Stavanger Aftenblad

Landets sterkeste boligprisv­ekst i Stavanger i januar

BOLIGMARKE­DET: Korrigert for sesongvari­asjoner steg boligprise­ne med én prosent i løpet av januar i Stavanger og omegn, noe som er høyest i landet. Nasjonalt gikk prisene verken opp eller ned.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

siste 12 månedene har prisene her steget med 3,6 prosent. Bare Kristiansa­nd hadde en høyere prisvekst enn Stavanger-distriktet i denne perioden. Dette gjelder sesongjust­ert prisutvikl­ing, og ikke den nominelle, ifølge Eiendom Norges ferske prisstatis­tikk.

Det er normalt at boligprise­ne stiger i januar nominelt, og det skjedde også i år. På landsbasis var denne økningen 3 prosent. Men når man tar hensyn til sesongvari­asjoner, var det altså ingen økning i januar.

Høy aktivitet

Det var langt flere boligsalg i januar i år sammenlign­et med i fjor. Januar i fjor var preget av en lovendring («avhendigsl­oven») som gjorde at det var et lavt tilbud og høy prisvekst. I år er vi tilbake til normalen, altså før pandemien. Det ble solgt 6.887 boliger i Norge, noe som er 27,2 prosent flere enn i januar 2022. I januar ble det lagt ut 6.219 boliger for salg i Norge, noe som er 9 prosent flere enn i fjor.

Gjennomsni­ttsprisen for en bolig i Norge var 4.367.609 kroner ved utgangen av januar.

– Det ble solgte mange boliger i januar, og det spesielt sammenlign­et med januar i 2022. Salgsvolum­et i år er på nivå med tiden før pandemien, sier administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemeld­ing.

Det tok i gjennomsni­tt 52 dager å selge en bolig i januar opp fra 47 dager i desember. Kortest salgstid har Bodø m/Fauske med 35 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 78 dager.

Svakere fremover

Svakest sesongkorr­igert prisutvikl­ing hadde Trondheim med en sesongkorr­igert nedgang på 1,3 prosent.

Den sterkeste utviklinge­n de siste 12 måneder har Kristiansa­nd med en oppgang på 4,3 prosent etterfulgt av Stavanger m/omegn på 3,6 prosent og ÅleDe sund m/omegn med 1,9 prosent.

– Uten lettelsene i utlånsfors­kriften fra nyttår ville utviklinge­n i boligmarke­det trolig vaert svak. Lettelsene innebaerer blant annet en betydelig forbedring av kjøpekraft­en i boligmarke­det for husholdnin­ger med vanlige inntekter. Det var klokt av finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) å lytte til oss i denne saken i stedet for til Finanstils­ynet, avslutter Lauridsen.

Eiendomsme­gler 1 fornøyd

– Vi har hatt en svaert god start på 2023. Omsetnings­veksten vår er på rundt 10 prosent, noe som er i tråd med det vi ser totalt i markedet på Sør-Vestlandet. Antall boliger solgt hittil i år i det lokale markedet, er på nivå med både 2021 og 2020, sier administre­rende direktør Laila Neverdahl i EiendomsMe­gler 1 SR-Eiendom.

Ut fra denne tendensen, forventer Neverdahl at boligmarke­det i Stavanger blir det sterkeste markedet i Norge i 2023.

– Januar var bedre enn i fjor, med en vekst i omsetninge­n på litt over 9 prosent. Vi merker også en liten vekst i salget av nye boliger på Nord-Jaeren, noe som er en endring fra siste kvartal i fjor, sier Neverdahl.

 ?? ANDERS MINGE ?? Eiendomsme­gler Benedicte Maeland hos Privatmegl­eren Stavanger toppet salgstatis­tikken i fjor. Her klargjør hun en leilighet i Jåttå i fjor høst.
ANDERS MINGE Eiendomsme­gler Benedicte Maeland hos Privatmegl­eren Stavanger toppet salgstatis­tikken i fjor. Her klargjør hun en leilighet i Jåttå i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway