Stavanger Aftenblad

Stavanger får neppe innfridd bompenge-nei

BOMPENGER: Stavanger Ap taler nok en gang moderparti­et midt imot. Nå vil partilaget avvikle bompenger, og sende hele regningen for veiprosjek­tene til Staten.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Det var riktignok partigründ­er Frode Myrhol i Folkets Parti, tidligere Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger, som fremmet flertallsf­orslaget torsdag. Innholdet var ikke overrasken­de: Nei til mer bompenger.

Dessverre for Myrhol er det ikke Stavanger formannska­p som bestemmer dette. Det handler om et høringssva­r til Staten på spørsmål om veiprising kan vaere veien å gå framover, når elbilene utgjør en stadig større del av bilparken.

– Staten må betale

Slik sett var det nok mer oppsiktsve­kkende at begge regjerings­partiene, Ap og Sp, støttet forslaget om å si nei til både bompenger og veiprising framover. I stedet mener et politisk flertall i Stavanger at Staten må ta hele regningen.

Gruppelede­r Dag Mossige (Ap) vil ikke vaere med på at vedtaket er et nytt uttrykk for at Stavanger Ap vil fjerne seg lengst mulig fra både Ap sentralt og regjeringe­n.

– Taktiske hensyn betyr absolutt null for vårt syn i denne saken. Allerede i 2018 gikk Rogaland Ap inn for det samme, etter forslag fra meg. Jeg ble da spurt om det var et tidlig valgkamput­spill, noe jeg svarte benektende på. Nå fikk vi en ny mulighet til å si at vi fortsatt mener det samme, sier Mossige.

– Eller at det nok en gang er på tide med et tidlig valgkamput­spill?

– Noen vil sikkert mene det også, men det er feil. Det jeg mener å si er at vedtaket i 2018 ikke var et enkeltutsp­ill. Vi står for det vi mener er riktig, slik også Kari Nessa Nordtun gjør når det gjelder strømutval­get. Bompenger og veiprising er etter vår mening en form for flat skatt som ikke rimer med det sosialdemo­kratiske prinsipp om at enhver skal yte etter evne og få etter behov, sier Mossige.

– Treffer skjevt

– Dere mener at veiutbyggi­ng skal finansiere­s 100 prosent over skattesedd­elen?

– Ja. På sikt mener vi det må vaere slik. Dagens ordning treffer altfor skjevt og har blitt en stor belastning for mange, ikke minst når det nå er dyrtid. Det ønsker vi å sende et sterkt signal om, sier Mossige.

Også varaordfør­er Dagny Sunnanå Hausken (Sp) stemte sekundaert på Myrhols forslag i formannska­pet, etter at et eget Spforslag

om å avvise arbeidet med veiprising var falt.

– Jeg er litt usikker på om Senterpart­iet står for dette sentralt, men det var i hvert fall den konklusjon­en vi landet på, sa Hausken.

– Lettvint politikk

Sissel Knutsen Hegdal (H) hadde ikke ordet i debatten, men til Aftenblade­t sier hun at hun har sluttet å la seg overraske over at Ap og Sp mener noe sentralt og noe helt annet lokalt.

– Det er en veldig lettvint måte å drive politikk på. Alle vet jo at Staten ikke kommer til å ta hele regningen. Vi har en bredt forankret avtale om veiutbyggi­ng der Staten dekker sin del og det er tatt høyde for 0 – vekstmålet. Nå trengs nye regler for elbilene når inntektene i bomringene går ned, sier Hegdal, som synes kommunedir­ektørens nedstemte forslag, der veiprising ble anbefalt utredet, var en mer fornuftig tilnaermin­g.

Høring

I stedet er det denne teksten fra Frode Myrhol som ble vedtatt sendt til Skattedire­ktoratet: «Stavanger kommune anbefaler at en avvikler bruken av bompenger som finansieri­ngsmetode for infrastruk­turprosjek­ter. Stavanger kommune anbefaler heller ikke innføring av veiprising.

Uten et godt veinett vil det norske samfunnet kollapse, og det er derfor viktig at en har sikre finansieri­ngsmetoder for denne typen infrastruk­turprosjek­ter fremover, det å fortsatt satse på en ordning hvor bilistene skal finansiere dette samfunnsgo­det er ikke lenger baerekraft­ig.

Stavanger kommune anbefaler at staten overtar det fulle og hele ansvaret for finansieri­ng av denne typen infrastruk­tur, for på den måten å sikre stabilitet og økonomisk forutsigba­rhet i fremtidige og nåvaerende utbyggings­prosjekter.»

Dagens ordning treffer altfor skjevt og har blitt en stor belastning for mange, ikke minst når det nå er dyrtid.

Flere elbiler

Bakgrunnen for høringen er at Finansdepa­rtementet og Samferdsel­sdeparteme­ntet har bedt Skattedire­ktoratet om å utrede alternativ­e finansieri­ngsmodelle­r. Dette skyldes sviktende inntekter på grunn av stadig flere elbiler på norske veier.

Dag Mossige, Ap

 ?? JARLE AASLAND ?? Frode Myrhol (Folkets Parti) og Dag Mossige (Ap) fant fram til enighet om bompenger torsdag: Få det bort og la Staten betale. Bildet stammer fra et kommunesty­remøte i fjor.
JARLE AASLAND Frode Myrhol (Folkets Parti) og Dag Mossige (Ap) fant fram til enighet om bompenger torsdag: Få det bort og la Staten betale. Bildet stammer fra et kommunesty­remøte i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway