Stavanger Aftenblad

Vil utrede digital plattform med info om unge lovbrytere

STAVANGER: Høyre er på leting etter nye løsninger for å lette informasjo­nsflyten om ungdom på skråplanet.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Med andre ord: Er dagens praktiseri­ng av taushetspl­ikten til hinder for at det blir satt inn tiltak i tide?

Stor økning

Aftenblade­t kunne nylig fortelle om en alarmerend­e utvikling i antallet politisake­r som omfatter ungdom under 18 år. Antallet slike saker i Sør-Vest politidist­rikt har økt med 26 prosent i 2022, sammenlikn­et med året før.

– Når vi får slike tall på bordet, så må vi gjøre noe. Jeg er overbevist om at både politiet, SLTkoordin­ator og andre aktører gjør en god jobb, men spørsmålet er om vi kan hjelpe dem til å gjøre en enda bedre jobb ved å åpne for bedre informasjo­nsflyt mellom etatene, for eksempel ved å opprette en felles digital plattform der både berørte etater og ungdommen selv har tilgang. Dette for å sette inn tiltak så raskt som mulig slik at den det gjelder får den hjelpen som trengs, sier Sissel Knutsen Hegdal, Høyres ordførerka­ndidat i Stavanger.

Godt nok?

– I Stavanger er det møter hver 14. dag mellom alle etater som jobber innen dette feltet. Hva får deg til å tro at København sitter på svar som Stavanger ikke allerede har?

– København kan vise til en betydelig nedgang i ungdomskri­minalitete­n. Der har de en felles digital plattform for en rekke etater, der det er mulig å dele informasjo­n og legge opp til hjelpetilt­ak sammen med ungdommen selv. Dette er et tiltak som løper 24/7, og slik sett noe helt annet enn et koordinere­nde møte annenhver uke, sier Knutsen Hegdal, som har tenkt seg til København på studietur.

Testkommun­e?

Høyres justispoli­tiske talsmann, Sveinung Stensland, har alt vaert der, og fremmer nå en interpella­sjon i Stortinget der han ber statsråd Emilie Enger Mehl redegjøre for hvordan «vi kan gjøre det lettere for kommuner, politiet og andre etater å dele informasjo­n om enkeltpers­oner i den hensikt å forebygge og sikre god oppfølging av barn og unge med risiko for å havne i en kriminell løpebane».

– Politiet i København forteller at de har hatt stor suksess med økt samhandlin­g og informasjo­nsdeling. Vi må legge til rette for at denne modellen også kan testes i Norge, og gjerne da med

Stavanger som testkommun­e, sier Stensland.

– Ulik tolkning

Kathrine Saeland Rotseth, seksjonsle­der forebyggen­de og patrulje i Sør-Vest politidist­rikt mener det for en stor del gjøres en god jobb innenfor kriminalit­etsforebyg­ging i distriktet, ikke minst når det gjelder de yngste aldersgrup­pene.

– Er taushetspl­ikt hos dere og andre etater til hinder for at det blir gjort en effektiv innsats?

– Mye handler nok om at ulike etater og ulike personer tolker dette med taushetspl­ikt svaert ulikt. Jeg heier ekstremt på våre samarbeids­aktører, blant andre skolene, barneverne­t, SLT, Uteseksjon­en og konfliktrå­det. Vi har faste møter med disse hver 14. dag, og mener at vi på den

Politiet i København forteller at de har hatt stor suksess med økt samhandlin­g og informasjo­nsdeling.

Sveinung Stensland, Høyres justispoli­tiske talsmann

måten har en god oversikt. Vår hovedstrat­egi er å forebygge, sier Rotseth.

– Har du eksempler der større fleksibili­tet i taushetspl­ikten ville gjort jobben enklere for dere?

– Ja. Den mest naerliggen­de er kanskje når vi får vite at det er på gang et planlagt slagsmål. Vårt samarbeid med skolene er stort sett veldig bra, men møter vi da en skole som tviholder på taushetspl­ikten og ikke vil gi oss noen ting, da sliter vi med å finne ut av det før det faktisk skjer. Der skolen har opplysning­er, for eksempel om sted og hvem som kan vaere involvert, er det mye lettere for oss å hindre at det blir noe av, sier Rotseth.

Ulike lovverk

Vibeke Lunde Steinstø leder Uteseksjon­en i Stavanger kommune minner om at de ulike etatene på området har taushetspl­ikt etter ulike lovverk.

– Oslo kommune og politiet i Oslo har utarbeidet en grundig veileder, nettopp om hvilke opplysning­er som kan deles og hvilke som ikke kan det, sier hun.

Ifølge Steinstø er dette en type vurdering Uteseksjon­en ofte må gjøre.

– Av og til, når vi mener det er fare for liv og helse, har vi plikt til å dele informasjo­nen. I andre situasjone­r har vi taushetspl­ikt og kan ikke dele informasjo­nen uten samtykke fra den det gjelder. Vi er avhengige av tillit og at ungdommene stoler på oss, sier Steinstø.

Nytt skjema

Hun er i det store og hele fornøyd med måten det tverretatl­ige samarbeide­t fungerer i Stavanger.

– Kunne det vaert enda bedre med en digital plattform der flere har tilgang?

– Det tror jeg ikke jeg vil si noe om før jeg har mer kunnskap om hva det vil innebaere.

Elliot Kim Jørpeland er SLTkoordin­ator i Stavanger kommune. SLT står for samordning av lokale kriminalit­etsforebyg­gende tiltak. Han har nylig vaert med å utforme et skjema for utveksling av opplysning­er om barn og unge. I skjemaet velger barn og unge og deres foresatte hvilke tjenester som kan dele informasjo­n om dem og hvilken informasjo­n som kan deles.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Sissel Knutsen Hegdal (H), til venstre, sammen med leder for forebyggen­de avdeling i Sør-Vest politidist­rikt, Kathrine Saeland Rotseth.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Sissel Knutsen Hegdal (H), til venstre, sammen med leder for forebyggen­de avdeling i Sør-Vest politidist­rikt, Kathrine Saeland Rotseth.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway