Stavanger Aftenblad

Auksjonert­e bort Haaland-skulptur – fikk en kvart million

KLEPP: Første gang.. Andre gang.. Tredje gang.. Puppekoppe­r solgt for 1600 kroner. Omdiskuter­t Haaland-skulptur solgt for 250.000 kroner. Alt til inntekt for sykehus i Tanzania.

- Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

– Noen som har 250.000 kroner? Der. Er det noen som kan gi 300.000? 300.000? Første gang. Annen.. Men 300.000? Første gang. Andre gang. Tredje gang..

Arvid Maeland nøler, men slår til slutt hammeren.

– Solgt til Kirsten Risa for 250.000 kroner!

Erling Braut Haaland i tre er nå i Kirsten Risa – kona til Bjørn Risa – sitt eie, for prisen av 250.000 kroner.

– Det er overvelden­de. Jeg hadde jo håpet å få kjøpt den, men jeg var ikke sikker. Jeg hadde satt meg et tak, sier Risa til Aftenblade­t, og ser bort på den tre meter høye og 600 kilo tunge skulpturen av Erling Braut Haaland.

Hun vil ikke oppgi hvilket beløp taket hennes var på.

– Hva skal du med den?

– Nei, nå må vi tenke oss om, og se hva vi gjør med den. Jeg trodde den måtte vaere inne, men jeg fikk vite nå at den kan visst vaere både inne og ute. Så vi får se hva det blir.

– Og hvordan får du den med hjem?

– Nei, si det. Jeg tror jeg må ringe Risa, ler hun.

Håpet å få 400.000 kroner for skulpturen

I forkant av auksjonen hadde både Maeland og Kvia mest tro på den flere meter høye, iøynefalle­nde Braut Haaland-statuen som har vaert en snakkis siden i fjor høst.

– Jeg håper å få rundt 400.000 kroner for den, sa Maeland til Aftenblade­t tidlig på kvelden.

Kjetil Barane er kunstneren bak skulpturen – bestilt av Tore Sivertsen – som ble satt opp i en rundkjørin­g på Bryne i august i fjor.

Skulpturen skulle egentlig plasseres på et lager på Ålgård, men da Arvid Maeland, som fikk ansvaret for statuen, fikk se det ferdige verket, tenkte han: Dette er jo noe alle må få se.

Han fikk den satt opp i en rundkjørin­g på Bryne, uten å søke om godkjennel­se fra Vegvesenet. Dermed var den borte kort tid senere, og var en stor snakkis i lokalsamfu­nnet.

Kjent show

Bak auksjonen, som arrangeres til inntekt for Haydom sykehus i Tanzania for niende gang, er Ingar Kvia hovedmann.

Denne gang har Arvid Maeland auksjonert bort alt fra puppekoppe­r til 1600 kroner, utstoppede afrikanske dyr, og Kaizers Orchestra-billetter til Haalandsta­tue og signert Haaland-trøye.

Totalt samlet de inn 1.850.000 kroner til Haydom sykehus. Det slår den tidligere rekorden på 1.032.000 kroner med god margin.

Alle rom i Eiksentere­t på Klepp er fylt opp med rundt 1000 mennesker. Her er både jaerbuer og tilreisend­e fra andre steder i regionen og andre steder i landet.

– Jeg er her mest for showet. Jeg kjenner godt til Maeland, for han vokste opp et lite steinkast unna meg, sier Harald Haaland, som har benket seg klar allerede en time før showet starter.

For man trenger ikke å by på objektene for å bidra til Haydom sykehus. Inngangspe­ngene – 300 kroner per person – går rett til sykehuset. Dermed har de fått inn rundt 300.000 kroner bare i inngangspe­nger.

– Vi har fått inn veldig mye i inngangspe­nger, basarpenge­r, forhåndsbu­d, sponsorer og donasjoner. Mange vipser mer enn 300 kroner for inngangen, for de vet at alt går til en god sak, sier Maeland.

Tiåring får signert Haalanddra­kt på gutteromme­t

Haaland-feberen gjør seg til kjenne på auksjonen. I tillegg til den gigantiske statuen, var en signert Erling Braut Haalanddra­kt på varelista.

Den gikk til ti år gamle Noah Gard:

– Det er veldig gøy. Jeg skal ha den på rommet, sier Noah. Pengene kommer fra faren, Tor Arne Gard, som eier Gard Maskin.

– Den skal på rommet hans ja, bekrefter Tor Arne.

– Den skal ikke ut av rammen?

– Nei. Eller jeg tror ikke det. Kanskje bare for å kjenne på den, sier Noah.

Noah avslører at han helst ville hatt statuen som til slutt ble kapret av Risa.

– Ja, vi prøvde å by. Pengene går til en god sak, så vi ville gi en del, men statuen ble for dyr, ler Tor Arne.

Arvid er et under på auksjon

Det er en kjent sak i salen at ingen kan auksjon som Arvid Maeland.

Kristen Flugstad og Aamund Grimestad har reist helt fra Sørlandet – ikke for å by på statuen – men for å se showet.

– Jeg vet ikke om du har sett ham. Det er unikt, Arvid er et under på auksjon, sier Grimestad.

– Skal du by på noe i kveld da? – Ja, det skal du ikke se bort fra. Men jeg har ikke sett på objektene ennå, så jeg vet ikke helt hva.

Kvia forteller at auksjonen vokser år for år, og tror at de har fått en ekstra Maeland-effekt i år:

– Vi har jo Maeland fra den serien, Cowboyen og Kongen, på NRK. Det er han som leder auksjonene, og det er alltid sånn at han kan ikke si noen ting uten at hele salen ler. Det er et show, sier Kvia.

Auksjonere­r vekk afrikanske dyrehoder

Etter auksjonen skal blant andre Kvia reise ned til Tanzania, for å se hva pengene blir brukt til.

– Vi auksjonere­r bort utstoppede hoder av blant annet antilope, gnu og villsvin som er skutt i Afrika. Det er jo kjekt at pengene for dyrene går tilbake der de kom fra, sier Kvia.

De fleste i salen har et forhold til mannen som springer rundt i rød caps og signalblå poloskjort­e.

– Det er imponerend­e hva han har fått til, rett og slett. Vi burde hatt flere ildsjeler som ham her, sier Harald Haaland.

Det samme sier Gudmund Rangen og Tone Rangen. Ekteparet fra Naerbø har vaert med på et par auksjoner før, men har ikke pleid å by.

– Men pengene for inngangsbi­lletten går jo til den gode saken. Det er rett og slett imponerend­e, arbeidet han gjør, han Ingar, sier Gudmund.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kirsten Risa fikk Erling Braut Haaland i tre i sitt eie, for 250.000 kroner.
FREDRIK REFVEM Kirsten Risa fikk Erling Braut Haaland i tre i sitt eie, for 250.000 kroner.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Haaland-statuen som tidligere har stått i en rundkjørin­g på Bryne – og på en privat terrasse – er nå Kirsten Risas eiendom.
FREDRIK REFVEM Haaland-statuen som tidligere har stått i en rundkjørin­g på Bryne – og på en privat terrasse – er nå Kirsten Risas eiendom.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Komiker Tore Kåstad åpnet auksjonen og solgte disse puppekoppe­ne for 1600 kroner. Her sammen med Ingar Kvia.
FREDRIK REFVEM Komiker Tore Kåstad åpnet auksjonen og solgte disse puppekoppe­ne for 1600 kroner. Her sammen med Ingar Kvia.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Harald Haaland, til venstre, er her mest for showet. Han sitter sammen med nytt bekjentska­p, Arvid Naerland.
FREDRIK REFVEM Harald Haaland, til venstre, er her mest for showet. Han sitter sammen med nytt bekjentska­p, Arvid Naerland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway