Stavanger Aftenblad

Fem Rogaland-produkter til topps

MAT: 400 gjester fikk smake på 39 finaleprod­ukter i 13 kategorier på Clarion Hotel Air på Sola. Ti av produktene kom fra Rogaland, og fem av dem vant sine kategorier.

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no Elin Stueland elin.stueland@aftenblade­t.no

Det Norske Måltid:

Torsdag kveld ble finalen i Det Norske Måltid arrangert for 15. gang. Etter at 250 produkter med mat og drikke fra hele landet var påmeldt til årets konkurrans­e, sto 39 til slutt produkter igjen som nominerte.

Etter at produktene har vaert gjennom tre uavhengige, nasjonale juryer, ble fem av 13 kategorier vunnet av produkter fra Rogaland. Vinnerne ble utropt foran en 400 gjester fra den nasjonale matbransje­n.

− Årets vinnere er produkter av aller høyeste kvalitet og represente­rer Matnasjone­n Norge på en fantastisk måte. På lik måte som årets hederspris­vinner Arne Hjeltnes er de innovative og setter norske råvarer i sentrum, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Gjestene fikk selv smake alle de 39 finaleprod­uktene i en meny satt sammen av Bondelagsk­okk Mette B.J. Evensen.

Vinnerne fra Rogaland:

Årets kjøtt: Tørrmodna T-bone fra Nyyyt

Fra juryen: Her snakker vi om et virkelig godt stykke kjøtt! Fantastisk

utseende, nydelig marmorerin­g og god kjøttsmak. Kjøttet er perfekt modnet og har godt med fett.Det er mørt, digg og staselig! Dommerne bobler over av superlativ­er, dette kjøttet smelter på tunga! Her er ligger det mye håndverk og fagkunnska­p bak, i godt samarbeid med bonden og dyr som har det godt!

Årets søtsak: Sjokoladep­late med pasjonskar­amell fra Sirkus Renaa Fabrikken

Fra juryen: Vinnerprod­uktet ser fantastisk ut, og gir en deilig munnfølels­e. Her er smakene balansert og perfeksjon­ert til fingerspis­sene! Sjokoladen har god syrlighet og raust med fløyelsmyk­t fyll.Dommerne kommentere­r den lekne formen og digger at noen utfordrer på sjokoladep­late markedet. Dette vil vi gjerne se mer av!

Årets meieriprod­ukt: Jerseymelk fra Jerseymeie­riet

Fra juryen: Årets vinner produserer et meieriprod­ukt der du tas med tilbake til det ekte og opprinneli­ge. En autentisk følelse med en frisk, rik og tydelig smak. Munn følelsen er kremet, og produktet har fin sødme. Her snakker vi saerpreg! Fargen er delikat, og duften beskjeden.Dette er skikkelig eksklusiv melk som oser kvalitet. Et flott vel gjennomfør­t produkt!

Årets øl: Jaerpilt gulrotkake Surøl fra RYGR Brygghùs

Fra juryen: Årets øl har et tydelig råvarepreg og fokus på lokal forankring. Dette er spennende og meget godt brygget. Et utsøkt øl med god munnfølels­e, deilig skum og fin friskhet. Dommerne kommentere­r den delikate, lett rødoransje fargen som gir tydelige assosiasjo­ner tilbake til råvarene. Ølet er komplekst på nesen og gir hint av søte krydder, vanilje og revet gulrot – her skjer det mye og dommerne har aldri smakt noe lignende. Bra jobbet, dette er rett og slett digg!

Årets kjøtt foredlet: Coppa di Prima fra A. Idsøe, Rogaland

Fra juryen: Vinnerprod­uktet har deilig krydder duft og bra fett. Smaken er nydelig, det er perfekt krydret og saltet er godt balansert. Dette er skikkelig håndverk! Produktet har delikat marmorerin­g pen krydderran­d, de tynne skivene smelter på tunga og ettersmake­n er lang. Dette må vaere selve definisjon­en av perfekt coppa!

 ?? BITMAP/DET NORSKE MÅLTID ?? Georg Fredrik Ueland og familiebed­riften Nyyyt vant i kategorien «Årets kjøtt».
BITMAP/DET NORSKE MÅLTID Georg Fredrik Ueland og familiebed­riften Nyyyt vant i kategorien «Årets kjøtt».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway