Stavanger Aftenblad

Våre utenlandsk­abler gir Norge nye muligheter

KRAFTPRODU­KSJON: Norge vil i framtiden få større behov for elektrisit­et. Det er flere måter dette behovet kan dekkes. Vi har nå etablert flere omfattende utenlandsk­abler som gjør at kraft til Norge ikke er avhengig av lokal produksjon.

- Svein H. Vormedal Tananger

Å utnytte våre eksisteren­de «transporta­nlegg» er smart og kostnadsef­fektivt. Vi kan nå etablere gasskraftv­erk i europeiske land. Disse henter vår egen gass fra Nordsjøen gjennom de allerede foreliggen­de gassrør. Anleggene kan forsyne de lokale markedene med kraft og i tillegg forsyne Norge med kraft, når vi har behov for dette.

Å gjennomfør­e et samspill med vår meget fleksible og rene vannkraft, gir disse anleggene en betydelig konkurrans­efordel om vi har den fulle kontrollen. Vi kan utnytte kapasitete­n i de lokale markeder hvor store kullkraftv­erk i dag er saneringsm­odne. De finnes infrastruk­turer som strømnett og vannbårne varmeanleg­g som nå er knyttet til de utgående kullkraftv­erkene, som kan brukes videre.

Fordeler med gasskraftv­erk:

Norge har mye gass: Energien i gassen som årlig ble sendt ut av landet i de siste årene, tilsvarer omtrent 10 ganger vår vannkraftp­roduksjone­n.

Man er ikke avhengig av vaeret for å få tilgang til energikild­en.

Man kan plassere kraftverke­t akkurat der man trenger krafta mest.

De kan lages naermest så store man vil, uavhengig av naturforho­ldene der de ligger.

De oversvømme­r ikke store naturområd­er eller tørrlegger vassdrag. De slipper ut 30 prosent mindre CO₂ enn oljefyrte kraftverk. 50 prosent mindre enn kullkraftv­erk.

De slipper ut 80–90 prosent mindre nitrogenok­sider (NOx) enn oljefyrte kraftverk.

De slipper ut omtrent 0,0 prosent klorgasser – i klar motsetning til olje- og kullfyrte kraftverk. (Klorgasser og nitrogenho­ldige gasser danner sur nedbør sammen med regnvannet.) Kombinert med full CO₂-rensing, kan gasskraftv­erk bli ganske miljøvennl­ige.

Gasskraftv­erk lager fortsatt store CO₂utslipp, men disse er regnet som det mest miljøvennl­ige av alle varmekraft­verkene.

Øker forsynings­sikkerhete­n

I tillegg kan altså gasskraftv­erk bygges der de trengs mest, fordi gass kan fraktes og lagres på en helt annen måte enn sol og vind som også kan produsere elektrisit­et. Transportv­eiene foreligger også. Den forsynings­sikkerhet som dette gir Norge, gjør at utbygging av vind og vannkrafta­nlegg også kan vurderes ut ifra lokale miljøsitua­sjoner. På den måten kommer vi i en gunstig valgposisj­on. Vi dekker også et betydelig el-behov i våre naboland med vår gass. Dette kan sikre våre investerin­ger. Norge er en olje og gassnasjon med god tilgang på vannkraft, – ikke motsatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway