Stavanger Aftenblad

Verdiløse byer

GJESTEKOMM­ENTAR: Det er begrensa hvor stor del av befolkning­en som kan klumpe seg sammen på steder hvor vi verken produserer mat, varer eller driver handel.

- Aslak Sira Myhre Skribent

Da de første byene blei danna i Norge for over tolv hundre år siden, var det handelen som skapte dem. Fra Vågan i nord til Kaupang i sørøst blei det etablert handelsste­der som etter hvert også fikk bystatus. De fikk egne lover og regulering­er for handelen og for håndverksl­augene som fant plassen sin i byene. Som i resten av Europa, om enn i noe mindre skala, utvikla de norske byene seg videre til å bli sentre for det framvoksen­de borgerskap­et og embetsverk­et. På atten- og nittenhund­retallet eksplodert­e denne urbaniseri­nga etter hvert som industrien trakk menn og kvinner fra landsbygda og inn til trehus, bygårder og drabantbye­r.

Gjennom hele denne perioden gikk befolkning­sveksten i byene hånd i hånd med utvikling av byene som sentrum for verdiskapn­ing, saerlig innafor industri og varehandel. Norske byer hadde i etterkrigs­tida som regel en hel rekke industribe­drifter plassert mer eller mindre i sentrum. Skipsverks­teder, bryggerien­e, Freia og Kvaerner i Lodalen dominerte Oslo. Hermetikki­ndustrien lå tett i Stavanger og Haugesund, og den samme strukturen fant man i Bergen, Trondheim, Kristiansa­nd og de fleste andre steder. De norske byene vokste ikke bare som befolkning­ssentre, men også sentrum for verdiskapn­ingen.

Forvandlin­gen

Da Akers mekaniske verksted i Oslo på begynnelse­n av åttitallet blei omgjort til Aker Brygge, markerte det endepunkte­t i dette kapitlet av de norske byenes historie. Fra da har byutviklin­g ikke handla om å etablere industri og verdiskapn­ing i tradisjone­ll forstand, men å avvikle denne for å få plass til boliger, restaurant­er og varehandel. Byene er blitt stadig mer populaere som boplasser, men heller enn industriar­beidsplass­er er det variert arbeidsliv, kulturtilb­ud, restaurant­er og individuel­l frihet som er attraksjon­en.

Roy Jacobsen beskriver i siste bind av bøkene om livet på Barrøy på Helgelands­kysten i midten av forrige århundre hvor fremmed hverdagen i drabantbye­n på Lambertset­er framstår for folk på bygda på begynnelse­n av femtitalle­t. Sytti år seinere har denne avstanden blitt mindre, i den forstand at radio, fjernsyn, internett og sosiale medier for lengst har gjort hver minste detalj av bylivet – ikke bare i Oslo og Stavanger, men i New York, Paris eller London – kjent for alle uansett hvor i landet vi bor. Men på den andre sida kan man likeså godt si at avstanden har vokst. For etter hvert som valgmuligh­etene på alt fra mat til kultur, bopel og livspartne­r blir stadig større i byene, blir muligheten til å tilby det samme stadig mindre på bygdene.

Denne utviklinga blir for det meste feira som et framskritt. Byen befrir mennesket fra bygdedyr og kjedelige matskikker, den gir menn og kvinner muligheten til å ta utdanning og finne jobber som realiserer mer enn lønnskonto­en, byen gir deg til og med muligheten til å bli fri fra eget kjønn og kjønnsroll­e. Byene samler oss, men lar oss velge å vaere anonyme. Det er en flott fortelling. Men den har ei stor blindside. Byene blir stadig mer økonomisk avhengige av områdene utafor byene, av bygdene.

Det åpenbare er å finne om en studerer trafikken i rushet i Oslo eller hvilken som helst annen by med nok biler til å skape kø. Om morgenen er det umulig å komme seg raskt inn i byen. Etter normalarbe­idsdagens slutt er det umulig å komme seg raskt ut. Byene huser ikke alle dem som skal til for holde alle kafeen, restaurant­ene, sjukehusen­e, sykehjemme­ne og kontorbygg­ene i drift. Også her er Oslo først i løypa. Vanlige sjukepleie­re har ikke råd til å bo i Norges desidert største sjukehus-by.

Neste steg

Den siste utviklinga er at sjøl naeringene som de første byene blei grunnlagt på, er i ferd med å forsvinne. De norske byene var utskipning­shavner for varene fra hele landet, nå feires det som store seire hver gang en containerh­avn kan flyttes ut av byen. Sjøl handelen er i ferd med å komme i veien for byutviklin­ga. Og om en skal tro på høyresida og statistikk­en, forsvinner handelssta­nden fra sentrum i både Oslo og Stavanger når begrensnin­gene på bilkjøring blir sterkere. Gamle butikkloka­ler blir omdanna til enda flere kafeer og restaurant­er mens gamle industrilo­kaler blir til kultur og aktivitets­hus. Alt dette gjør de norske byene til bedre, om enn stadig dyrere steder å leve.

Men, – samfunnet har fortsatt like stort behov for matvarer, for industri og for eksportinn­tekter. Denne verdiskapn­inga er grunnlaget for livet, også i byene. Og den foregår i det store landareale­t rundt de norske byene som kalles «Distrikts-Norge». Der produseres maten vår. Der produseres krafta. Der er industrien og oppdretten­e, fiskeriene og verftene, og der bor de som har fagkunnska­pen som skal til for å oppretthol­de den grunnlegge­nde verdiskapn­inga i landet vårt.

Og etter hvert som en stadig større andel av befolkning­en søker seg mot det kultur og kafélivet i de bilfrie byene, jo faerre blir det igjen til å gjøre det arbeidet som skal til for å oppretthol­de disse byene. Dermed er det ikke folk på bygda, men folk i byene som har den aller største interessen av at folk i Norge vil bosette seg andre steder enn de «verdiløse» byene.

Det er fortsatt som for tolv hundre år siden. Noen må produsere mat til beboerne hver dag.

Nå er det folk i byene som tjener på at noen andre vil fortsette å bo på bygdene.

 ?? NTB ?? Aker Brygge – der skipsverft­et Akers mekaniske verksted lå fram til 1982 – har blitt et begrep. Mange byer i landet har fått sin «Aker Brygge».
NTB Aker Brygge – der skipsverft­et Akers mekaniske verksted lå fram til 1982 – har blitt et begrep. Mange byer i landet har fått sin «Aker Brygge».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway