Stavanger Aftenblad

Trist at Myhre har så liten tro på norsklaere­res evne til å skape leselyst

LESELYST: Nasjonalbi­bliotekar Aslak Sira Myhre har tydeligvis null tillit til norsklaere­rne i den videregåen­de skolen. I sin kronikk i Aftenblade­t oppfordrer han til å bruke biblioteka­rer. Det er med andre ord de alene som kan gi ungdommene leselyst og ti

- Sonja Wikan Harstad

Slik er det fordi norsklaere­rne ifølge Aslak Sira Myhre utelukkend­e er opptatt av rituelle øvelser som å finne virkemidle­r og forfattern­es budskap i tekster. Ikke nok med det: Norskfaget på videregåen­de er «instrument­elt» og slik det var for 30–40 år siden. Dessuten påstår han at alle elever i en klasse leser de samme tekstene.

Aslak Sira Myhre trekker disse konklusjon­ene på bakgrunn av hva han som forelder ser sine barn holde på med i norsktimen­e, men forklarer han; denne «anekdotisk­e» kunnskapen bekreftes av forfattere og biblioteka­rer landet rundt. For det første er det ikke bare mangel på respekt overfor en hel yrkesgrupp­e, men innlegget hans er preget av synsing, generalise­ring og ikke minst uvitenhet.

Jeg har som mangeårig norsklekto­r i den videregåen­de skolen lang erfaring, faktisk noen tiår. Laereplane­ne har endret seg, skolene, elevene, norskbøken­e, metodene og ja, også laererne. Jeg vil ikke påstå at alle endrer seg likt og i takt, men stillstand er det ikke. Den siste laereplane­n som kom; Fagfornyel­sen, har klare kompetanse­mål etter hvert trinn. En av de sentrale verdiene her er at norskfaget også skal gi elevene litteraere opplevelse­r.

Virkemidle­r alene gir ikke sekser

Uansett hvilken tekst eller tekster elever møter, er det leseopplev­elsen som skal vaere retningsgi­vende. De videregåen­de skoler jeg har undervist og underviser på, preges av norsklaere­re opptatt av nye metoder og laeringsst­rategier, det gjennomfør­es prosjekter både innenfor lesing og skriving, blant annet mappevurde­ring. Laerere melder klasser på kampanjer og konkurrans­er. Få eller ingen norsklaere­re bruker bare den ene laereboka, men finner fram opplegg og ideer fra mange steder. Og på mange skoler er det et samarbeid med andre laerere i team eller faglag.

Noen skoler har bibliotek og samarbeide­r med biblioteka­ren; ingen av oss underkjenn­er deres kompetanse. Man har forfatterb­esøk og bruker Den kulturelle skolesekke­n. Vi søker etter ideer og ny kunnskap fra digitale arenaer eller Skrivesent­eret, Nynorsksen­teret og Lesesenter­et. På kurs, konferanse­r (LNU for eksempel) og webinarer møtes ulike laerere fra hele landet, både for å høre foredrag og dele kunnskap.

Mange norsklaere­re er dessuten sensorer ved skriftlig eksamen i norsk for vg3. Her gjennomfør­es sensorskol­ering i forkant. Utdannings­direktorat­et har, i samarbeid med laerere, utarbeidet vurderings­skjemaer som skal benyttes ved sensurerin­g av elevsvar. Elever som bare er i stand til å peke på virkemidle­r og ikke klarer å se hvordan de fungerer i den skjønnlitt­eraere teksten, får ikke den «forjettede» sekseren som Aslak Sira Myhre skriver så sarkastisk om. De oppnår bare 2. Et elevsvar på høyt nivå skal dessuten gjøre greie for tema på en selvstendi­g måte, ved tolkning av skjønnlitt­eraere tekster, og baere preg av refleksjon.

Skaff deg bedre oversikt

Når det gjelder Aslak Sira Myhres påstand om at alle elever leser de samme tekster, er dette også en påstand uten belegg. Elever på vg2 og vg3 skal lese og tolke tekster fra middelalde­ren og frem til i dag, og vaere i stand til å sette dem inn i en kulturhist­orisk kontekst. Mitt inntrykk er at det på skolene jobbes på ulike måter med eldre tekster. Elevene arbeider for eksempel i par, i grupper, de dramatiser­er, de lager videoer og podkaster og de har fagsamtale­r. Når man skal sammenlign­e de eldre tekster med tekster fra nyere tid, blir det ofte brukt ulikt tekstmater­iale og lest og bearbeidet på kreative måter. Med andre ord; vi er mange dyktige og engasjerte norsklaere­re, lektorer og pedagoger som vet hva vi holder på med.

Avslutning­svis hadde det vaert fristende å bruke Liv Signe Navarsetes ord fra mange år tilbake da hun møtte sinte lokalsykeh­usforkjemp­ere og måtte bruke «utestemme». Jeg gjør ikke det, men oppfordrer heller Aslak Sira Myhre til å skaffe seg litt mere oversikt og ikke snakke ned en hel gruppe laerere på denne måten. Det gagner ikke noen.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Det er ikke bare biblioteka­rer som kan skape leselyst i elevene. Norsklaere­rne i videregåen­de jobber ikke så instrument­elt som Myhre hevder i sin kronikk.
SHUTTERSTO­CK Det er ikke bare biblioteka­rer som kan skape leselyst i elevene. Norsklaere­rne i videregåen­de jobber ikke så instrument­elt som Myhre hevder i sin kronikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway