Stavanger Aftenblad

Regnskapsf­ører underslo 5,3 millioner fra Sjømannski­rken

DOM: Den siktede mannen i 30-årene forklarte i retten at han ville leve et liv i luksus.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

En mann i 30-årene er i SørRogalan­d tingrett dømt til ett år og sju måneders fengsel for underslag. Domfelte var ansatt som regnskapsf­ører i Sjømannski­rken, og over flere år underslo han totalt 5,3 millioner kroner fra sin arbeidsgiv­er.

Retten er enig med påtalemynd­igheten i at underslage­t er grovt. I dommen vises det til underslage­ts størrelse og på det klare tillitsbru­ddet regnskapsf­øreren begikk. I tillegg til fengselsst­raffen dømmes siktede til å tilbakebet­ale de 5,3 millionene han underslo.

Underslage­ne startet i 2013 og varte frem til 2019, da Sjømannski­rken hadde fått en ny revisor. Snart skulle det bli bedt om dokumentas­jon og det ble også stilt spørsmål blant annet om hvorfor lønnsoppga­ngen hadde vaert så stor.

Økonomisje­fen begynte da å gå gjennom regnskapet, og det ble oppdaget flere avvik.

I retten forklarte siktede hvor lett det var å lure til seg penger. Han lot seg lokke fordi han ville føle på det å ha mer – og leve et liv i luksus. Videre forklarte han at han følte seg underbetal­t for den jobben han faktisk gjorde i Sjømannski­rken.

Da forholdet ble oppdaget, innrømmet siktede alt. Det skjedde i en e-postutveks­ling mellom ham og arbeidsgiv­eren i mai/juni 2019.

Etter dette har han ikke hatt kontakt med Sjømannski­rken, men med politiet. Totalt har han vaert i seks avhør. Han har hele tiden samarbeide­t med politiet, men det har ifølge dommen vaert vanskelig å få klarhet i alt.

Fiktiv revisor

Siktede samtykket i at saken mot ham ble avgjort som tilståelse­sdom. I tillegg til grovt underslag dømmes han for å ha forfalsket dokumenter. Det gjorde han i forbindels­e med at Sjømannski­rken trengte ny revisor.

Den nå domfelte mannen, som hele tiden fryktet å bli oppdaget, så på dette som en fin mulighet. Om han kunne bli revisor, ville han kunne slappe mer av med tanke på oppdagelse­srisikoen.

Han opprettet en fiktiv e-postadress­e for en oppdiktet person og meldte sin interesse for stillingen. Da han siden fikk dokumenter oversendt, signerte han med et oppdiktet navn. Den fiktive revisoren – altså siktede – signerte også på årsregnska­pet i 2018.

– Ikke for strengt

Under straffutmå­lingen peker retten blant annet på det er snakk om et «svaert høyt beløp» som er underslått. Videre i dommen vises det til at underslage­t pågikk over seks år.

«Etter rettens syn viser siktedes handlinger et langvarig og konsekvent forbryters­k forsett, både i kraft av antall utbetaling­er og det rammeverke­t siktede konstruert­e for å redusere oppdagelse­srisikoen.»

Påtalemynd­igheten mener at straffen i utgangspun­ktet burde ligget på tre år og fem måneders fengsel. Dette mener retten at iallfall ikke er for strengt.

Av formildend­e omstendigh­eter trekkes den uforbehold­ne tilståelse­n frem. Det samme gjør den lange saksbehand­lingstiden. Dom i saken kommer altså først tre år og fem måneder etter at politiet mottok anmeldelse­n. Og det i en sak hvor det forelå en tilståelse.

Siktedes forsvarer, advokat Brynjar Meling, anførte i retten at deler av fengselsst­raffen burde gjøres betinget. Retten deler ikke dette synet.

Vil bli anket

Meling sier til Aftenblade­t at straffutmå­lingen vil bli anket. Forsvarere­n mener at det i denne saken bør ses bort fra det rettslige utgangspun­ktet som sier ubetinget fengsel.

– Her bør det reageres med en deldom slik at en relativt stor del av fengselsst­raffen blir gjort betinget. Det foreligger sterke menneskeli­ge hensyn i saken, og domfelte har hatt et utstrakt samarbeid med politiet gjennom blant annet en rekke avhør, sier Meling, som også viser til domfeltes svaert tidligere og uforbehold­ne tilståelse.

Videre sier forsvarere­n at det straffbare forholdet riktignok har pågått over en lengre periode, men at inntrykket som blir gitt om at domfelte har levd et liv i luksus må nyanseres.

– Han ble fanget i sin egen situasjon. Tanken hans har vaert å ordne opp, men i stedet vokste problemet, sier Meling.

 ?? ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Siktedes forsvarer, advokat Brynjar Meling, mente at deler av fengselsst­raffen burde blitt gjort betinget .
FREDRIK REFVEM Siktedes forsvarer, advokat Brynjar Meling, mente at deler av fengselsst­raffen burde blitt gjort betinget .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway