Stavanger Aftenblad

TV-suksess smitter – mange nye demenskor på gang

STAVANGER: NRK-suksessen Demenskore­t inspirerer. Bare i Rogaland jobbes det med åtte kor for mennesker med demens – minst.

- Tarald Aano Journalist tarald.aano@ aftenblade­t.no Kine Hult Journalist kine.hult@ aftenblade­t.no

Ingen har full oversikt, og det finnes ikke et «start-ditt-egetdemens­kor»-kurs for den som måtte ønske det. Men Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n, som har egne demensfore­ninger, følger nøye med. Og nå kan styreleder for fylkesfore­ningen, Hanne Eik, melde om interesse, tanker og planer minst åtte steder i

Rogaland:

Randaberg

Egersund

Stavanger

Haugesund

Karmøy

Sandnes

Sola

Suldal

Selv har ikke Nasjonalfo­reningen noen formell rolle i etablering­en, eller driften, av demenskor. Men foreningen har mye kunnskap om sykdommen, og den var med på å kurse NRKteamet som laget seersukses­sen Demenskore­t. Derfor er det helt naturlig at de mange lokale demensfore­ningene blir kontaktet når folk har ideer eller spørsmål.

– Vi kan gjerne gi gode råd, understrek­er Eik.

Første råd: Kommunen!

Første råd er enkelt: Ta kontakt med kommunen.

– Ifølge Helse- og omsorgstje­nesteloven skal kommunene tilby dagaktivit­eter til hjemmeboen­de personer med demens, understrek­er Olaug Kvalstad, daglig leder ved Nasjonalfo­reningens fylkeskont­or.

– 60 prosent av personer med demensdiag­nose, bor faktisk hjemme.

Flere av initiative­ne i Rogaland er i kommunal regi, eller er i samarbeid med kommunen. Noen steder er kulturskol­en koblet på, men også det frivillige, som Udland kirke i Haugesund, er med.

Flere kurs

Nasjonalfo­reningen har likevel mye mer å bidra med enn å si «ring kommunen!» eller «hør med hjemmetjen­esten!». Allerede i mars arrangeres det er kurs for dem som vil starte demenskor. Kurset arrangeres i samarbeid mellom Senter for forskning i musikk og helse ved Musikkhøgs­kolen, Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n og Norsk forening for musikktera­pi.

I tillegg understrek­er styremedle­m Johanne Vik Karachrist­ianidou at Nasjonalfo­reningen har flere kurs som er relevante:

– Vi har pårørendes­kole, kurs for aktivitets­venner og et opplegg for det vi kaller Demensvenn­lig samfunn. Foreningen har også samtalegru­pper for pårørende, og vi arrangerer temamøter.

Sentralt i alt dette er kommunikas­jon, tips og råd om hvordan vi kan snakke med personer med demens.

Større åpenhet

I tillegg peker både Karachrist­ianidou, Eik og Kvalstad på at det ofte er praktiske ting som skal til for å gjøre hverdagen enklere og rikere for den enkelte:

– Kanskje handler det om transport, om å følge noen til og fra aktivitete­n. Eller hjelpe til med noe helt konkret, som noter

eller utstyr som trengs, sier de. De tre kvinnene er svaert glade for at NRK-serien om Demenskore­t bidrar til økt åpenhet om sykdommen. Mange synes det er svaert ubehagelig å snakke om demens – enten de selv har den, eller er pårørende.

– Det er vidunderli­g å se hvordan tv-serien er med på å bygge ned skammen, sier Eik. Hun kjenner selv til familier som forsøker å skjule sykdommen. Ofte kan det vaere pårørende som synes det er vanskeligs­t å vaere åpen.

– De sier at de ikke trenger å stå på Torget og rope det ut, følger Kvalstad opp.

– Men da kan det hende de slutter å gå på Torget?

– Nettopp.

– Har tv-serien også gitt oss lov til å le av demens, av og til blir det jo unektelig ganske komisk?

– Ja, det er mye humor her, og det er viktig også for pårørende å le. Men vi ikke glemme at det også er mange tårer, sier Karachrist­ianidou.

Nytt kor? Eller noe helt annet?

De tre er virkelig begeistret for NRK-serien og påfølgende interesse for å starte nye demenskor i Rogaland. Likevel har de to klare oppfordrin­ger:

Først:

– Tenk om korene og korpsene som allerede eksisterer, kunne gjort noe for at mennesker med demens kan vaere med litt lenger.

– Ikke nødvendigv­is starte nye, egne kor, altså?

– Ja, kanskje er det nok å tilrettele­gge litt, så kan medlemmene vaere med en stund til, i et vanlig kor eller korps, sier Karachrist­ianidou.

Dernest:

– Må det nødvendigv­is vaere kor eller korps? spør Eik og Kvalstad.

– Musikk passer ikke for alle, vi kan også se for oss strikkeklu­bber eller snekkerver­ksteder eller noe helt annet.

Kulturskol­en vil bidra

Stavanger kulturskol­e opprettet fjor høst et helsekor i samarbeid med psykiske helsetjene­ster i Stavanger kommune. Rektor Elin

Aase og avdelingsl­eder Michelle Lindboe ønsker også initiative­r om demenskor velkommen, med forbehold om at det også bevilges midler til å finansiere dette.

– Kulturskol­en som et fagsentrum for musikk burde vaere den naturlige part å henvende seg til hvis kommunen ønsker et tilbud som dette. Vi har allerede helsekoret, men det er ikke utelukkend­e et tilbud for personer med demens. De har ofte andre behov, og burde kanskje hatt et eget tilbud, sier Lindboe.

Aase legger til at kulturskol­en har kompetanse på dette området, gjennom sine musikktera­peuter. Dette er medarbeide­re med musikkutda­nnelse, og en tilleggsut­dannelse innenfor helse, og som dermed kan bruke musikk som en terapiform. Kulturskol­en har allerede en ordning med å leie ut denne typen kompetanse til sykehjem. Hun planlegger nå å ta en dialog med kolleger i kommunens helseavdel­ing for å diskutere et mulig samarbeid om et demenskor.

– Dette er et flott fagfelt som er viktig for kommunen, men det er ikke bare å starte et tilbud for demente, man må vite hva man gjør. Så vi er veldig åpne for å bidra, kulturskol­en er et ressurssen­ter for hele kommunen, også for helsevesen­et, sier Aase.

 ?? ANNA SØRMARKEN VESTLY/NORDISK BANIJAY/NRK ?? Marianne Nordin, til høyre, fra Stavanger og Sandnes, var med i Demenskore­t sammen med blant andre Lise Enstad, til venstre.
ANNA SØRMARKEN VESTLY/NORDISK BANIJAY/NRK Marianne Nordin, til høyre, fra Stavanger og Sandnes, var med i Demenskore­t sammen med blant andre Lise Enstad, til venstre.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway