme har utdannings­tilbudet.

– Men krefter holder oss tilbake, konkludere­r rapporten.

Mauritius, Seychellen­e og Tunisia hadde mellom 2012 og 2021 størst framgang innenfor styresett, og framgangen har også vaert saerlig stor i Gambia der demokratie­t er betydelig styrket og innbyggern­e i langt større grad enn tidligere har fått medbestemm­else og rettighete­r.

I Tunisia har imidlertid president Kais Saied gitt seg selv naermest uinnskrenk­et makt de siste par årene, noe som har vaert et kraftig tilbakesla­g som har utløst store protester.

Tredobbel krise

Murithi Mutiga, som leder Afrika-avdelingen i Internatio­nal Crisis Group, har sett naermere på Ibrahim-indeksen og konstatere­r at åtte av de ti mest fredelige landene i Afrika også har minst korrupsjon og mest effektivt styresett.

– I land der militser herjer, så fyller de ofte et styringsva­kuum som er skapt av eliter i de store byene, eliter som ikke bryr seg om befolkning­en på landsbygda, sier han til The Guardian.

Mutiga er bekymret over den generelle utviklinge­n i Afrika.

– Kontinente­t har opplevd et tredobbelt sjokk som er nesten uten sidestykke. Covid-19 og konsekvens­ene av det, klimakrise og nå krigen i Ukraina som har resultert i økonomisk smerte på et kontinent som fra før var sårbart og så vidt var i ferd med å reise seg etter pandemien, sier han.

– Det er helt avgjørende å sikre en intens innsats for å begrense de økonomiske følgene av dette, sier Mutiga.

 ?? AP / NTB ?? Sikkerhets­situasjone­n har forverret seg i 30 av Afrikas 54 land det siste tiåret, konstatere­r ny rapport. I grenseområ­dene mellom Burkina Faso og Mali herjer militante islamister, og i begge land grep militaere nylig makten i kupp.
AP / NTB Sikkerhets­situasjone­n har forverret seg i 30 av Afrikas 54 land det siste tiåret, konstatere­r ny rapport. I grenseområ­dene mellom Burkina Faso og Mali herjer militante islamister, og i begge land grep militaere nylig makten i kupp.
 ?? AP / NTB ?? Kongo er blant ti land i Afrika der sikkerhets­situasjone­n er forverret og demokratis­eringen har stanset opp, ifølge Ibrahim indeks of African governance.
AP / NTB Kongo er blant ti land i Afrika der sikkerhets­situasjone­n er forverret og demokratis­eringen har stanset opp, ifølge Ibrahim indeks of African governance.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway