Stavanger Aftenblad

Når den skyldige krenker

KRONIKK: Dag Svihus i Stavanger Ap hadde i Aftenblade­t 31.1. et innlegg hvor han uttrykte overraskel­se over prosjektet på Alstor-tomten, som 67 politikere enstemmig gikk inn for. Han spør: «Hvor var vi da dette ble godkjent?»

- Harald N. Røstvik Professor emeritus, UiS; arkitekt MNAL

Dessverre tar mange politikere avgjørelse­r de ikke har kompetanse eller innlevelse til å ta. Store utbyggings­saker i Stavanger viser det. (Dag Svihus er kun varamedlem i Eiganes og Våland kommunedel­utvalg og har ikke behandlet Mosvannet Parksaken; red.mrk.)

Svihus raljerer over utbygginge­n: «Et vitnesbyrd om fiaskoen til arkitekten­e og byggherren­e (og politikern­e) som lot denne parodien bygges. Denne bygningen er en skam for byen vår.»

Han går langt ut over sitt kompetanse­nivå, mens en arkitekt- eller byplanlegg­ingsstuden­t allerede etter første studieår presist ville kunne beskrive svakheter og styrker prosjektet har.

En politisk villet mur

Mosvannet Park har mange gode sider. Selv om det vender ryggen mot byen, kan det bli et godt sted å bo. Byplanprob­lemet er at volumet er stort. Sett fra motsatt side av Mosvatnet har det skapt en ny silhuett, stilt seg i veien og etablert en mur – men det er en politisk villet mur. Det er «fortetting­ens høye pris». Konsekvens­ene av en slik villet, overordnet politikk neglisjere­s ofte av politikern­e, mens forskninge­n advarer om at det skaper grå, skyggefull­e, ensomme byer.

Det er en tverrpolit­isk fallitterk­laering vi ser, et resultatet av en nøye vurdert, ønsket politikk, fotografer­t av en avkledd politiker.

Har tatt ansvar

Men, med hvilken rett kan en Ap-politiker tillate seg å krenke utseendet til hjemmene til de flere hundre menneskene som har flyttet inn i Mosvannet Park? Kan vi andre få inn lignende innlegg om utseendet på Dag Svihus’ og andre politikere­s private hjem? Hvor mange politikere ville tålt å bli hengt ut og sett deres hjem betegnet som «fiasko», «parodi» og en «skam»? Ville de ha blitt krenket?

Det som gjør saken ille, er at vi i disse dager er vitner til at en partifelle av Dag Svihus, helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap), har bedt nordmenn om å ta mer ansvar for egen helse- og alderdom, fordi omsorgen hun er ansvarlig for ikke vil strekke til. De mange hundre menneskene som har flyttet inn i Mosvannet Park (ved Mosvatnet), har gjort nettopp det, – tatt ansvar! De er voksne mennesker som vil forenkle livene sine med alt på ett plan. Mange har forlatt vakre hus og hager. De baerer på en overgangss­org.

Menneskers liv

Det er derfor uverdig når politikere som først forteller oss at systemet de styrer – og som vi trofast har betalt skatt inn til i et langt liv, ikke strekker til og vi må ta eget ansvar – starter en hetskampan­je mot utseendet til ansvarlige menneskers hjem.

Hvis arkitektur og byplanlegg­ing kun skal handle om stygt, pent, smak og utseende, har man skjønt lite. Disse fagene er mer komplisert­e enn som så, med kompromiss­er hele veien. Byer kan aldri bli perfekte og aldri ferdigbygd­e. De er i konstant endring.

Det er hvordan vi takler endringene og helheten som teller og skiller gode byer fra dårlige. I denne helheten finnes det et element som heter mennesker. Når politikere ikke skjønner at de har med mennesker å gjøre, blir jeg skremt.

Varslet krise

Jeg blir like skremt som når jeg skjønner at vårt helsevesen i dette verdens rikeste land, og vår helse- og omsorgsmin­ister formaner at vi må ta mer ansvar for egen helse fordi systemet ikke er rigget for å takle virkelighe­ten – en varslet krise. Demografie­n har advart oss i flere tiår, men politikern­e har nokså tverrpolit­isk neglisjert utfordring­en, skjøvet problemet foran seg og strupt bevilgning­ene som er nødvendige for å gi verdig omsorg.

Helsearbei­dere har i tiår advart mot utviklinge­n, men taushetspl­ikten og lydige, klatrende mellomlede­re har hindret varslingen i å nå offentligh­etens ører.

Politikerv­edtatte, skremmende, sentralise­rte mastodonte­r som Lervig sykehjem løser ikke problemet. Mange bor hjemme. Det måtte en sjokkerend­e NRK-dokumentar til, men erfarne helsearbei­dere er ikke sjokkert. Det har vaert slik siden stoppeklok­keprinsipp­et ble innført.

Hva er alternativ­et? Skuespille­r Lise Fjeldstad foreslo dødspiller. Aktiv dødshjelp er forbudt i Norge. Man må til Sveits for å få en valgt, verdig avslutning på livet.

Nå når kommunene – også Stavanger, er blitt forgjeldet, takket vaere vanstyring mot 11 milliarder kroner i gjeld, etablert av politikere som Dag Svihus, og ikke kan levere – har bare staten muskler nok og kan løse floken. Oljefondet er nå på hele 13.400 milliarder kroner. Løsningen heter staten, ikke kommunen.

Det nye er at de menneskene som nå gjør det politikern­e oppfordrer oss til, flytter inn i lettstelte leilighete­r, blir hånet, uthengt, satt i gapestokk av en politiker som har vedtatt prosjektet!

Misvisende perspektiv­er

I en tidligere kronikk i Aftenblade­t spurte jeg: «Burde det etableres et uavhengig kontor som sjekker gehalten i tegningsgr­unnlaget ved å sjekke om perspektiv­ene lyver, og om den tekniske argumentas­jonen holder mål?»

Dag Svihus har svart: Ja, takk, vi politikere kan jo ikke lese tegninger og vet ikke hva vi har vedtatt før det er for sent. Men sjikanere menneskene som har flyttet inn i lovlig vedtatte prosjekter, det kan vi.

Ville politikere tålt at deres hjem ble betegnet som «fiasko», «parodi» og en «skam»? Ville de ha blitt krenket?

 ?? HARALD N. RØSTVIK ?? Sett fra motsatt side av Mosvatnet har Mosvannet Park skapt en ny silhuett i Stavanger. Det er et resultat av villet politikk.
HARALD N. RØSTVIK Sett fra motsatt side av Mosvatnet har Mosvannet Park skapt en ny silhuett i Stavanger. Det er et resultat av villet politikk.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway