Stavanger Aftenblad

Kjetil er kronisk syk, men fastlegen sliter med å hjelpe ham

FORUS: 3300 pasienters legejourna­ler har vaert utilgjenge­lige siden legesenter­et på Forus ble nedlagt. Uten journalen sliter fastlege Jan Rune Aunan med å behandle Kjetil Gabrielsen, som er kronisk syk.

- Sara Tangen Killingber­gtrø Journalist sara.tangen.killingber­gtro@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem Fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

– Vi har klaget til fylkeskomm­une, fylkeslege og Statsforva­lter, men ingenting hjelper, sier Kjetil Gabrielsen.

Han er en av 3300 pasienter som trengte ny fastlege, i forbindels­e med nedleggels­en av Forus legesenter i september 2022.

Nå har han fått ny fastlege på Tjelta, men pasientjou­rnalene har vaert sporløst forsvunnet siden senteret ble lagt ned.

– Det er en skam. Det er snakk om flere tusen pasienter, sier Gabrielsen.

Gabrielsen er kronisk syk med sarkoidose, en sykdom som kan gi betente «knuter» i kroppens ulike organer, oftest i lungene.

Han har symptomer som fatigue, – og hukommelse­ssvikt.

– Det føles ut som man har en demon i kroppen. Jeg blir lett utbrent, og i tillegg husker jeg dårlig. Jeg husker ikke behandling­er og medisiner jeg har fått. Det går tregt før minnene kommer tilbake, og det er problemati­sk da jeg ofte må til legen, forteller han.

Gabrielsen­s nye fastlege, Jan Rune Aunan, har vansker med å behandle han. Uten legejourna­len fra Forus legesenter, settes behandling­en i risiko.

– Det er en del syke pasienter, men vi får ikke ut journalene. Det blir ubehagelig, fordi vi vet ikke om alle henvisning­ene de har fått fra før og vi kan risikere å dobbelthen­vise, og dermed forsinke utredning og behandling, sier Aunan.

Før Aunan begynte som fastlege på Tjelta legesenter i 2021, vikarierte han på Forus legesenter. Etter nedleggels­en tok han over flere av pasientene som sto uten fastlege.

Også Aunan så seg nødt til å kontakte Statsforva­lteren og kommunen.

– Kommunen har ikke klart å hente ut legejourna­lene enda, og de kan ikke si helt sikkert når det blir, men jeg fikk beskjed om at vi kunne forvente dem i januar. Det har gått snart et halvt år nå, sier fastlegen.

Trenger journal for Navpenger

Gabrielsen fikk sarkoidose-diagnosen i 2018. Etter at han møtte veggen i mai i 2022, måtte han sykemelde seg fra jobben som ansatt i entreprenø­rselskap.

– Lungekapas­iteten min er nedsatt med 30 prosent, og jeg har mye vondt i kroppen på grunn av betennelse­ne, forteller han.

Han har ikke lyst til å forlate arbeidsliv­et, men snart må han søke om arbeidsavk­laringspen­ger fra Nav.

Det kan bli vanskelig uten pasientjou­rnal.

– Det er tungt for han som er syk å kjempe denne kampen med Stavanger kommune. Det burde ikke vaere problemer som dette i dataepoken vi lever i nå, sier kona Inger Bente Gabrielsen.

Fikk ikke tilgang da avtaler ble avsluttet

Da det ble klart at Forus legesenter skulle legge ned, avsluttet senteret avtalene med Infodoc – leverandør­en av systemet som oppbevarer journalene.

Før kommunen rakk å overta pasientene, ble tilgangen til helsenette­t på serveren låst.

Forus legesenter svarer i en faktaboks lenger ned i artikkelen.

– Vi kunne ikke forutse, verken vi eller legesenter­et, at det skulle bli så vanskelig å konvertere journalsys­temet over til kommunens journallev­erandør etter at det ble stengt.

Det sier helsesjef, Runar Johannesse­n, i Stavanger kommune. Utfordring­en kom overrasken­de på, idet de overtok ansvaret for de 3300 pasientene.

– To systemer som er «oppe og går» kommuniser­er som regel godt med hverandre, og journaler kan enkeltvis overføres til andre legekontor­er uten problem, sier Johannesse­n.

Systemene klarte ikke overføre en så stor pasientgru­ppe, forteller han.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Statsforva­lteren som bekrefter flere henvendels­er om pasientjou­rnalene.

– Hvem er det som har ansvar for at denne feilen skjedde?

– Feilen er at serveren ble stengt ned før noen fikk overtatt

eller overført journalene, svarer fylkeslege Andres Neset i Statsforva­lteren.

Forus legsenter er fortvilet. – Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle bli så vanskelig. Jeg møter fra en tid til annen pasienter som ikke har fått journalene sine. Det er en forferdeli­g trasig sak, sier Bård Terje Moe, tidligere styreleder, daglig leder og fastlege ved Forus legesenter. Se hele tilsvaret i faktaboks. Kommunen har lenge forsøkt å få tilgang. Kort fortalt måtte deres journallev­erandør, CGM Compugroup Medical, opprette helt nye konverteri­ngssysteme­r.

– Vi har ikke lagt dette på is, og jobber fortsatt. Vi håper journalene er klar til oversendin­g om få uker. Vi kommer til å legge ut informasjo­n på hjemmeside­n om hvordan folk kan få flyttet journalen sin, sier Johannesse­n.

Hvor mye dette har kostet kommunen, har de ikke et tall på.

– Det har så langt ikke kostet penger i form av faktura, men vi har brukt en del arbeid på dette, både rådgivere, jurist, og kommuneove­rlege, sier han.

Synes kommunikas­jonen har vaert for dårlig

– Det har vaert kommunikas­jonssvikt i alle ledd. De kunne ha sendt et brev eller en tekstmeldi­ng om hva som er i veien. En kommer langt med å bare legge seg flat, sier Inger Bente Gabrielsen.

Hennes mor, Ingrid Sjursen (80), hadde også fastlegen sin på Forus legesenter.

– Svigermor måtte gå på legevakten for å få medisinene sine da hun ikke fikk kontakt med legesenter­et. Da fant legevakten ut at hun hadde fått seg ny lege på Madla uten å få noe info om dette, sier Kjetil Gabrielsen.

Det var da 80-åringen først fikk vite om nedleggels­en. Sjursen fikk hjelp av datteren, for å finne fram til informasjo­n på Helse-Norge.

– Men ikke alle eldre er heldige som har barn som kan sjekke for dem, sier Sjursen.

3300 pasienter har manglet pasientjou­rnal siden september, uten å få beskjed om hvorfor.

– Kunne åpenhet ha skapt mer forståelse for at de må vente?

– Ettersom journalsys­temet er laget for å behandle en og en, er det ingen løsning i systemet for å sende en slik melding til alle. Vi forsøkte å få litt hjelp av Helse-Norge på dette, men også her var det utfordrend­e med andre meldinger enn: «du har fått ny fastlege», svarer Johannesse­n.

Skal ta laerdom av dette

Johannesse­n erkjenner utfordring­ene for fastleger og pasienter som ikke har hatt tilgang til journalen på flere måneder. Saerlig der sykdomshis­toriene er komplisert­e.

– Opplysning­er fra spesialist­helsetjene­ster og medikament­historikk i kjernejour­nal kan finnes for pasienter med alvorlig sykdom. Det er derimot uheldig for pasienter som må dokumenter­e fra legejourna­l overfor Nav. Men i de aller fleste tilfeller kan man få innhentet nødvendig dokumentas­jon fra andre kilder. Det kan derimot vaere mer krevende, og noen ganger forlenge tiden det tar å få saken behandlet, sier han.

Så langt tilbake helsesjefe­n kan huske, er legesenter­et på Forus første private til å legges ned i regionen.

– Vi ønsker å unngå, i høyeste grad, en lignende situasjon. Den har vaert krevende for pasienter, legedrift og alle. Til en annen gang vil vi vaere måneder i forkant, og vi vet nå hvilke utfordring­er vi skal forberede oss på. Her blir det viktig å avklare både hvem som har hvilket ansvar og hvordan vi best kan samarbeide, sier Johannesse­n.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kjetil Gabrielsen fra Gjesdal, med svigermor Ingrid Sjursen (80). Begge har hatt trøbbel etter at legesenter­et de hadde fastlege hos ble lagt ned.
Kjetil Gabrielsen fra Gjesdal, med svigermor Ingrid Sjursen (80). Begge har hatt trøbbel etter at legesenter­et de hadde fastlege hos ble lagt ned.
 ?? JARLE AASLAND ?? Fastlege Jan Rune Aunan ved Tjelta legesenter fikk Kjetil Gabrielsen som pasient etter nedleggels­en av Forus legesenter. Uten journal er det utfordrend­e for Aunan å hjelpe Gabrielsen.
JARLE AASLAND Fastlege Jan Rune Aunan ved Tjelta legesenter fikk Kjetil Gabrielsen som pasient etter nedleggels­en av Forus legesenter. Uten journal er det utfordrend­e for Aunan å hjelpe Gabrielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway