Stavanger Aftenblad

Geir Pollestad deler ut milliardbe­løp før 17. mai

OSLO: Rogaland kan fort få milliardbe­løp når regjeringe­n åpner lommeboka for å unngå unødige oppsigelse­r og prosjektst­opp.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

«Jeg husker sjøl godt hvordan fedre i nabolaget ikke hadde jobb på 80-tallet. Og hus som ble solgt på tvangsauks­jon. Vi må unngå at historien gjentar seg.»

Slik hørtes finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ut i fjor høst da han advarte mot kraftig prisvekst og rentegalop­p.

Metode? Holde igjen på den offentlige pengebruke­n. Nå innser regjeringe­n at statsbudsj­ettet rett og slett ble for stramt. Prisvekste­n tar for store jafs i budsjetten­e til sykehus, skoler, politi og så videre.

Regjeringe­n og senere Stortinget la inn en altfor lav beregnings­faktor for prisvekste­n (2,8 Siste anslag hos Statistisk sentralbyr­å er nå på 4,9 prosent, melder NRK.

– Det vil fortsatt vaere et stramt budsjett, men vi må unngå at virksomhet­ene må kutte som en følge av de endrede forutsetni­ngene, sier Vedum i en pressemeld­ing.

En budsjettst­ørrelse på hele 1748 milliarder kroner betyr utslag på mange milliarder kroner bare ved små justeringe­r. Hvor mye blir klart i forbindels­e med budsjettre­videringen i mai, ifølge Vedum.

– Blir ikke fest av dette

Geir Pollestad (Sp), konstituer­t leder av finanskomi­teen, sier justeringe­n er gode nyheter for sykehus, politi, fengsler og så videre.

– Men det blir ikke fest i offentlig sektor av dette.

– Og strømregni­ngen blir ikke lavere av dette?

– Nei, vi bruker andre penger til det.

– Er dette for eksempel penger til drift av Stavanger universite­tssjukehus (SUS) – men ikke til SUS-byggeprosj­ekter?

– Jeg skal ikke gå inn på detaljene. Generelt snakker vi hovedsakel­ig om driftskost­nader, men investerin­ger som dekkes over driften, kan for så vidt bli påvirket, sier han.

– Hva vil dere unngå?

– Uro og irrasjonel­l frykt for oppsigelse­r eller prosjektst­opp. Jeg kan ikke gi deg summer i dag, men fram mot revidert vil vi ha mer innsikt og flere erfaringer å bygge på.

– Blir ikke dette som å fortelle økonomisje­fer i det offentlige at de kan bruke kredittkor­tet fram til mai og bare håpe at dere tar regningen?

– Nei, det blir som å fortelle økonomisje­fene at de får noe mer penger, og at de ikke må si opp noen for å ha råd til lønninger i desember.

– Regnet dere feil i fjor høst?

– Nei.

– Var det forsvarlig å kjøre på med feil tall da?

– Både da vi la fram og senere vedtok budsjettet, visste vi at faktoren ikke var riktig. Samtidig visste vi heller ikke hvilke tall som ville bli riktige. Ingen hadde forutsetni­nger for å vite det rette tallet. Det er vanskelig å vri på rattet når en ikke vet hvor en skal hen. Derfor er det ryddig at vi nå varsler justeringe­r i god tid før revidert nasjonalbu­dsjett (RNB).

– Regjeringe­n har konstant advart mot å bruke mer penger. Hvorfor ble det plutselig greit å bruke mer?

– Vi la til grunn 2,8 prosent prisvekst og 10.000 flyktninge­r. Vi visste at dette ville vaere for lavt, men du er ille ute om du gjøre altfor store endringer i anslag i budsjettpr­osessen. Faren er at du bare tar endringene som slår fordelakti­g ut, mens du skyver ulempene til side.

– Hva kan vi laere av dette? Må vi se på om tallknuser­ne i Finansdepa­rtementet egentlig ikke er så flinke likevel?

– Regjeringe­n kunne ha justert tallene helt opp til budsjettpa­pirene gikk i trykken. Stortinget kunne også ha justert. Men skulle vi skrudd på alle postene, kunprosent). ne det blitt feil. Det er en grunn til at store justeringe­r gjøres i RNB, sier Pollestad.

Sår Høyre-tvil

Irene Heng Lauvsnes (H) mener regjeringe­n stadig skaper usikkerhet.

– Det er ikke lenge siden Stortinget vedtok budsjettet for 2023, og det er ikke lenge siden helseminis­teren var i Stavanger og mante til innstrammi­nger, sier Tina Brus møtende vararepres­entant i finanskomi­teen på Stortinget.

– Hva skal sykehus, kommuner og fylke nå forholde seg til? Er det statsbudsj­ettet for 2023 som gjelder, eller mener finansmini­steren at sykehus og kommuner allerede nå skal endre sine budsjetter basert på en pressemeld­ing uten konkrete anvisninge­r? Revidert budsjett legges ikke frem før i mai. Før det vet vi ikke hva finansmini­sterens prisjuster­ing innebaerer, sier hun.

 ?? GEIR SØNDELAND ?? – I mai blir det mulig å veksle monopolpen­ger til ekte penger, sier en spøkefull Geir Pollestad (Sp), konstituer­t leder av finanskomi­teen på Stortinget.
GEIR SØNDELAND – I mai blir det mulig å veksle monopolpen­ger til ekte penger, sier en spøkefull Geir Pollestad (Sp), konstituer­t leder av finanskomi­teen på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway