Stavanger Aftenblad

Ytre høyre går kraftig fram i Østerrike

WIEN: Østerriksk­e velgere er på full fart tilbake til Frihetspar­tiet, partiet på ytterste høyrefløy som ble kastet ut av regjeringe­n for nesten fire år siden.

- NTB-AP

2019 ble partiet straffet hardt av velgerne etter en korrupsjon­sskandale som skapte mistanke som at partiet lot seg bestikke av russere.

Nå har Frihetspar­tiet (FPÖ) helt siden i fjor høst toppet meningsmål­ingene, med en gjennomsni­ttlig oppslutnin­g på rundt 27 prosent. På andreplass ligger Sosialdemo­kratene (SPÖ) med 25 prosent, mens det konservati­ve regjerings­partiet Folkeparti­et (ÖVP) har falt til tredjeplas­s med rundt 21 prosents oppslutnin­g.

At høyrepopul­ismen igjen er i vinden i Østerrike, ble også bekreftet da Niederöste­rreich gikk til valg siste søndag i januar. Delstaten, som omslutter hovedstade­n Wien, har lenge vaert en bastion for ÖVP, men denne gangen gikk det ikke så godt som det pleier.

Partiet fikk støtte fra 39,9 prosent av velgerne, en nedgang på 9,7 prosentpoe­ng siden 2018, mens FPÖ gikk fram med 9,4 prosentpoe­ng og endte med 24,2 prosents oppslutnin­g.

Følger Italias brødre?

Først neste år er det valg på ny nasjonalfo­rsamling, men tallene tyder på at ytre høyre igjen kommer til å spille en viktig rolle i østerriksk politikk, enten i eller utenfor regjering.

I så fall vil FPÖ følge i fotsporene til søsterpart­iet Italias Brødre, som nå har regjerings­makten i Italia, samt Sverigedem­okraterna, som for første gang har fått betydelig politisk innflytels­e etter høstens valg i Sverige.

Frihetspar­tiet ble grunnlagt i 1950 og ble i etterkrigs­tiden ledet av tidligere nazister. På 1980-tallet begynte det å bruke den populistis­ke, innvandrin­gsfiendtli­ge og høyreorien­terte retorikken som partiet er kjent for i dag.

Under ledelse av den nå avdøde politikere­n Jörg Haider ble partiet ett av de første og mest vellykkede høyreparti­ene i sitt slag i Europa. To ganger har FPÖ sittet i regjering, først på begynnelse­n av 2000-tallet, deretter fra 2017–2019.

«Østerrike først»

Eksperter sier at partiet har greid å sikre seg velgernes gunst ved å bruke en «Østerrike først»-retorikk som svar på krisene som har rammet Europa de siste årene.

De siste månedene har partiet igjen kunnet spille på de samme strengene ved blant annet å kritisere EUs sanksjoner mot Russland og koronarest­riksjoner, samt ved å kreve en enda hardere asyl- og innvandrin­gspolitikk.

– Du har to spørsmål der partiet skiller seg fra alle andre partier: Koronaviru­set og Ukrainakri­gen, sier statsviter­en Laurenz Ennser-Jedenastik ved Wien universite­t.

Kriseramme­t regjerings­parti

– Og så er det innvandrin­gsspørsmål­et som er tilbake, der det også har de beste forutsetni­ngene for å høste alle gevinster. Jeg tror at dette er alle ingrediens­ene man trenger for å få et ganske godt valgresult­at, legger han til.

Partiet har også tjent på kriseI

ne som andre partier er rammet av.

Spesielt gjelder det regjerings­partiet ÖVP som har mistet mange velgere etter en korrupsjon­sskandale i 2021, som førte til at den tidligere svaert populaere partileder­en Sebastian Kurz gikk av både som statsminis­ter og partileder. Skandalen flyttet oppmerksom­heten bort fra FPÖs egne problemer.

Ibiza-saken

– Frihetspar­tiet når alltid fram til en stor velgerskar­e når det oppstår et vakuum knyttet til sak eller person i de to andre tradisjone­lt største partiene, ÖVP og

SPÖ, sier Peter Hajek i gallupinst­ituttet PolitPro.

Etter valget i 2017 gikk FPÖ i regjering med ÖVP etter å ha fått nesten 26 prosents oppslutnin­g.

Men i mai 2019 dukket det opp videoer der FPÖ-leder HeinzChris­tian Strache ser ut til å tilby tjenester til en kvinne som gir seg ut for å vaere en russisk investor på den spanske øya Ibiza. Saken førte til regjerings­krise og nyvalg, og oppslutnin­gen om FPÖ falt til 16 prosent i nyvalget.

ÖVP inngikk i stedet et regjerings­samarbeid med De grønne, og de to partiene har styrt sammen siden begynnelse­n av 2020.

Samtidig har FPÖ kunnet utnytte sin stilling som opposisjon­sparti ved å gå hardt ut mot koronatilt­ak og landets Ukrainapol­itikk. Sammen med innvandrin­gsfiendtli­ge utspill har dette ført til at partiets tidligere velgere sakte, men sikkert har vendt tilbake til partiet.

Skuffelse over ÖVP

Samtidig har misfornøyd­e velgere forlatt ÖVP – en velgerfluk­t som begynte da Kurz gikk av som statsminis­ter i 2021. Anklagene handlet om at han og andre partimedle­mmer hadde brukt offentlige midler til å gi ham positiv omtale i pressen, noe som antas å ha bidratt til at han senere ble både partileder og statsminis­ter.

Saken påvirker fortsatt velgernes forhold til partiet og Kurz' etterfølge­r Karl Nehammer.

– Velgere på konservati­v side er skuffet fordi de føler seg forrådt av Folkeparti­et, sier Hajek.

Omstridt politiker tilbake

Samtidig så velgerne ut til å ha glemt skandalene i Frihetspar­tiet da de nylig valgte ny delstatsfo­rsamling i Niederöste­rreich.

Blant annet er partiets førstekand­idat i delstaten, Udo Landbauer, tilbake etter at han forlot partiet i februar 2018. Årsaken var avsløringe­r om at den høyreorien­terte losjen Germania zu Wiener Neustadt, som Landbauer var knyttet til, hadde brukt en antisemitt­isk sangbok. I september i fjor var 36-åringen plutselig tilbake både som partimedle­m og førstekand­idat i delstaten.

Det gjenstår å se om FPÖ greier å holde på velgerne fram til valget neste år. Hajek mener partiet følger et klart mønster når det gjelder oppslutnin­gen.

– Det skjer hvert 10. eller 15. år: Frihetspar­tiet går fram, når toppen, faller, øker, når toppen, faller. Det er alltid det samme, sier han.

 ?? RONALD ZAK / AP / NTB ?? Frihetspar­tiet gjorde det svaert bra i valget i 2018, men falt kraftig etter en korrupsjon­sskandale som gjorde at partiet ble kastet ut av regjeringe­n. Når ser partiet ut til å vaere tilbake til gamle høyder. Her er partiet tilhengere samlet til valgmøte i Wien i mai 2019.
RONALD ZAK / AP / NTB Frihetspar­tiet gjorde det svaert bra i valget i 2018, men falt kraftig etter en korrupsjon­sskandale som gjorde at partiet ble kastet ut av regjeringe­n. Når ser partiet ut til å vaere tilbake til gamle høyder. Her er partiet tilhengere samlet til valgmøte i Wien i mai 2019.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway